Wally666 Posted May 21, 2014 Share Posted May 21, 2014 Witam Serdecznie, od czasu kiedy kupilem swoje cacko zauwazylem dosc nienaturalne dzialanie centralnego zamkna - dajcie prosze znac czy to typowe TTTM czy jednak jakas usterka. Na czym polega moj problem? Otoz gdy otworze auto z pilota a nastepnie zaczynam ladowac cokolwiek do bagaznika (bez otwierania zadnych innych drzwi), auto samo rygluje wszystkie zamki doslownie po kilkunastu sekundach od otwarcia klapy. Jest to o tyle upierdliwe, ze ponowna proba otwarcia auta z centralnego zamka sie nie udaje, auto nie reaguje wowczas ani na otwieranie ani ma zamykanie a przy probie odpalenia samochodu wlaczaja sie od razu auta awaryjne. Oczywiscie zamykanie i otwieranie z kluczyka dziala. Pytanie dodatkowe: czy jest gdzies opcja wlaczenia/wylaczenia potwierdzenia otwarcia/zamkniecia auta sygnalem dzwiekowym? Pozdrawiam, Marcin Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki266 Posted May 21, 2014 Share Posted May 21, 2014 W jakim samochodzie? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 21, 2014 Author Share Posted May 21, 2014 W tym z mojego podpisu Forek 2.5XT '07 MY08 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciulek Posted May 21, 2014 Share Posted May 21, 2014 a czy centralka jest fabryczna?? miałem kiedyś tak w golfie mkI cabrio, oczywiście centalnka nie fabryczna, kiedy po otwarciu pilotem auta w ciągu 15 sekund nie otworzyłem drzwi wtedy centralny zamek się zazbrajał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 21, 2014 Author Share Posted May 21, 2014 (edited) Centralny jest seryjny, nie wiem tylko czy nie mam tam jakiegoś alarmu nieseryjnego. Oczywiście wszystkie czujniki w drzwiach działają dobrze i poprawnie pokazują mi niezamknięte drzwi. Poczynań jeszcze manuala Edited May 21, 2014 by Wally666 Link to comment Share on other sites More sharing options...
respect Posted May 21, 2014 Share Posted May 21, 2014 A nie masz czujnika otwarcia tyłu ( do oświetlenia bagaznika)? Może on szwankuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 21, 2014 Author Share Posted May 21, 2014 Wszystko (wspmniany czujnik przy klapie) właśnie działa poprawnie, otwieram klapę i poprawnie zapala się z tyłu lampka i dioda sygnalizująca otwarcie drzwi na przy zegarach. Wszystko byłoby ok gdyby nie to głupie ryglowanie zamków we wszystkich drzwiach jeśli otworze tylko klapę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted May 21, 2014 Share Posted May 21, 2014 W moim '98 też tak mam. Zamyka mi się po ok. 15 sek. Nie pamiętam tylko, czy mogę otworzyć drzwi z pilota po ich zamknięciu z automatu czasowego. Sprawdzę jutro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 22, 2014 Author Share Posted May 22, 2014 Najbardziej wkurza sytuacja gdy przy pakowaniu zakupow centralny zamknie wszystkie zamki po 15 sek i np. niedomkne klapy (zalapie na pierwszy zamek). Wowczas jest juz dramat. Nie dziala zamykanie ani otwieranie z pilota, nie zawsze uda sie dopchnac klape zeby zaskoczyla zupelnie a otwieranie i zamykanie drzwi z kluczyka otwiera tylko drzwi kierowcy. Nie da sie rozbroic alarmu bo pilot nie reaguje. Znalazlem oczywiscie workaround, wystarczy otworzyc drzwi z kluczyka i uzyc przycisku centralnego zamka (otworzyc zamek centralny) i wowczas moge juz bez problemu otworzyc klape i ja ponownie poprawnie domknac. Troche mnie to dziwi - czy ktos z Was posiadaczy Forka najlepiej SG sprawdzil czy TTTM? Przypomne: po otwarciu auta z pilota, kiedy otworzy sie tylko klape bagaznika to czy auto rowniez Wam sie automatycznie zamyka po 15 sek (o ile nie otworzymy zadnych innych drzwi) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arq Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 TTTM, jeśli nie domknę drzwi-klapy nie da się zamknąć z pilota, otwarcie samej klapy bez drzwi uzbraja alarm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 22, 2014 Author Share Posted May 22, 2014 ufffff bo juz myslalem ze cos mi sie spierdzielilo. Dzieki za potwierdzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
DANIO Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 TTTM, jeśli nie domknę drzwi-klapy nie da się zamknąć z pilota, otwarcie samej klapy bez drzwi uzbraja alarm. nie wiem co to jest TTTM ale w moim forku drzwi się ryglują jak ich się nie otworzy po 15sec jeżeli chodzi o bagażnik to ja nie mam takich problemów otwieram pilotem ładuje zakupy i nic się nierygluje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 23, 2014 Author Share Posted May 23, 2014 TTTM - Ten Typ Tak Ma. DANIO a czy Ty masz rowniez XT czy inna wersje? Bo Arek_W potwierdzil ze u niego jest podobnie jak u mnie a z opisu wynika, ze jezdzi forkiem XT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebekian Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 U mnie po otwarciu bagażnika też się nie rygluje ale zamyka się po ok 15 sec. jak nie otworze któryś drzwi. Tak wiec myślę ze centralny zamek nie ma sygnału ze otwierasz bagażnik, może czujnik, może jakiś problem z okablowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_001 Posted May 23, 2014 Share Posted May 23, 2014 W japończykach tak często jest. Widziałem to w mazdzie 626, corolli i tak jest w moim foresterze. Jak się nie otworzy bocznych drzwi to zamek automatycznie się zamyka ale powinno się dac normalnie otworzyć drugi raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
DANIO Posted May 26, 2014 Share Posted May 26, 2014 Wally666 mój forek to słaby 2 litrowy bardzo wolnyssssak MY07, a z tym bagażnikiem to może tylko turbo pochłaniacze przestrzeni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 26, 2014 Author Share Posted May 26, 2014 Wally666 mój forek to słaby 2 litrowy bardzo wolnyssssak MY07, a z tym bagażnikiem to może tylko turbo pochłaniacze przestrzeni tak mysialem Link to comment Share on other sites More sharing options...
