Jump to content

SVX Alcyone

pegi

Recommended Posts

Nadszedł ten czas, kiedy w gronie Forumowych SVX-owców uchwaliliśmy i to jednogłośnie, że też chcemy mieć wątek ogólny poświęcony naszej subarowej miłości.

Może nie ma nas tylu, co posiadaczy innych modeli, a SVX-y na Forum można na palcach jednej ręki policzyć, ale jednak wciąż są tematy, które poruszamy i chcemy poruszyć, niekoniecznie tylko przez PW czy na telefon. Poza tym właśnie fakt, że jest nas i SVX-ów tak mało powoduje, że kumulacja wszystkich potencjalnych wątków w jednym wątku wyjdzie na dobre i nam (bo będziemy mieć wszystko w jednym miejscu) i The Forum, bo nie będziemy śmiecić gdzie indziej ;)

Jeśli zatem Moderatornia nie uzna inaczej, uważam wątek za otwarty :)

Edited by pegi

Jednogłośnie, a nawet dwugłośnie, bo SVX'a nie mam... jeszcze... ale planuję mieć ;) Może na dział modelowy jest nas za mało, ale na wątek chyba jak najbardziej... :)

Edited by BelegUS

Jestem za:-)

Udało mi się w tej chwili zreanimować skrzynię zalewając nowym olejem, oraz stabilizatorem oleju do skrzyni, który w tej chwili pozwala mi na normalne poruszanie.

Druga skrzynia- ta oryginalna, zostanie w najbliższym czasie rozebrana i zostaną wymienione tarcze, przekładki oraz wszystkie uszczelki oraz uszczelniacze ( komplet ok 1000 zł)

Tak przy okazji pochwalę się- jakiś czas temu byłem na spotkaniu w Gdyni- Svx na pierwszym planie :-)

http://trojmiasto.tv/Na-Swietojanskiej-tylko-motoklasyka-8639.html

Edited by jbond

Pegi, świetny pomysł. Mam nadzieję - jako przyszły właściciel SVX-a - zagościć tu na stałe.

A poniżej coś, co @jbonda może zainteresuje :) :

post-2503-0-42098400-1411554402_thumb.jpg

Pegi, świetny pomysł. Mam nadzieję - jako przyszły właściciel SVX-a - zagościć tu na stałe.

A to nie przypadkiem ten, którym się już jakiś czas temu jbond zainteresował i jeździ nim? Bo przynajmniej mnie tak wygląda :)

A to nie przypadkiem ten, którym się już jakiś czas temu jbond zainteresował i jeździ nim? Bo przynajmniej mnie tak wygląda :)

:applause:

Edited by kade

:applause:

:yahoo:

A w ogóle to witamy i zapraszamy do śledzenia i aktywnego udziału w wątku wszystkich. Nie ma dla mnie większej radochy niż kolejna osoba zarażona SVX-omanią :)

Tylko jedna prośba, nie bierzcie tak całkiem na serio naszych wpisów tu, jakie to wspaniałe i niewiarygodnie genialne auto, jak bardzo je uwielbiamy i czcimy i w związku z tym nie napalajcie się na te SVX tak bardzo, bo my wciąż chcemy tanio kupować kolejne egzemplarze i części do nich, więc jak się wszyscy rzucicie, to rynek oszaleje ;)  :biglol:

Edited by pegi

Tylko jedna prośba, nie bierzcie tak całkiem na serio naszych wpisów tu, jakie to wspaniałe i niewiarygodnie genialne auto, jak bardzo je uwielbiamy i czcimy i w związku z tym nie napalajcie się na te SVX tak bardzo, bo my wciąż chcemy tanio kupować kolejne egzemplarze i części do nich, więc jak się wszyscy rzucicie, to rynek oszaleje ;)  :biglol:

Nie martw się, jak na razie rynku SVX'ów nie ma :P

A ceny poszczególnych części i tak są szalone

Nie martw się, jak na razie rynku SVX'ów nie ma :P

A ceny poszczególnych części i tak są szalone

Z czym tak właściwie jest kiepsko (oprócz szyb), co stanowiło by faktyczny problem? ;)

O pasku też już wiem, ale to zakup raz na parę lat... pompę wody da się gdzieś zdobyć...? Czy może z czegoś innego przypasować...?

O łożyskach też już rozmawialiśmy (do obejścia, plus np. pegi nie miał takich problemów :P Chyba coś zmieniali podczas produkcji...), a przeguby...

... przegubów niby na Alledrogo nie brakuje... nie pasują?

@pegi, sprzedałbyś jednego  .

Nie. :P  ;) 

Chętniebym za to co jeszcze kupił ;)

Nie martw się, jak na razie rynku SVX'ów nie ma

No właśnie, Jedna, dwie osoby chętne więcej i już ceny pójdą w górę :biglol:

Z przegubami nie powinno być też większych problemów, ale one nie są dedykowane tylko do SVX,  a stosowane są też w Imprezie i Legacy. 

Generalnie zasada z numerami części jest taka, że literki PA w kodzie OEM-owym oznaczają część dedykowaną do SVX-a (i tu niestety rzadko kiedy występują zamienniki), zaś AA to część stosowana w więcej niż jednym modelu. 

Z reguły nie ma problemu, żeby kupić części w ASO, jednakże spory jest czas oczekiwania (przesyłka z Japonii) a o cenach lepiej nie mówić ... Złożyć SVX-a z części z ASO to pewnie miliona braknie :rolleyes:

To dlatego wszystkie wykupujesz. ;)

To się nazywa przyjemne z pożytecznym ;)

W każdym bądź razie żonie mówię, że jak mnie co trafi, to żeby póki co nie sprzedawała, a później niech krzyczy kilka razy więcej niż jej powiedziałem, że te SVX-owe zabawy kosztowały :biglol:

@pegi, sprzedałbyś jednego  .

Nie. :P  ;)

Chętniebym za to co jeszcze kupił ;)

Nie martw się, jak na razie rynku SVX'ów nie ma

Z przegubami nie powinno być też większych problemów, ale one nie są dedykowane tylko do SVX,  a stosowane są też w Imprezie i Legacy. 

Generalnie zasada z numerami części jest taka, że literki PA w kodzie OEM-owym oznaczają część dedykowaną do SVX-a (i tu niestety rzadko kiedy występują zamienniki), zaś AA to część stosowana w więcej niż jednym modelu. 

Z reguły nie ma problemu, żeby kupić części w ASO, jednakże spory jest czas oczekiwania (przesyłka z Japonii) a o cenach lepiej nie mówić ... Złożyć SVX-a z części z ASO to pewnie miliona braknie :rolleyes:

Pegi odnośnie przegubów mylisz się, przerabiałem ten temat i wiem co mówię, owszem katalogowo powinno pasować, ale niestety wszystkie przeguby dostępne u nas pasują od strony koła, a od strony półośki mają inny wieloklin(inną ilość zębów). Łożyska też niestety nie występują, a jeżeli występują to bardzo ciężko je namierzyć bo od dluższego czasu już szukam i znaleźć nie mogę. Problem jest jeszcze np z tylnymi tarczami, gdyż również nie występują u nas na rynku.

To pewnie nie części nie pasują do Twojego auta tylko Twoje auto nie pasuje do tych części :P  ;)

A na serio, to przegubów nie robiłem jeszcze, ale łożyska wymieniałem u siebie - i tylne i przednie i nie miałem kłopotów żadnych :) Parę innych rzeczy też robiłem (tak z grubsza, co pamiętam to ostatnich miesiącach tarcze przód, klocki przód i tył, filtry, sondy, popychacze,uszczelnienia silnika, skrzyni, alternator) i nic nie musiałem oddawać czy wymieniać. Przypadkowe, okazyjne zakupy, w szczególności różnych dziwnych zamienników, mogą jednak się skończyć niepowodzeniem. Ale to dotyczy nie tylko SVX, a każdego auta. Papier wszystko przyjmie i można wpisać co się chce. Kwestia rzetelnego producenta, katalogu i sprzedawcy.

A co do tarcz tylnych - PW. 

Edited by pegi

Co do lozysk to przednie rzeczywiscie mozliwe ze mozna dostac ale tylnych nie ma obecnie, moze kiedys byly i stad miales w zapasie ale obecnie niestety obdzwonilem wszystkie mozliwe miejsca i nigdzie nie ma:-P

Hej

Tak ,to mój samochód- jakiś czas temu też znalazłem to ogłoszenie  z tymi zdjęciami, w jakimś białostockim portalu, szukając chłodnicy do mojege Svx-a.

Mam "stały " kontakt z poprzednimi właścicielami- dzięki niemu nie musiałem wymieniac rozrządu- bo całkiem niedawo go zmieniali.

Jak to właśnie jest z hamulcami z tyłu? Serio trudnodostępne/drogie? Bo tak się zastanawiam... wiem, że przodu się nie da zamienić, ale tył ponoć jest całkiem "standardowo Subarowy" - może jakiś swap na coś mocniejszego, a zarazem popularniejszego? Np. STi? Ma to sens?