Zwibel Posted September 30, 2010 Share Posted September 30, 2010 Witam Dam pomuka dla osoby która powie mi jak rozpoznać rodzaj sterowania zaworami w mojej imprezie bez ściągania dekla . Czy mam zawory ustawiane hydraulicznie, czy ustawiane śrubką. Samochód impreza 96r 2,0 115KM jeden wałek rozrządu na głowice. Zastanawiam się czy to nie zawory mi cykają na odpalonym silniku, czy może wtryski od gazu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mzy Posted September 30, 2010 Share Posted September 30, 2010 Czy to wtryski od gazu to możesz dość łatwo sprawdzić przełączając na benzynę i nasłuchując Co do zaworów, to nie mam pojęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwibel Posted October 1, 2010 Author Share Posted October 1, 2010 No to jak nikt nie wie :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
klimek Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 czytałem na forum o tym wcześniej :? był podobny temat dość dobre opisy silników i w których latach co i jak robili, ale dokładnie nie pamiętam wydaje mi się że było opisane że są hydrauliczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igi_666 Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 Posiadam identyczną imprezkę i mój ma hydraulikę. Wydaje mi się że jest to hydraulika bo to jeszcze ten starszy (lepszy ;p) motor. A co do cykania to prawdopodobnie według mnie mogą być to popychacze. Mnie to właśnie czeka Posłuchaj sobie po której stronie silnika Ci cyka to będziesz wiedzieć który dublet wymienić w razie czego. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 A wie ktoś jak jest w silniku 125 KM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam. Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 pokrywe zaworow masz plastikowa czy metalowa? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 Metalową- alu chyba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam. Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 no to na 99% masz regulacje na srubki Link to comment Share on other sites More sharing options...
klimek Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 A wie ktoś jak jest w silniku 125 KM? z któreo roku jest to autko bo były na hydraulice i zwykłe na początku produkcji teo silnika chyba hydraulika potem już nie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 Dzięki! Rok produkcji w dowodzie to '99 ale po VINie jakoś '98 Zwibel, przyznaj proszę jeszcze pomuka dla Adam. i klimek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucza Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 Giechu, pomuka dostałeś odemnie za pomoc przy spryskiwaczach do lamp Link to comment Share on other sites More sharing options...
dycha Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Ja również mam 99' i nie wiem czy mam śrubki czy hydraulike ? A rozrząd się zbliża i nie wiem co dalej, obudowy mam 100% alu -i różnie wyczytuje na forum , ale dalej nie wiem co jest u mnie, a graja mi jak zawory w polonezie i wiem że muszę doliczyć jeszcze pare zł tylko ile Ale puki co nie wiem co mam . Pomorzecie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Ja również mam 99' i nie wiem czy mam śrubki czy hydraulike ? A rozrząd się zbliża i nie wiem co dalej, obudowy mam 100% alu -i różnie wyczytuje na forum , ale dalej nie wiem co jest u mnie, a graja mi jak zawory w polonezie i wiem że muszę doliczyć jeszcze pare zł tylko ile Ale puki co nie wiem co mam . Pomorzecie ? nie masz ani śrubek, ani hydrauliki, tylko płytki regulacyjne :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZARNY Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 1999 na 100% płytki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dycha Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Podacie mi namiary gdzie można takowe zakupić ? Bo mechanior będzie to rozbierał a płytki pewnie jakieś będę musiał kupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Podacie mi namiary gdzie można takowe zakupić ? Bo mechanior będzie to rozbierał a płytki pewnie jakieś będę musiał kupić. w ASO :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazio Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 nie masz ani śrubek, ani hydrauliki, tylko płytki regulacyjne carfit, dycha ma GL 125KM a nie GT'ka. W tym GL'u są śrubki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 nie masz ani śrubek, ani hydrauliki, tylko płytki regulacyjne carfit, dycha ma GL 125KM a nie GT'ka. W tym GL'u są śrubki. ano właśnie, tak własnie jest jak sie pytam jaki samochód, a ktoś odpowiada że czerwony :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dycha Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 ano właśnie, tak własnie jest jak sie pytam jaki samochód, a ktoś odpowiada że czerwony :? Przeca pisał JA że bestia ma 125km tylko wygląda jak GT-eczek Ale ważne że wiem że koszta nie rosną co mnie cieszy ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawlaswrc Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 dycha, witam - dawno Cię nie było, jak tam moja ex? Wracając do tematu - czeka mnie rozrząd w Rs 2.5 N/A rok 2000. Jak tutaj wyglada sprawa regulacji zaworów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominik_bb Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 na 99% masz hydrauliczna regulacje zaworów wiekszosc starych sohc EJ20E i dohc EJ20G miały hydrauliczną regulacje jak cos jest nie tak to raczej wina samoregulatorów osobiscie sprawdzałem oba silniki i tak było nie ma regulacji przynajmniej do roku 96 nowsze juz miały regulacje za pomoca płytek Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacGregor Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Dołączę się do tematu. Jaka jest regulacja zaworów w silniku EJ16 (bez E) 90KM rok 94'? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dycha Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 dycha, witam - dawno Cię nie było, jak tam moja ex? Czesc Arek a jak widzisz regulacja zaworkow byla..... Dzieki wszystkim za pomoc, regulacja pomogla w 100% faktycznie na srubki.... ale problem z gasnacym silnikiem na zimnym zniknol Kwestia kilku godz. pracy i jest po problemie .... Dzieki raz jeszcze wszystkim za pomoc P.S Arek co u ciebie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nieuprzejmygbur Posted March 4, 2011 Share Posted March 4, 2011 z tego co się orientuję to ostatnie modele z hydrauliką to były w 96' a później to już szkoda gadać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts