Jump to content

Skrzypiące sprzęgło

DarekC

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Moje subaru to legacy 2004, 2.0 137K, gdy wciskam sprzęgło to strasznie skrzypi,biegi wchodzą normalnie, ale ten dzwięk jest naprawde denerwujący.obawiam się czy to nie jest coś poważnego.Bardzo prosze o jakieś wskazówki lub rady co to może być i co z tym zrobić.

Z góry bardzo dziękuje i pozdwawiam wszystkich.

Może powielę odp.Kolegi powyżej...Ale i w Mojej imprezce MY95...skrzypi "pedał" sprzęgła...Smarowanie daje spokój "na jakiś czas" ale nie kiedy znowu się ten dźwięk pojawia-później natomiast sam znika....Chyba trzeba po prostu go polubić....:)

Aha...U mnie sprzęgło jest prawie nowe...linka itp.podzespoły...wszystko sprawdzone...Widocznie TTTM:/

Jak rozkminisz co to jeszcze może być- Daj znać:)

Witam wszystkich forumowiczów.

Moje subaru to legacy 2004, 2.0 137K, gdy wciskam sprzęgło to strasznie skrzypi,biegi wchodzą normalnie, ale ten dzwięk jest naprawde denerwujący.obawiam się czy to nie jest coś poważnego.Bardzo prosze o jakieś wskazówki lub rady co to może być i co z tym zrobić.

Z góry bardzo dziękuje i pozdwawiam wszystkich.

Moze ci tez koło dwumasowe piszczec :roll:

U mnie bylo lozysko martwe i szkrzypialo przy wciskaniu.

I skrzypialo ze skrzyni przy ostrym ruszaniu- odczepilabsie okleia sprzegla od tarczy i wisiala na nitach.

Wina bylo dwumasowe kolo zamachowe.

Proponuję najpierw przynajmniej orientacyjnie zlokalizować miejsce skrzypienia bo tu w diagnozach od nienasmarowanego pedału sprzęgła w kabinie, przed łapę, do łożyska i koła dwumasowego już doszliśmy :)

Przesmarowanie łapy sprzęgła rzeczywiście pomaga i to na długo:) ja na dodatek profilaktycznie smaruję czasem pedał sprzęgła...Pozdrawiam:)

Co tam dokladnie smarujesz ?

Niby w hydraulicznym nie ma co skrzypiec. U mnie szczegolnie to slychac, jak sie wcisnie sprzeglo przez odpaleniem silnika, jest takie typowe skrzypienie, przy puszczaniu jest ok, da sie to jakos wyeliminowac ? Jakas tulejka czy bardziej juz przy sprzegle ?

• 3 years later...

Przesmarowanie łapy sprzęgła rzeczywiście pomaga i to na długo:) ja na dodatek profilaktycznie smaruję czasem pedał sprzęgła...Pozdrawiam:)

Odświeżę temat. Ostatnio dopadło i mnie skrzypienie sprzęgła w moim Legacy.

Możecie podpowiedzieć, gdzie i jak należy przesmarować tą łapę sprzęgła?

• 1 year later...
2 godziny temu, Sebastian32 napisał:

Odkopuje, skrzypi jak cholera. Biegi wchodzą normalnie. Ktoś, coś?

Ja coś, bo robiłem.

Pęka jakieś cholerstwo od mocowania pedałów. Trzeba rozebrać, zespawać i poskładać. Robota bez części, ale upierdliwa, mojemu mechanikowi zeszło się cały dzień.

W ASO mówili, że tulejki się wycierają i trzeba zmienić, więc zanabyłem zawczasu, koszt niewielki - kilkadziesiąt złotych, ale po rozebraniu okazało się że to pęknięte to coś. Tulejki jak już miałem to od razu zostały wymienione.

Generalnie nie grozi niczym, oprócz nerwów kierowcy i pasażerów.

W ASO, ze względu na cenę za roboczogodzinę, dostałem lekką sugestię, żeby zrobić gdzie indziej. Jeden mechanik co już to robił strasznie się migał, bo trzeba być nieźle wygimnastykowanym, ale inny (młodszy i chudszy) zrobił.

Robota rzeczywiście upierdliwa z opuszczaniem kolumny kierownicy włącznie.

Oczywiście, jeśli pisk, a właściwie skrzypienie dochodzi z okolic pedałów, bo jak skądś indziej to nie wiem.

37 minut temu, Pitz napisał:

Ja coś, bo robiłem.

Pęka jakieś cholerstwo ...

Na amerykańskich forach i w necie znalazłem informację o pękających spawach w przedniej grodzi :blink:  a także , że to zgrzypi sam mechanizm i wystarczy smarowanie. Dzisiaj leje więc nie sprawdzałem gdzie znajduje się źródło, ale muszę się tym zając bo mnie wnerwia. Dzięki za sugestię.

1 minutę temu, Sebastian32 napisał:

Na amerykańskich forach i w necie znalazłem informację o pękających spawach w przedniej grodzi :blink:  a także , że to zgrzypi sam mechanizm i wystarczy smarowanie. Dzisiaj leje więc nie sprawdzałem gdzie znajduje się źródło, ale muszę się tym zając bo mnie wnerwia. Dzięki za sugestię.

U mnie smarowanie pomogło. Na dwa tygodnie...

6 godzin temu, Filip Cz napisał:

U mnie skrzypiało w okresie jesiennym, jak się robiło mokro i zaczynałem chodzić w Salomonach. Teraz gdy mam zamiar jechać samochodem, zakładam Ecco i nic nie skrzypi.

;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...