Jump to content

Forester SJ - felgi i opony

charlie

Recommended Posts

Pytania do właścicieli Foresterów SJ (2013->):

1. jakie macie opony (producent, model, parametry) i jakie doświadczenia z nimi?

2. jakie macie felgi? czy na zimę i lato ten sam rozmiar czy zimówki na mniejszych?

3. czy Forester na 18" to jeszcze terenówka czy już tylko miejski SUV?

4. zdjęcia Waszych setów felgi-opony mile widziane :)

Edited by charlie

Hej,

1. Zimą - vredestein wintrac, lato - vredestein sportrac 5, poprzednio Bridgestone dueler hp. Vredesteiny są glosniejsze, ale mają mniejsze opory toczenia. Różnica zauważalna zwłaszcza w jeździe na autostradzie.

2. Lato i zima te same felgi 18-stki. I ten sam rozmiar opon, 225/55

3. Nie jeździlem po terenie na tych oponach. Chyba że za teren można uznać leśne dukty :-) w terenie liczy się przede wszystkim odpowiedni bieżnik.

pozdrawiam!!

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

dzięki!

26 minut temu, tswiatlo napisał:

3. Nie jeździlem po terenie na tych oponach. Chyba że za teren można uznać leśne dukty :-) w terenie liczy się przede wszystkim odpowiedni bieżnik.

nie chodzi mi o jakiś bardzo ciężki teren, gdzie pasowałoby mieć profi terenowe opony czy profi samochód, nie planuję też na razie Subariady na Islandię (choć może za parę lat dojrzejemy i do tego ;) ), ale  niższy profil opony przy 18tkach budzi moje lekkie obawy co do zjeżdżania z dobrze przygotowanych dróg w pola, lasy i kamieniste drogi

10 godzin temu, charlie napisał:

1. jakie macie opony (producent, model, parametry) i jakie doświadczenia z nimi?

2. jakie macie felgi? czy na zimę i lato ten sam rozmiar czy zimówki na mniejszych?

ad 1 -- jeżdżę na tym co dostałem w salonie -- lato geo g91f, zima pirelli scorpion (w ramach corocznej akcji zima dostawało się takie na przełomie 2017/2018).

zimowe miały mało możliwości popisania się zeszłej zimy, ale widziały śnieg kilka razy i problemu nie było.

lato okazało się bardzo fajne mimo obaw i złej sławy geo na forum -- na SJS były to najlepsze opony na mokrym w grupie kilku aut, nawet pan prowadzący to zauważył. inna rzecz, że były wtedy nowe.

ad 2 -- zima 17tki standardowe do wolnego ssaka, lato też 17tki oem ale z modelu SH chyba. 

ad 4 -- patrz tu:

ad 1 - Na razie fabryczne (sklepowe), lato Geolandar g91 bodajże, zima Pirelli. W najbliższych planach są jeszcze AT Geolandar g012 lub coś podobnego. Rozmiar 225/60 R17 zamiast 18 - na specjalne życzenie. Różnica w stosunku do standardowych 18 jest bardzo wyraźna: na drogach gruntowych i kiepskich utwardzonych nie tłucze, komfort znacznie wyższy. Nie jeździmy wyścigowo po szosach, więc odrobinkę gorsze trzymanie na zakrętach nie stanowi problemu. Wjazdy na krawężniki itp. są o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze, także dla samochodu. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego wyboru.

ad 2 - Ten sam rozmiar na lato i zimę. Planowane AT też będą takie.

ad 3 - Forester to ani terenówka, ani miejski SUV. To normalny SUV z dużymi zdolnościami do pokonywania lżejszego terenu i dróg nieutwardzonych. 18" mogą być wystarczające, jeśli się o tym pamięta i nie jeździ się za dużo i za szybko po dziurach i w trudnych warunkach. Wszystko zależy od miejsca użytkowania i przewidywanych tras.

ad 4 - Jedno zdjęcie Forestera w 17 jest w moim albumie w galerii.

Edited by subarutux
Uzupełnienia

ad 1- Lato z fabrycznego montażu Geolandar 91f 225/60 R17 do jazdy codziennej po mieście czy gdzieś dalej i bardziej autostradowo są ok. Dziury, szuter, krawężniki, jakaś droga z płyt betonowych czy progi zwalniające których akurat mam pełno w okolicy rewelacja z racji samego Forka i profilu opon. Na mojej ulubionej krętej drodze jak jest trochę luzu i mogę trochę szybciej się przejechać po zakrętach to czuć, że się leciutko uślizgują ale przewidywalnie i łagodnie. Na mokrym jak na razie mnie nie zawiodły.

Na zimę wybrałem też Yokohamy - model BluEarth Winter V905 tylko w rozmiarze 215/65 R16. Są dopiero tydzień na samochodzie więc jeszcze nie mam wyrobionego zdania. Pierwsze spostrzeżenie to takie że są cichsze niż Klebery Krisalp, z którymi miałem ostatnio do czynienia. Z racji tego że zimy u nas nad morzem są łagodniejsze kierowałem się wyborem zimówki lepiej radzącej sobie na mokrym czy suchym niż w śniegu.

ad 2 - Lato 17' OEM / Zima też OEM ale 16' z Forestera SH

ad 3 - zgadzam się z subarutux nasze samochody to taki SUV Plus ale nie jest to terenówka i trzeba mieć tą świadomość. Pomimo wielu fajnych fotek jak Subaraki sypną piaskiem, przejadą przez błotko czy głębszą kałużę.

ad 4 - 16' wyglądają że są małe w szczególności po przejściu z 17' poza tym są całe srebrne i nie mają tego częściowego malowania na czarno. Przyzwyczajam się, a jak nie to po zakończeniu sezonu zimowego dam je pomalować.

Edited by STV

W dniu 25.10.2018 o 23:50, aflinta napisał:

@charlie - porzucasz Hondę i wracasz pod rozgwieżdżone niebo? :D

jest taki, dość poważny plan ;) lepszego momentu na spełnienie marzenia spod znaku plejad chyba nie będzie (szczególnie, że ten wariant spełni marzenie 2 osób), muszę jedynie pamiętać, że nie bez powodu mówi się, że nic do subaru kosztuje 100 pln, cokolwiek 1000 pln, a coś już konkretniejszego 10000 pln...

co do fotek ze zlotów... muszę to wpisać na listę ToDo, ale raczej na dalszym miejscu :(

Edited by charlie

W dniu 25.10.2018 o 22:23, charlie napisał:

3. czy Forester na 18" to jeszcze terenówka czy już tylko miejski SUV?

1. lato - Uniroyal RainSport3 225/55-18, zima - Vredestein Wintrac Xtreme 225/60-17, teren* / gorsze drogi - Viatti A/T 225/60-17

2. lato - GTZ Corse 8x18 ET38, zima - Slik L-703 7.5x17 ET45, teren - Speedline 2113 7.5x17 ET35

3. Forester z zalozenia nie jest terenowka ;)

a juz szczegolnie na seryjnych 18" kolach - delikatnych polerowanych felgach i szosowych oponach...

4.

*teren - pod pojeciem teren rozumiem ciut gorsze drogi bez asfaltu, bo Forester, jakby tam nie bylo, nawet uwzgledniajac spory przeswit i swietny system AWD, to nie jest auto typowo terenowe

lato

lato.jpg

gorsze drogi

teren.jpg

zima

zima.jpg

edit: dodatkowy "pakiet" na gorsze drogi ;)

CVT.jpg

front.jpg

rear.jpg

Edited by eddie_gt4

W dniu 30.10.2018 o 07:50, eddie_gt4 napisał:

1. lato - Uniroyal RainSport3 225/55-18

Dają radę te opony? bo szukam właśnie na lato za Duelery czegoś tylko na ulice

Edited by Kukson

12 minut temu, Kukson napisał:

Dają radę te opony? bo szukam właśnie na lato za Duelery czegoś tylko na ulice

Kupilem je jako uzywki, mnie sie tam podobaja - w miare ciche i dobre na mokrym

• Like 1

Miałem Rain Sporty 3 w Qashqai-u mam w wolnym ssaku. Bardzo dobrze się na nich jeździ (przeżyły nawet Kielce).

Do SJ na zimę kupiłem Goodyear UG Performance SUV G. Ocenie jak spadnie śnieg ;)

• Like 1

9 godzin temu, Subary napisał:

@eddie_gt4 co to za osłony? Firmowe akcesoria czy aftermarket? Czy warto zakładać osłonę na dyferencjał? W poprzednich generacjach według @grzegorzp nie ma sensu

aftermarket, made in Russia

cena nie byla duza, wiec sie skusilem... nie jest tak solidna jak np. OEM oslona w Forku SG, ale swoja funkcje spelnia

• 9 months later...

Odswierze troche temat. Planuje kupic do SJ opony Michelin Crossclimate SUV . Problem taki ze Michelin nie ma takiego rozmiaru opon do naszych oryginalnych 225 60 17. Dostepne sa tylko w rozmiarach 225 65 17 lub 235 60 17. Czy takie rozmiary wloze na oryginalne OEM felgi ktore dostalem z samochodem. Te pierwsze beda wyzsze- czy wejda, z kolei te drugie szersze- czy wejda na felge i czy nie beda obcierac. Dzieki z gory za odpowiedz.

Mam obecnie takie opony ale na 18" (225 x 55-18), jeśli już to wydaje mi się że bardziej te  225 x 65 - 17, bo szersze raczej nie.

Ale nie sprawdzałem więc pewności nie mam. Może ktoś sprawdzał osobiście..

225/65R17 nic nie obciera i mieści się bez problemu. W drugim Forku mam 245/50R18 z felgą 8J18 ET 46 i do kieklicha McPhersona również jest bezpiecznia odległość. Więc o to bym się nie martwił. Natomiast opona 235 na feldze o szer. 7" jest mocno napięta. Idealna by była felga 7,5".

20190727_153004.jpg.04df75e825ffd412c1ccf46564710aaf.thumb.jpg.56ddb72cc65a023e65f0a46c13aadaa0.jpg20190727_152957.jpg.5937e42e937b5ef505e25122a58fe713.thumb.jpg.4014c6e105abf20fe8da8526f16101aa.jpg

• Like 1

• 1 year later...

Witam. A ja mam ogólne pytanie jak radzi sobie zwykły wolnossacy 2.0i na felgach 18'? 

Kupiłem na 16stkach i trochę kiepsko wygląda, a są do kupienia 18stki z oponami Bridgestone 215/55

Zastanawiam się tylko jak się na tym jeździ i czy nie ma wyraznego spadku mocy na takich kołach.

Pozdrawiam 

16083280356088229426270830666888.jpg

Zauważalnego spadku raczej nie odczujesz (w grę wchodzi masa koła: felga + opona). O dziwo, jak kiedyś przeliczałem, to koło im będzie na większej feldze tym będzie trochę cięższe). Zaznaczę, jednak, że do SJ rekomendowany rozmiar to 225/55R18 (może powyżej wkradł się błąd).

... ale na komforcie na pewno odczujesz.

Sam używam SJ na wzmocnionych oponach letnich Nokian wetproof SUV - trzyma się drogi świetnie, ale jest twardy.

A porównanie mam do 

Zimówki 215/70R16 Dunlop Winter Sport 5SUV - super do spokojnej jazdy - miękkie, ładnie wybierają nierówności, ale dynamicznie na nich nie jeżdżę.

i

Do zabawy Gripmax AT 225/70R16 - głośne, mam wrażenie, że większy opór, dlatego faktycznie używane tylko do zabawy

• 4 months later...

Dobry wieczór,

to mój pierwszy post na forum, więc mam nadzieję, że obejdzie się bez faux paux.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Forestera SJ 2.0 150 km z 2019 r. i m.in. z racji utrudnionego podróżowania w obecnym świecie drogą lotniczą chcę "przerobić" swojego Forestera na auto wyprawowe, szczególnie na wyprawy w kierunku wschodnim. I już na samym początku mam dylemat a raczej brak pewności, w związku z tym pytam:

Czy do Forestera SJ 2.0 będą pasowały felgi stalowe o takich parametrach:

Cytat

Rozstaw śrub:5x100

Szerokość:6,50JJ″

Odsadzenie ET:48,00

Otwór centralny:56,1

Na powyższe felgi chcę założyć opony:

BFGoodrich All Terrain T/A KO2 215/65 R16 103 S RBL

Czy wszystko będzie ok w kwestii dopasowania i poźniej użytkowania w tym konkretnym modelu? Jestem otwarty na inne propozycje, szczególnie w kwestii zamiany felg stalowych na alu.