llkuba Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 9 minut temu, Fiji napisał: Dokładnie. Nazywa się Mitraillette. Punkt prawie obowiązkowy wizyty w Belgii. https://fr.wikipedia.org/wiki/Mitraillette_(cuisine) Mój znajomy coś takiego robił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hak64 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 No to jeszcze nie próbowaliście kiełbasy z grilla z kiszoną kapustą i sosem tzatziki na jogurcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkarp Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 To akurat najlepsze danie kuchni holenderskiej. Słyszałem natomiast o frytkach z octem...Ze Angole jedzą frytki z octem? Ale jakim. My Polacy wyobrażamy sobie taki biały ocet spirytusowy, inne mniej znany.Chodzi zaś o ocet balsamiczny - i sam próbowałem - pokropić lekko frytki i dodaje zapachu i smaku, smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eurojanek Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Frytki z octem spoko są. Mieszkając w Ęglandzie żarłem jak zły. Jakimś zdaje się balsamicznym coś z 6% polewają. Mają też chrispsy (chipsy akurat to u nich nazwa frytek) o smaku octowym firma Walker u nich wiodącą marką. Też dobre ale po jakich 3 paczkach język drętwieje i trzeba pauzę zrobić U śniadego pana za to można było dostać fryty z sosem coś a'la curry który pan na miejscu w wielkim kotle ze świeżych składników pichcił - niebo w gębie No i u nich te fryty dość grubo cięte dają. Edytowane 26 Marca 2021 przez eurojanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 42 minuty temu, Knurek1111 napisał: To akurat najlepsze danie kuchni holenderskiej. Słyszałem natomiast o frytkach z octem... Wolę śledzia w bułce 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 I z octem balsamicznym i z majonezem są bardzo dobre, te drugie najlepiej jako Fish&Chips i koniecznie z tłuczonym zielonym groszkiem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkarp Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Bo w ogóle wszystkie wyrafinowane "sosy" (jaki polski odpowiednik? Przyprawa w płynie?) angolskie to octem jadą. Worcestershire słynny - wyszło im coś, bo w piwnicy zgniło parę konfitur i sosów i przypraw, szczury rozmemlaly i cymes, wielka sztuka, brunatna mętna rzadka breja. Też octowata. Jak i plum chutney, tylko to drugie gęste.Za to uwielbiam marmite! Ten normalny drożdżowy, bo ostatnio pojawił się orzechowy... Nutella? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Prawdziwy ocet balsamiczny to nie Anglicy tylko Włosi z Modeny robią i jest pyszny. Im dłużej dojrzewa tym lepiej, ale i swoje kosztuje niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekk Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 3 godziny temu, Knurek1111 napisał: A co do pizzy, dla mnie mistrzostwem jest pizza spaghetti (czyli drugie na pierwszym) serwowana czasem na południu Niemiec. Wyobrazić sobie jest mi trudno. ja już widziałem gdzieś pizzę ze spaghetti i frytkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkarp Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Prawdziwy ocet balsamiczny to nie Anglicy tylko Włosi z Modeny robią i jest pyszny. Im dłużej dojrzewa tym lepiej, ale i swoje kosztuje niestety Ocet tak, jedzą ale nie robią. na Wyspach Brytyjskich nie wyszedłby żaden subtelny zapach. Pewnie próbowali zrobić balsamiczny i wyszedł im Worcestershire. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taxus Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Hmm w kwestii dziwnych połączeń smaków to mi się każdy dziwi, że uwielbiam ananasa z grilla z musztardą saperską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkarp Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Hmm w kwestii dziwnych połączeń smaków to mi się każdy dziwi, że uwielbiam ananasa z grilla z musztardą saperską Sarepską. Z nią wszystko.Ze saperską to profanacja!Są ludzie którzy jedzą awokado z chlebem, jak masło.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 6 minut temu, jkarp napisał: Ocet tak, jedzą ale nie robią. na Wyspach Brytyjskich nie wyszedłby żaden subtelny zapach. Pewnie próbowali zrobić balsamiczny i wyszedł im Worcestershire. Nie, Worcestershire jest na bazie anchois, ocet balsamiczny robi się z winogron podobnie jak wino. To zupełnie różne tematy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taxus Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Teraz, jkarp napisał: Sarepską. Ze saperską to profanacja! Oj tam, detal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkarp Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Nie, Worcestershire jest na bazie anchois, ocet balsamiczny robi się z winogron podobnie jak wino. To zupełnie różne tematy No wiem ale cokolwiek zamieszasz to wyjdzie Worcestershire w GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Z ciekawych połączeń, to w Kanadzie piłem kilka razy sok Clamato, jest robiony z pomidorów i BULIONU Z MAŁŻ Ale to nie wszystko, w Calgary wymyślili ciekawego drinka z tym sokiem. Klasycznie wódka, sok i kiszony ogórek. Dobrze wchodzi Nawet do PL zabrałem z 5 l. tego soku. Super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk82 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 W shanghai na śniadania w ichniejszych hotelach serwowali tylko jajka gotowane w sosie sojowym , bleeee ohyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubanow Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 . Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamW202 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamW202 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiwi 4ester Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) W sprawie kulinarno-angielskich to nic nie przebije ich śniadania jajo sadzone, kiełbaska, boczek, pieczarki, mini placek ziemniaczany, fasolka w sosie i tost z głębokiego oleju (tudzież tłuszczu)... Samo zdrowie pierwsze trzy takie mogły się skończyć za burtą, a teraz to jest podstawą "zdrowego żywienia" Tak poza tym... Trochę czarnego humoru Co by powiedział bocian jakby usłyszał SBD? Edytowane 26 Marca 2021 przez Kiwi 4ester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subleo Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ONE_ Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 a propos musztardy... spróbujcie, zamiast sosu pomidorowego, musztardą (koniecznie) miodową posmarować ciasto na pizzę. Jakiś czas temu żona zrobiła eksperyment i teraz w szafce z zapasami zawsze stoi kilka słoików musztardy miodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekk Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebieskiultras Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się