Skocz do zawartości

Co włożyć do garnka ... co macie dziś na obiad?


Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli szukasz patelni z powłoką, to na podstawie własnych doświadczeń mogę polecić WMF. Używam całkiem intensywnie od 1,5 roku i jest w zasadzie jak nowa. Oczywiście nie zmywam w zmywarce i nie szoruję druciakiem, ale też przesadnie nie dbam o nią. Powłoka nadal jest super. Przykładowa 28 cm tutaj > 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, filester napisał(a):

 

Dobry argument, żeby się znów do Stambułu wybrać :evil2::drool:


Bylem tam w 2005 roku i pożałowałem 75 dolarów na bazarze za szachownicę gdzie czarne pola były z mahoniu, a białe z masy perłowej … 

Jeszcze kiedyś po nią wrócę ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możecie polecić jakąś dobrą oliwę o intensywnym zapachu i smaku czosnku?

Próbowałem już różnych, ale żadna nie była nawet zbliżona do tego co dają w ulubionej pizzerii (chyba sami ją robią) - czasem u nich kupuję na zapas, ale ostatnio podnieśli cenę x2 i muszę znaleźć jakiś zamiennik, bo zbankrutuję ;)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, czekker napisał(a):

Możecie polecić jakąś dobrą oliwę o intensywnym zapachu i smaku czosnku?

Próbowałem już różnych, ale żadna nie była nawet zbliżona do tego co dają w ulubionej pizzerii (chyba sami ją robią) - czasem u nich kupuję na zapas, ale ostatnio podnieśli cenę x2 i muszę znaleźć jakiś zamiennik, bo zbankrutuję ;)

 

 

Ja mogę polecić zrobienie samemu: skontaktuj się z @Fala, zaopatrz się u niego w najlepszą kreteńską oliwę, kup czosnek i zrób sobie sam butelkę świetnej czosnkowej oliwy :) 

  • Dzięki! 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, czekker napisał(a):

Możecie polecić jakąś dobrą oliwę o intensywnym zapachu i smaku czosnku?

Próbowałem już różnych, ale żadna nie była nawet zbliżona do tego co dają w ulubionej pizzerii (chyba sami ją robią) - czasem u nich kupuję na zapas, ale ostatnio podnieśli cenę x2 i muszę znaleźć jakiś zamiennik, bo zbankrutuję ;)

 

 

Rozgnieć czosnek i zalej oliwą. Chwilę postoi i będzie w sam raz. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, romek_l napisał(a):

Ja mogę polecić zrobienie samemu: skontaktuj się z @Fala, zaopatrz się u niego w najlepszą kreteńską oliwę, kup czosnek i zrób sobie sam butelkę świetnej czosnkowej oliwy :) 

 

dokładnie. To żaden problem. Ja robię czosnek + rozmaryn oraz z drugą z tajskim chili. Z tym, że z tym chili to ostrożnie trzeba bo jedno na butelkę ~300ml dało taki efekt, że tylko ja korzystam z tej oliwy:evil2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, czekker napisał(a):

Możecie polecić jakąś dobrą oliwę o intensywnym zapachu i smaku czosnku?

Próbowałem już różnych, ale żadna nie była nawet zbliżona do tego co dają w ulubionej pizzerii (chyba sami ją robią) - czasem u nich kupuję na zapas, ale ostatnio podnieśli cenę x2 i muszę znaleźć jakiś zamiennik, bo zbankrutuję ;)

 

 


Oliwa to tu:

 

  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Naoglądałem się programów kulinarnych i spróbował bym przegrzebków, w Polsce, przyrządzonych profesjonalnie. Najchętniej w Warszawie bo to najłatwiejsze ale do Gdyni czy nawet do Katowic mógł bym się na nie wybrać ;) .

Edytowane przez Szürkebarát
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Szürkebarát napisał(a):

Naoglądałem się programów kulinarnych i spróbował bym przegrzebków, w Polsce, przyrządzonych profesjonalnie. Najchętniej w Warszawie bo to najłatwiejsze ale do Gdyni czy nawet do Katowic mógł bym się na nie wybrać ;) .

W L'Arc Varsovie je podają :)

  • Lajk 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Szürkebarát napisał(a):

Naoglądałem się programów kulinarnych i spróbował bym przegrzebków, w Polsce, przyrządzonych profesjonalnie. Najchętniej w Warszawie bo to najłatwiejsze ale do Gdyni czy nawet do Katowic mógł bym się na nie wybrać ;) .

Przegrzebki akurat to bardzo prosty produkt do "profesjonalnego" przyrządzenia :) Jak to zwykle z owocami morza bywa - najważniejsza jest jakość samego produktu i poszukałbym najpierw dobrego sklepu z owocami morza, a potem... już z górki - dobra oliwa, masełko, czosnek, białe wino, sól, pieprz i natka pietruszki :)    

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, romek_l napisał(a):

Przegrzebki akurat to bardzo prosty produkt do "profesjonalnego" przyrządzenia :) Jak to zwykle z owocami morza bywa - najważniejsza jest jakość samego produktu i poszukałbym najpierw dobrego sklepu z owocami morza, a potem... już z górki - dobra oliwa, masełko, czosnek, białe wino, sól, pieprz i natka pietruszki :)    

Najpierw chciał bym spróbować dania przyrządzonego przez zawodowca bo ja jestem amatorem ze znikomymi umiejętnościami kuchennymi i możliwe, że nawet chcąc umiejąc i ściśle według przepisu robiąc mogło by smakować... po mojemu. :biglol:

Edytowane przez Szürkebarát
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I słusznie, bo przegrzebki jak większość owoców morza bardzo łatwo zepsuć, wystarczy odrobinę za długo smażyć i zamiast pyszności jest niejadalne gumowe coś :)

  • Lajk 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, STIFF napisał(a):

niby nic prostszego jak kalmary a chyba właśnie je najłatwiej zepsuć.

 

Podobnie jak niby najprostsze na świecie spaghetti aglio e olio

 

Kilka sekund i trochę doświadczenia dzieli wspaniałe danie od śmiecia. Te proste w składzie dania często są bardzo trudne. Na YT często nawet Włosi robią to źle paląc czosnek

Edytowane przez chudy_b
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...