DANIO Posted May 27, 2014 Share Posted May 27, 2014 myślałem że te forestery to proste auta-MYLIŁEM SIĘ i to bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arq Posted May 27, 2014 Share Posted May 27, 2014 Ciche otwieranie i zamykanie, jeśli najpierw naciśniesz "zamknij" potem "otwórz" przy otwieraniu, to tylko zamiga światłami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 27, 2014 Author Share Posted May 27, 2014 a jak mozna wlaczyc potwierdzanie sygnalem otwarcia i zamkniecia auta bo pomimo wlaczonej syrenki od alarmu, nadal przy otwieraniu i zamykaniu fura tylko mruga swiatlami bez potwierdzania dzwiekowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arq Posted May 27, 2014 Share Posted May 27, 2014 (edited) Niestety jak kiedyś pytałem w ASO to podobno w Forku montowali alarmy w Polsce i nie był to jeden typ. Poszukaj bo może masz X-SAFE XS01DDS. Jeśli tak to lipa, serwis, bo tam się programuje urządzeniem serwisowym X-Safe Edited May 27, 2014 by Arek_W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wally666 Posted May 29, 2014 Author Share Posted May 29, 2014 A gdzie znajde info o zastosowanym alarmie - czy to jest gdzies w specyfikacji auta (mam wszystkie papiery)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arq Posted June 1, 2014 Share Posted June 1, 2014 (edited) Możesz sę dowiedzieć u dilera który go sprzedawał, wg moich informacji to oni dokładali alarmy. Albo szperając pod deska rozdzielcza, bo tam zazwyczaj montuja alarmy. Edited June 1, 2014 by Arek_W Link to comment Share on other sites More sharing options...
ura_bus Posted June 1, 2014 Share Posted June 1, 2014 Cześć a jak mozna wlaczyc potwierdzanie sygnalem otwarcia i zamkniecia auta bo pomimo wlaczonej syrenki od alarmu, nadal przy otwieraniu i zamykaniu fura tylko mruga swiatlami bez potwierdzania dzwiekowego U mnie syrena pod maską jest włączana/wyłączana na kluczyk (taki mały, był dopięty do standardowego kluczyka od auta). Jak wyłączę syrenę tym kluczykiem to centralny tylko mruga a nie "pipa" . TTTM - Ten Typ Tak Ma. DANIO a czy Ty masz rowniez XT czy inna wersje? Bo Arek_W potwierdzil ze u niego jest podobnie jak u mnie a z opisu wynika, ze jezdzi forkiem XT. TTTNM (ten typ tak nie ma). W moim przypadku otwarcie bagażnika działa tak samo jak otwarcie którychkolwiek drzwi tzn, kasuje samo-zamykanie się auta po 15 sek. Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arq Posted June 1, 2014 Share Posted June 1, 2014 Cześć a jak mozna wlaczyc potwierdzanie sygnalem otwarcia i zamkniecia auta bo pomimo wlaczonej syrenki od alarmu, nadal przy otwieraniu i zamykaniu fura tylko mruga swiatlami bez potwierdzania dzwiekowego U mnie syrena pod maską jest włączana/wyłączana na kluczyk (taki mały, był dopięty do standardowego kluczyka od auta). Jak wyłączę syrenę tym kluczykiem to centralny tylko mruga a nie "pipa" . TTTM - Ten Typ Tak Ma. DANIO a czy Ty masz rowniez XT czy inna wersje? Bo Arek_W potwierdzil ze u niego jest podobnie jak u mnie a z opisu wynika, ze jezdzi forkiem XT. TTTNM (ten typ tak nie ma). W moim przypadku otwarcie bagażnika działa tak samo jak otwarcie którychkolwiek drzwi tzn, kasuje samo-zamykanie się auta po 15 sek. Pozdrawiam, A alarm jak się włączy to "pipa" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts