Adi Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 5 minut temu, Christoph napisał: Ładny Kiedyś oglądałem w tv jakiegoś Chińczyka, każde krojenie, obieranie robił tasakiem. Ale to był jakiś freak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 (edytowane) Przypuszczam, ze to nie chodzi o tasak, a tradycyjny chinski noz kuchenny (na zdjeciu ten wysoki w srodku - moj jest mlotkowany, zeby mniej przywieralo). Dosyc bezpieczny, swietnie kroi warzywa, ziola oraz filety. Ma taka zalete, ze po pokrojeniu, np. cebuli mozna ja zebrac jak szufelka i wrzucic na patelnie. Nie jest to tasak i nie sluzy do rabania, lecz precyzyjnego krojenia miekkich produktow. Latwo nim rozgniesc czosnek, pokroic cebule, pociac pietruszke, porobic nugetsy z piersi kurczaka, pokroic wolowe na gulasz, ale najbardziej lubie go przy krojeniu szczypioru, pora, ziol i rozdrabnianiu, np. kminku. Jest ciezki, stad najlepiej ciac posuwajac go po desce z opartym przodem. Ostrze jest wysokie, latwo oprzec o ugiete i schowane do zewnatrz palce oraz latwo kontrolowac grubosc ciecia. PS: boje sie go jak pily lancuchowej, ale chetnie nim pracuje. Edytowane 7 Listopada 2021 przez Christoph 2 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyzol Opublikowano 7 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 To są te pikutki, które chwalicie? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 7 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 3 minuty temu, Zyzol napisał: To są te pikutki, które chwalicie? Pikutek to ten w środku. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 O i o typ pikutka właśnie mi chodzi, w sumie najlepsza referencja. Obkupiłem siebie i najbliższych już x lat temu i dzielnie znoszą m.in. Takie traktowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 @Christoph, coś dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruś Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 2 minuty temu, Aga napisał: @Christoph, coś dla Ciebie Aga grasz na banjo? , przecież to zestaw "pazurków" do banjo, ukulele itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaca68 Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Teraz, piotruś napisał: Aga grasz na banjo? , przecież to zestaw "pazurków" do banjo, ukulele itp Moje pierwsze skojarzenie że to do ostrego sexu zestaw jest. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 3 minuty temu, piotruś napisał: Aga grasz na banjo? 2 minuty temu, Jaca68 napisał: Moje pierwsze skojarzenie że to do ostrego sexu zestaw jest. Może się przydać, mam krótkie paznokcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 @Aga, dzieki za troske Obawiam sie, ze bede musial sie jednak za czyms takim rozejrzec: PS: czujniki odciskow mnie juz nie rozpoznaja 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekk Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 2 godziny temu, Christoph napisał: PS: czujniki odciskow mnie juz nie rozpoznaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subarutux Opublikowano 9 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Przegapiłem taki fajny wątek! Mimo, że już tu udowodniono, że najlepsze noże to japońskie Zhratamwszystkoo, a potem - jakby inaczej - niemieckie Finger Ab, to ośmielę się pochwalić, że od dziesiątków lat używam polskich, z polskiej fabryki i z polskiego kapitału. Być może trzeba je ostrzyć częściej, być może kosztują mniej, być może są niepoprawnie politycznie (nieekologiczne drewniane rękojeści ), być może mają staroświecki LOOK, ale dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 21 godzin temu, subarutux napisał: ale dają radę. Konkrety jakieś zapodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Kciuk sie goi, rana oczyszczona i zaklejona super glue, zeby sie nie otwierala bez plastra - moge funkcjonowac i gotowac. Dostane w domu bana, ale zamowilem kolejne noze, dwa wlasnie przyszly: 1. Small deba - do drobiu 2. Small santoku - do wszystkiego PS: gotuje zapiekany ryz z pieczarkami. Nie powinno sie nic zlego wydarzyc. Ale gwarancji nie ma. Nie dam sie przeciez pokroic Edytowane 11 Listopada 2021 przez Christoph 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FOR CVT Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 W dniu 7.11.2021 o 10:59, skwaro napisał: Pikutek to ten w środku przezylem (doslownie) wielu kucharzy w mojej pracy znakomita wiekszosc zaczynala od przyczepienia eleganckich markowych nozy na magnetycznej listwie byla absolutny zakaz ich dotykania a oni sami przez caly czas pracowali pikutkami nawet filipinczycy tapatalked verstuurd vanaf mijn iphone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGG Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Pikutek to best value for money. I jeszcze ta fajna nazwa Skoro już wiemy jakie noże kupować, a może ktoś poda jakieś porady co do ostrzałek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Coś takiego + dodatkowo prowadnica do noża tej samej firmy. https://allegro.pl/oferta/diamentowa-ostrzalka-taidea-t0831d-360-600-3latgw-7297491557 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyzol Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Pikutek zamówiony w zestawie z dwoma kompanami. Małe nożyki kupowaliśmy w Lidlu po 10pln, a jak się stępiły to leciały do kosza. Mało opłacalne i ekologiczne, więc może to będzie lepsze rozwiązanie. Co do większych noży - które z tych Japończyków są naprawdę japońskie, a nie chińskie i warte swojej ceny. Od jakiegoś czasu chodzi za mną damasceński szefa kuchni. Swego czasu kupiłem na Amazonie dwa KAI Szału nie ma, bo dość szybko przestał ogarniać cebulę. Co do ostrzałek. Tradycyjne kamienie to raczej nie dla mnie, więc zastanawiałem się na patentem tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGG Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 4 minuty temu, Zyzol napisał: Co do ostrzałek. Tradycyjne kamienie to raczej nie dla mnie, więc zastanawiałem się na patentem tego typu. A jak to coś działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyzol Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Nie oceniam wartości dzieła, ale zasada jest taka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 22 godziny temu, FOR CVT napisał: byla absolutny zakaz ich dotykania a oni sami przez caly czas pracowali pikutkami nawet filipinczycy Taki pikutek, owszem, ale jako uzupełniający. Też widziałem kilku profesjonalistów w akcji i dla większości głównym nożem jest duży "szefa", bądź "Santoku". Najlepiej własny, nieużywany przez innych. Jest dużo szybszy i wygodniejszy. Takim pikutkiem nie poszatkujesz szybko np. warzyw, nie wykonasz precyzyjnego cięcia ryby etc. Godzinę temu, Zyzol napisał: Co do ostrzałek. Ja używam tradycyjnej stalki...z tym że dość regularnie, nie od świeta wielkie ostrzenie, tylko przed każdą "robotą" W dniu 9.11.2021 o 10:02, subarutux napisał: używam polskich, z polskiej fabryki i z polskiego kapitału Oby dziś 11.11 nikt takich nie używał w centrum Warszawy W dniu 10.11.2021 o 11:10, Christoph napisał: 2. Small santoku - do wszystkiego Podoba mi się bardzo. Dla mnie mógłby mieć dłuższą klingę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 @Adi, no wlasnie to jest Small Santoku i tak sie nazywa, bo jest mniejszy, jak Santoku. Mozna kupic tez normalny noz, ale na mniejszej desce wymachiwanie samurajskim mieczem przy cieciu pietruszki czy jednej papryczki nie ma sensu Co do takich ostrzalek: Nie mam przekonania do takich patentow, bo zazwyczaj szybko, nie oznacza dobrze i w konsekwencji tanio. Przede wszystko zbyt szybko zostaje zebrany material z ostrza, co powoduje, ze szybciej sie noz "wyostrzy" Ostrzac na kamieniach drogie noze zawsze naklejam tasme - dla zabezpieczenia bocznych powierzchni, ale nie na calej powierzchni. Jesli ktos ma problem z utrzymaniem kata - moze przkleic tasma wykalaczke w poblizu gornej krawedzi noza - dla kontroli kata ostrzenia. Trik z flamastrem jest dobry tylko, gdy odnawiamy jakis noz i musimy przywrocic jego pierwotne katy szlifu. Mnie wystarczy linia przerywana oznaczajaca nowa krawedz szlifu. Ostrzenie na kamieniach wymaga pewnej reki, dobrego oka, czasu i cierpliwosci. Czasem kilkanascie godzin na noz, ktory za to potem kilka miesiecy tnie jak szalony. Natomiast na kamieniach wodnych musi byc filtr wodny - z jednej strony dla chlodzenia ostrza, z drugiej strony - latwiej o czysta i gladka powierzchnie kamienia. Ostrzac z kamieniem u gory na takim patencie nie widze, zeby kamien byl polewany wada, wiec noz jest "skrobany" na sucho, co przy cieniutkim szpicu ostrza naraza go na przegrzanie. Wiem, mam hopla. Ale lubie, to co robie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyzol Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 3 godziny temu, Christoph napisał: Ostrzenie na kamieniach wymaga pewnej reki, dobrego oka, czasu i cierpliwosci. Czasem kilkanascie godzin na noz, ktory za to potem kilka miesiecy tnie jak szalony I tu właśnie jest nóż pogrzebany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 5 godzin temu, Zyzol napisał: Pikutek zamówiony w zestawie z dwoma kompanami. Małe nożyki kupowaliśmy w Lidlu po 10pln, a jak się stępiły to leciały do kosza. Mało opłacalne i ekologiczne, więc może to będzie lepsze rozwiązanie. Co do większych noży - które z tych Japończyków są naprawdę japońskie, a nie chińskie i warte swojej ceny. Od jakiegoś czasu chodzi za mną damasceński szefa kuchni. Swego czasu kupiłem na Amazonie dwa KAI Szału nie ma, bo dość szybko przestał ogarniać cebulę. Co do ostrzałek. Tradycyjne kamienie to raczej nie dla mnie, więc zastanawiałem się na patentem tego typu. Taki zestaw jest mało praktyczny i zajmuje dużo miejsca. Na ostrzałce diamentowej, takiej co pokazałem wyżej przejedziesz ostrzem kilka razy i gotowe, nie musisz nic rozkładać, przygotowywać, itd. A jak masz mocniej stępiony nóż to najpierw przekładasz kostkę na drugą stronę na grubszą gradację. Jak dokupisz prowadnicę to nawet o właściwy kąt ostrzenia nie musisz się martwić. Stalka diamentowa jest też fajna, ale tu już trochę trzeba umieć zachować właściwy kąt ostrzenia. No i jest droższa niż taka ostrzałka. Ostrzałek ceramicznych czy stalowych nie ma sensu kupować do twardych noży bo się zajedziesz żeby dobrze naostrzyć. Zobacz sobie filmik jak to działa: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eurojanek Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Panowie, a te diamentowe osełki do wyprowadzenia klasycznych kamieni to też można użyć takich zwykłych do ostrzenia? Czy do tego jakieś specjalniejsze się używa? Plus małe sprostowanie: polewanie wodą kamienia ok, ale w czasie ostrzenia nie ma potrzeby powstającego szlamu usuwać, bo bierze udział w ostrzeniu, no tak przynajmniej pan z Japanu uczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się