Skocz do zawartości

Co włożyć do garnka ... co macie dziś na obiad?


Aga

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.01.2022 o 21:15, makos89 napisał:

Służę pomocą

Super sprawa.
Jaką suszarkę polecasz?
Jak przechowujesz takie mięso? Opakowanie i warunki temperaturowe.
Jaki ma termin ważności?
Gdzie kupujesz mięso? 
Jakie mięso wybrać na początek zabawy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Mnobody napisał:

Super sprawa.
Jaką suszarkę polecasz?
Jak przechowujesz takie mięso? Opakowanie i warunki temperaturowe.
Jaki ma termin ważności?
Gdzie kupujesz mięso? 
Jakie mięso wybrać na początek zabawy?

Też się czasami w to bawię tyle że ja robię wersję na ostro. ;)

Suszarka zwykła taka do grzybów więc raczej bez różnicy co tam kupisz. Mięso trzymam w zwykłym zamknietym pojemniku w kuchni. Termin ważności raczej długi. Ja swoje ostatnio jadłem chyba przez 2 miesiące  ;) najczęściej kupuję ligawe wołowa. Ogólnie polecam. ;)

  • Dzięki! 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Mnobody napisał:

Super sprawa.
Jaką suszarkę polecasz?
Jak przechowujesz takie mięso? Opakowanie i warunki temperaturowe.
Jaki ma termin ważności?
Gdzie kupujesz mięso? 
Jakie mięso wybrać na początek zabawy?

Mpm.

Worek strunowy ikea w ciemnym miejscu, w szafce.

Kilka miesięcy.

W netto garmażerka.

Z krówki.

  • Dzięki! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem, smak na medal. Popełniłem jeden błąd, pokroiłem za cienko, plastry przylepiły się do sitek suszarki i mam dużo mięsnego pyłu i okruszków. Zatem kroić bliżej 2 mm. Pomyślałem przez chwilę o polędwiczce z jelenia lub sarny zrobionej w ten sposób, szybko zapytałem wujka Googla i mi przeszło. 150 - 180 zł/kg :o. Ligawa is the best:thumbup:.

Wczoraj zamówiłem, dzisiaj odebrałem >14 kg mięska do wędzenia, z bazarku. M.in. karkówkę żeby zrobić baleron. Bazarkowa wersja karkówki to praktycznie czysty schab karkowy otulony chudym mięsem, ale w baleron go nie złożę:cry:. W boczku z ledwością widać tłuszczyk, samo mięso:thumbup:. Pani pyta ile schabu - mówię jeden, to wyciągnęła jeden co miał ponad metr. Wziąłem 1/3. Plus 2 szynki. Inwestycja za 3 stówy - jedzenia na rok. Co prawda w markecie szynka w promocji za dyszkę, ale posłuchałem mądrzejszych, że tanie mięso psy jedzą.

Dodatkowo kupiłem płatki drożdżowe nieaktywne i dodałem do domowej zupy szczawiowej.

  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze w garach siedzę  ale już  prawie koniec.

Cebulowa pyszna.

Pasztet cudnie pachnie

Wołowina zamarynowana w sosie sojowym z suszoną  chili i czosnkiem

Zostało  jeszcze fasolke szparagową obrać  do tej wołowiny  uffff

20220121_221448.thumb.jpg.1207f6f495f9be58f23892c1893aca0a.jpg

 

20220121_221453.thumb.jpg.3cd1e633312e79215b0b08cd2d289521.jpg

 

20220121_221439.thumb.jpg.175882d71970cf5006a426ebd9e2112a.jpg

 

20220121_221430.thumb.jpg.27d737bda9bfe5c73770ac31410f4b1e.jpg

  • Super! 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, ipsx82 napisał:

A ja na jutro szykuje zupę  cebulową na bulionie delikatnym rosołowym :wub:

Hmm, ja zawsze robię na bulionie wołowym. Mocny smak do przełamania innego mocnego. Cebula nie w piórka:unsure:. Grzanki z ostrym serem do tego?

Edytowane przez gourmet
..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odwiedziła nas córka, daleko nie ma (z Łodzi:)). Na takie okoliczności żona zawsze wpada w amok, zatem na obiad kapuśniaczek z własnoręcznie ukiszonej kapusty (made by żona i ja), kopytka z gulaszem wołowym i surówką z marchewki i kwaśnego jabłka (made by żona i ja), na deser suszona wołowina ( made by ja) oraz panettone (made by ja). Bezalkoholowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.01.2022 o 01:01, gourmet napisał:

Wczoraj zamówiłem, dzisiaj odebrałem >14 kg mięska do wędzenia, z bazarku.........Inwestycja za 3 stówy - jedzenia na rok.

Tak ci sie tylko wydaje - w połowie października poszło w dym 12kg i wczoraj wyjąłem ostatnią polędwicę. O boczku zapomniałem już przed świętami a zrobiłem więcej niż poprzednio. Wniosek - następnym razem będzie 4kg boczku :) - ale cóż począć jak młody wyżera go spod noża. trzeba się oganiac żeby jajecznicę zrobić.

 

11 godzin temu, ipsx82 napisał:

Wołowina zamarynowana w sosie sojowym z suszoną  chili i czosnkiem

też dziś suszymy - młodys twierdził, że to najlepsza guma do żucia:)

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, ipsx82 napisał:

Jutro bigosik planuję. Ma ktoś  jakiś  fajny przepis ?

Jak to z bigosem, każdy ma swój i każdy ma najlepszy :)

Jak chcesz to Ci napiszę swój :)

 

A na obiad dzisiaj były polędwiczki z kury w panierce z płatków i mąki kukurydzianej z sałatką z pieczonego batata, pomidorków, dymki, rukoli i fety, było pysznie :)

20220201_154829.jpg

  • Super! 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...