Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Jak wiadomo z tyłu w Forku SG przedliftowym wyższe osoby nie mają pola do specjalnie komfortowej podróży (siedzisko jest bardzo krótkie, a oparcie zbyt pionowe)  Zastanawiam się w nad wymianą w przyszłości tylnej kanapy na taką z wersji poliftowej lub STI / Cross Sports (z regulacją podparcia). Pytanie jednak czy w ogóle warto? Czy ktoś miał okazję porównać wszystkie 3 rodzaje siedzeń, a szczególnie wersję Cross Sports/ STI z regulacją kąta podparcia? Pytanie czy ta regulacja w ogóle coś zmienia? Kolejne pytanie czy jest duża róznica pomiędzy standardową kanapą z przedlifta i polifta? Będę wdzięczny za Wasze uwagi i przemyślenia.

Dla porządku forumowego i dla potomnych pozwalam sobie wkleić te 3 rodzaje siedzisk:

1. SG przedlift 

unnamed (1).jpg

2. SG polift (dłuższe siedzisko)

12136826680083_1200.jpg

3. SG STI / Cross Sports (dłuższe siedzisko, regulacja kąta podparcia i podłokietnik)

cade5des-1920.jpg

Edited by raveout
Posted

nie wiem czy dobrze kombinuję ale przy dłuższym siedzisku zostaje według mnie mniej miejsca na nogi...?!

Posted (edited)

@DON Pietro - i tak i nie, bo standardowe siedziska są na tyle krótkie, że i tak gdy siedzisz normalnie to pod udem w okolicach kolan masz wolną przestrzeń, a powinieneś mieć jeszcze końcówkę fotela żeby było wygodniej. Tak na prawdę, jak sobie usiadłem ostatnio z tyłu, to mam poczucie, źe największym problemem powodującym dyskomfort jest pochylenie oparcia, a w drugiej kolejności długość siedziska. Jeśli chodzi o miejsce na kolana, to już zależy od ustawienia przedniego fotela ale tutaj jest jakieś pole manewru.

Edited by raveout
Posted

Mam u siebie i uważam że to świetna zmiana, zarówno kwestia podłokietnika, jak i ułożenie siedziska na duży plus. Siedzisko jest nieco wyżej ze względu na mechanizm regulacji oparcia. Jest trochę rzeźby aby stelaż pod siedziskiem zamontować. 

Posted
2 godziny temu, Herostrates napisał:

Mam u siebie i uważam że to świetna zmiana, zarówno kwestia podłokietnika, jak i ułożenie siedziska na duży plus. Siedzisko jest nieco wyżej ze względu na mechanizm regulacji oparcia. Jest trochę rzeźby aby stelaż pod siedziskiem zamontować.

Co z poduszkami w przednich fotelach?

Posted (edited)
3 godziny temu, raveout napisał:

Rzeźby? A to nie da się przełożyć p&p? :o

Mocowanie stelaża jest małym wyzwaniem ale do ogarnięcia. Zajrzyj do mojego wątku i tam się dowiesz więcej. 

Tutaj wraz z manualem montażu

Edited by Herostrates
Posted
37 minut temu, Daniel Janus napisał:

W fotelach z Forestera STi nie ma ich :) 

Posted
19 godzin temu, Daniel Janus napisał:

rezystor w kostke i choinki nie ma, ale poduchy też nie ma. Do Forka z STI podchodzą z tego co na forum siędowiedziałem tylko z Hawka US spec, ewentualnie z WRX GD bo tam poduchy były. Ja mam z WRX z anglika i jest bardzo fajnie :)

• Upvote 1
Posted

Ja na przód może wstawię te z 2.5XT przedliftowego - jeśli je dorwę.

Z tego co słyszałem to dają zdecydowanie radę.

Swoją drogą znalezienie kanapy z STI w spoko stanie to też będzie niezłe wyzwanie B)

19 godzin temu, Herostrates napisał:

Mocowanie stelaża jest małym wyzwaniem ale do ogarnięcia. Zajrzyj do mojego wątku i tam się dowiesz więcej. 

Tutaj wraz z manualem montażu

Dzięki!

Posted

W ogóle to szkoda, że w wersjach EU nie ma tego podłokietnika w kanapie fabrycznie. Trochę nieporozumienie takie. Nie wiedziałem za to, że kanapa się jeszcze przesuwa. Dobry motyw :thumbup:

Posted

Ciekawa obserwacja,

Ja u siebie mam kanapę z MY05 z 2.5XT bo to była ostatnia ze skóry z dziurkowanej ale nie mam podłokietnika.

Ta moja poliftowa może była nieco szersza ale nawet tego nie zauważyłem, na pewno była bardziej miękka i bardziej się w nią wpadało.

Dziurkowana chciałem z uwagi na kompatybilność z przednimi siedzeniami

Posted

od takiego dawcy mam tylną

https://archiwum.allegro.pl/oferta/subaru-forester-ii-fotele-kanapa-100-skora-i7036993534.html

wersja pośrednia - bez dziurek ale podłokietnikami

https://archiwum.allegro.pl/oferta/subaru-forester-ii-2005-fotele-kanapa-skora-ladna-i6803618330.html

i w końcu poliftowa, która może  jest nieco szersza patrząc na mocowania przednie - moja była bardzo miękka z efektem wpadania w głęboki fotel.

Posted

Ja mam tez porównanie z wersją jasną materiałową  z przedliftowego 2.0x i w nią tez się bardziej wpadało co w gruncie rzeczy dawało większy komfort podróży niż w wersji z pełnej skóry.

Posted

Stołki przedlift są spoko, tylko jakby miały ciut dłuższe siedzisko to by było git. W sumie na upartego zawsze można trochę stelarz przerobić :)

• 1 year later...
Posted

Witam, nabyłem zestaw foteli i kanapy z Forestera STI aby założyć go do mojego Forestera 2,5 XT. Nie dostałem od sprzedawcy stelaża tylnej kanapy i to jest spory problem (będę szukał lub prosił o dosłanie jeśli nie wyrzucił go). Kolejny problem jaki widzę to przełożenie podgrzewania foteli (raczej łatwo wykonalne) i przełożenie Air Bag bocznych (to już raczej trudne). Pytanie czy ktoś z Was już przekładał poduszki boczne do foteli przednich z Forestera STI. Przełożenie podstawy fotela kierowcy ze starych siedzeń również nie wydaje się skomplikowane. Montaż tylnej kanapy jednak wydaje się trudny i tutaj prośba @Herostrates o podpowiedź gdzie zleciłeś montaż tylnej kanapy lub całego zestawu? Swoją drogą piękny projekt, ja jestem gdzieś na początku drogi. Zrobię post o swoim, narazie auto jest u @carfit na zakuciu i wzmocnieniu silnika, gdyż po wymianie uszczelki pod głowica nie wykonano inspekcji pierścieni olejowych i jest spore zużycie oleju.  

Posted
32 minuty temu, KubaK napisał:

Witam, nabyłem zestaw foteli i kanapy z Forestera STI aby założyć go do mojego Forestera 2,5 XT. Nie dostałem od sprzedawcy stelaża tylnej kanapy i to jest spory problem (będę szukał lub prosił o dosłanie jeśli nie wyrzucił go).

wiesz, że to całkiem spora modyfikacja? XT ma inną tylna podłogę, brakuje otworów i kształtów. Wg mnie bez stelaża będzie gruby problem... Na YT jest film instruktażowy

Posted (edited)
Godzinę temu, KubaK napisał:

Witam, nabyłem zestaw foteli i kanapy z Forestera STI aby założyć go do mojego Forestera 2,5 XT. Nie dostałem od sprzedawcy stelaża tylnej kanapy i to jest spory problem (będę szukał lub prosił o dosłanie jeśli nie wyrzucił go). Kolejny problem jaki widzę to przełożenie podgrzewania foteli (raczej łatwo wykonalne) i przełożenie Air Bag bocznych (to już raczej trudne). Pytanie czy ktoś z Was już przekładał poduszki boczne do foteli przednich z Forestera STI. Przełożenie podstawy fotela kierowcy ze starych siedzeń również nie wydaje się skomplikowane. Montaż tylnej kanapy jednak wydaje się trudny i tutaj prośba @Herostrates o podpowiedź gdzie zleciłeś montaż tylnej kanapy lub całego zestawu? Swoją drogą piękny projekt, ja jestem gdzieś na początku drogi. Zrobię post o swoim, narazie auto jest u @carfit na zakuciu i wzmocnieniu silnika, gdyż po wymianie uszczelki pod głowica nie wykonano inspekcji pierścieni olejowych i jest spore zużycie oleju.  

Dziękuję. Powodzenia zatem, trzymam kciuki. Z przodu nie mam grzania i poduszek. Co do tyłu powyżej wklejałem instrukcję. Moim zdaniem to nie jest gruba rzeźba, u carfita z pewnością Ci ogarną. U mnie chłopaki z OES Serwis bez problemu mi to zrobili, razem z instrukcją. 

Edited by Herostrates
Posted

Bocznych poduszek nie przełożysz, bo to zupełnie inna knstrukcja foteli. 

Posted
6 minut temu, AdaSch napisał:

a masz jakieś foty?

Samego procesu zakładania nie, u mnie w wątku jest instrukcja i zdjęcia już po instalacji