kamul Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Hej, wiem, że jest tu ktoś kto pro noże wykonuje, natomiast ja szukam czegoś do codziennej kuchni, najlepiej mały set tj. szefa kuchni, jeden długi spiczasty i jeden krótki, jak do chleba będzie to też ok. Kiedyś miałem fiskarsa taki czarno pomarańczowy (nie egdge) ostrze było w kolorze stali i był ok, ale jakoś trafić nie mogę. Obecnie mam fiskarsa z całą czarną rączką, functional form jeśli się nie mylę i są dość słabe, często trzeba je ostrzyć = szybko się tępią. Dodam, że noże są do codziennej kuchni w której sam ostatnio mało gotuję i raczej użytkowanie będzie cięcie i do zmywarki, więc nie lekkie. Czy znacie coś co dobrze znosi takie traktowanie? Na typowe "dbanie" raczej nie ma co liczyć niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Zioła Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 zmywarka zasadniczo tępi noże - lepiej przemyć i od razu przetrzeć szmatką aby nie osadzał się kamień 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaca68 Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Zwilling. Na amazonie albo polowanie w TK Maxx. I nie myje w zmywarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subleo Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) 45 minut temu, Jaca68 napisał: Zwilling. Obecnie chińszczyzna kiepskiej jakości za spore pieniądze. Dobry nóż to z Japoni /jesteśmy na forum Subaru / Używamy serię Inazuma i są rewelacja: https://japanesechefsknife.com/products/jck-natures-inazuma-series-wa-santoku-180mm Edytowane 5 Listopada 2021 przez subleo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) Wrzucenie porzadnego noza do zmywarki to jak zatankowanie benzyny do diesla. Jako podstawowe noze polecam niemiecki Solingen lub jego budzetowa marke Fissler. Do domowego gotowania wystarcza. W mojej kuchnii preferuje naturalnie noze japonskie i niemieckie (prawie tak samo jak zegarki i samochody). Jak ktos chce cos extra dla oka, to najlepiej noze japonskie z damastu, ale takze one maja swoje wady poza wysoka cena. Wiekszosc nozy dostepnych w sklepach z artykulami gospodarstwa domowego sa wykonane z przecietnie dobrej jakosci stali nierdzewnej, wiec tu bym sie nie obawial zlego zakupu. Diabel tkwi natomiast w szczegolach. Ksztalt ostrza, rekojesci, sposob naostrzenia - decyduje o jego przeznaczeniu. Generalnie to jak w przypadku opon - nie ma jednej uniwersalnej i najlepszej do wszystkiego. Wszystkie noze sie tepia - kiedys trzeba je naostrzyc i tu trzeba sie zdecydowac: japonskie czy chinskie, damascenskie czy z normalnej nierdzewki - do kazdego noza inny sposob ostrzenia - zgodnie z jego konstrukcja i przeznaczeniem. Jak ktos nie ma doswiadczenia, czasu i cierpliwosci, niech odpusci sobie drogie noze. PS: najgorsze i najniebezpieczniejsze sa tepe noze - przy cieciu wymagaja wiecej sily niz precyzji. Efekty sa do przewidzenia. Edytowane 6 Listopada 2021 przez Christoph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Sporo czasu spędzam w kuchni...i "przerobiłem" sporo noży. Do codziennego użytku to raczej nie jakieś dzieło z damasceńskiej stali, więc nie ma co polecać takich dzieł sztuki Kowalskiej . Obcnie, dość długo już, używam noży Global. Najtańsze nie są, ale jako codzienne i na lata są godne polecenia. I tylko nie zmywarka. Dbaj o nóż, a on z Tobą zostanie na długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaca68 Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 15 minut temu, subleo napisał: Dobry nóż to z Japoni /jesteśmy na forum Subaru / Zgoda ale nie zawsze i do wszystkiego. Czasami wygodniej zachodnim. Jak już przy japońskich jesteśmy to tu fajnie wyjaśnione o wadach i zaletach rożnych rodzajów stali: https://www.japonskienoze.pl/webpage/noze-kuchenne-co-wybrac-osrzenie.html https://www.japonskienoze.pl/webpage/japonskie-rodzaje-stali.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayo Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 do codziennego krojenia od 10 lat uzywam jakiegos zwyklego setu gerlacha za max 250 zł. polecam kupic dobra ostrzalke, ja uzywam tej: https://www.ostrzalka.pl/ swietnie ostrzy, ale przy okazji rowniez mocno zbiera material z noza. a ze lubie majstrowac w kuchni to dokupilem kilka nozy Globala, ale to juz trzeba wiedziec co sie robi i jakich nozy sie potrzebuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B-52 Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 A co im zmywarka robi, że tak przestrzegacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruś Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) Nigdy nie myć w zmywarce. Nie używać wszelkiego rodzaju ostrzarek, które rujnują krawędź. Raz kupić dobre "kamienie japońskie", jak trzeba to dynks do utrzymywania kąta, nauczyć się i spokój do końca życia Dobrze naostrzony nóż na kamieniach do następnego ostrzenia wytrzyma kilka miesięcy, ale pod warunkiem że: Często (najlepiej codziennie) używać tzw. "stalki", która prostuje krawędź tnącą. My w domu używamy przede wszystkim 2 noże. - ręcznie robiony od @kos . Polecam - i Massdrop x Apogee. Oba świetnie się sprawują https://drop.com/buy/massdrop-x-apogee-vital-8-inch-chefs-knife Edytowane 5 Listopada 2021 przez piotruś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 10 minut temu, B-52 napisał: A co im zmywarka robi, że tak przestrzegacie? Cytat: "Ostre środki myjące w połączeniu z wysoką temperaturą, panującą w zmywarce doprowadzają do korozji stali nierdzewnej, czyli jej utleniania się. Proces ten skutkuje zmianą struktury oraz właściwości fizycznych i mechanicznych materiału" I ważna sprawa: 9 minut temu, piotruś napisał: Nie używać wszelkiego rodzaju ostrzarek, które rujnują krawędź. Czyli: 56 minut temu, Ayo napisał: swietnie ostrzy, ale przy okazji rowniez mocno zbiera material z noza. Najczęściej używany przeze mnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayo Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 7 minut temu, Adi napisał: Cytat: "Ostre środki myjące w połączeniu z wysoką temperaturą, panującą w zmywarce doprowadzają do korozji stali nierdzewnej, czyli jej utleniania się. Proces ten skutkuje zmianą struktury oraz właściwości fizycznych i mechanicznych materiału" I ważna sprawa: Czyli: Najczęściej używany przeze mnie: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Czym się różni żywność pokrojona nożem Gerlacha, czy takim z Ikei, od tej pokrojonej nożem, którego cena jest na priv? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subleo Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 @Aga umysły o płci męskiej nie zadają tak oczywistych pytań 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 15 minut temu, Aga napisał: Czym się różni żywność pokrojona nożem Gerlacha, czy takim z Ikei, od tej pokrojonej nożem, którego cena jest na priv? Czym się różni trasa pokonana w Subaru, od tej w Skodzie? ...yyy, to może nie najlepszy przykład na tym forum Używając na co dzień dobrego noża, gdy jestem u kogoś i kroję cudzym...takim z ikei...to mi się odechciewa i wiem, że nie będzie już takie dobre 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 14 minut temu, subleo napisał: @Aga umysły o płci męskiej nie zadają tak oczywistych pytań Moja córka mi powiedziała, że nie mogę myśleć jak mężczyzna, ponieważ nie mam penisa 6 minut temu, Adi napisał: Używając na co dzień dobrego noża, gdy jestem u kogoś i kroję cudzym...takim z ikei...to mi się odechciewa i wiem, że nie będzie już takie dobre Ciebie nie pytam, bo Twoją odpowiedź znałam już wcześniej 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaca68 Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Teraz, Aga napisał: Moja córka mi powiedziała, że nie mogę myśleć jak mężczyzna, ponieważ nie mam penisa To można nożem wróć chirurgicznie naprawić. 27 minut temu, Aga napisał: Czym się różni żywność pokrojona nożem Gerlacha, czy takim z Ikei, od tej pokrojonej nożem, którego cena jest na priv? Żywność niczym. Dobrym nożem kroi się przyjemniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 4 minuty temu, Jaca68 napisał: To można nożem wróć chirurgicznie naprawić. Czyżby? 5 minut temu, Jaca68 napisał: Żywność niczym. Dobrym nożem kroi się przyjemniej. O! To jest sensowna odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masteritos Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Ja osobiście mam po prostu jeden nóż Mniej więcej taki. Stosuje go do wszystkiego co jadam (dieta roślinna). Ostrze go regularnie na mokrych kamieniach. To o wiele ważniejszy aspekt niż sam nóż. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ONE_ Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Polecam noże Mora, mają wersje kuchenne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) 15 godzin temu, Aga napisał: Czym się różni żywność pokrojona nożem Gerlacha, czy takim z Ikei, od tej pokrojonej nożem, którego cena jest na priv? Jedzenie smakuje tak samo, ale w krojeniu jest roznica: Jak pisanie dobrym piorem rozni sie od pisania zaschnietym tanim dlugopisem. 14 godzin temu, Adi napisał: Czym się różni trasa pokonana w Subaru, od tej w Skodzie? ...yyy, to może nie najlepszy przykład na tym forum Używając na co dzień dobrego noża, gdy jestem u kogoś i kroję cudzym...takim z ikei...to mi się odechciewa i wiem, że nie będzie już takie dobre Przyklad dobry, nawet bardzo dobry A japonskie noze to juz jak Camry z kanapa VIP Ile razy ktos prosi mnie o pomoc w kuchni, tyle razy odechciewa mi sie po tym, jak zobacze jego tepe noze. Ostrze czasem noze dla szefowej Gasthausu - jest mi wdzieczna, bo docenia precyzyjna robote w kuchni. 14 godzin temu, Jaca68 napisał: (…) Żywność niczym. Dobrym nożem kroi się przyjemniej. Zapytajcie krawcowej, czy lubi tepe nozyce, gnace sie igly i skrecajace sie nici. Dlatego lubie dobre narzedzia Edytowane 6 Listopada 2021 przez Christoph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Tępe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STIFF Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 a nikt nie napisał, że dobry nóż musi być ciężki? dla mnie to podstawa - inaczej nie czuję go i macham jak wachlarzem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk82 Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Godzinę temu, Aga napisał: Czym się różni żywność pokrojona nożem Gerlacha, czy takim z Ikei, od tej pokrojonej nożem, którego cena jest na priv? Dobrym przykładem jest krojenie cebuli ostrym i tępym. Od tępego noża cebula aż pryska sokami powodując plakanie. Przy ostrym tego zjawiska nie ma lub jest znikome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 2 minuty temu, ipsx82 napisał: Dobrym przykładem jest krojenie cebuli ostrym i tępym. Od tępego noża cebula aż pryska sokami powodując plakanie. Przy ostrym tego zjawiska nie ma lub jest znikome. Drogi nóż też może być tępy, bo ostrzenie to sprawa kluczowa. Tanie można często wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się