raveout Posted November 1, 2020 Posted November 1, 2020 (edited) Jak wiadomo z tyłu w Forku SG przedliftowym wyższe osoby nie mają pola do specjalnie komfortowej podróży (siedzisko jest bardzo krótkie, a oparcie zbyt pionowe) Zastanawiam się w nad wymianą w przyszłości tylnej kanapy na taką z wersji poliftowej lub STI / Cross Sports (z regulacją podparcia). Pytanie jednak czy w ogóle warto? Czy ktoś miał okazję porównać wszystkie 3 rodzaje siedzeń, a szczególnie wersję Cross Sports/ STI z regulacją kąta podparcia? Pytanie czy ta regulacja w ogóle coś zmienia? Kolejne pytanie czy jest duża róznica pomiędzy standardową kanapą z przedlifta i polifta? Będę wdzięczny za Wasze uwagi i przemyślenia. Dla porządku forumowego i dla potomnych pozwalam sobie wkleić te 3 rodzaje siedzisk: 1. SG przedlift 2. SG polift (dłuższe siedzisko) 3. SG STI / Cross Sports (dłuższe siedzisko, regulacja kąta podparcia i podłokietnik) Edited November 1, 2020 by raveout
DON Pietro Posted November 1, 2020 Posted November 1, 2020 nie wiem czy dobrze kombinuję ale przy dłuższym siedzisku zostaje według mnie mniej miejsca na nogi...?!
raveout Posted November 1, 2020 Author Posted November 1, 2020 (edited) @DON Pietro - i tak i nie, bo standardowe siedziska są na tyle krótkie, że i tak gdy siedzisz normalnie to pod udem w okolicach kolan masz wolną przestrzeń, a powinieneś mieć jeszcze końcówkę fotela żeby było wygodniej. Tak na prawdę, jak sobie usiadłem ostatnio z tyłu, to mam poczucie, źe największym problemem powodującym dyskomfort jest pochylenie oparcia, a w drugiej kolejności długość siedziska. Jeśli chodzi o miejsce na kolana, to już zależy od ustawienia przedniego fotela ale tutaj jest jakieś pole manewru. Edited November 1, 2020 by raveout
dr.elich Posted November 2, 2020 Posted November 2, 2020 Zapytaj@Herostrates - robił SWAP na taką kanapę .
Herostrates Posted November 2, 2020 Posted November 2, 2020 Mam u siebie i uważam że to świetna zmiana, zarówno kwestia podłokietnika, jak i ułożenie siedziska na duży plus. Siedzisko jest nieco wyżej ze względu na mechanizm regulacji oparcia. Jest trochę rzeźby aby stelaż pod siedziskiem zamontować.
raveout Posted November 2, 2020 Author Posted November 2, 2020 Rzeźby? A to nie da się przełożyć p&p?
Daniel Janus Posted November 2, 2020 Posted November 2, 2020 2 godziny temu, Herostrates napisał: Mam u siebie i uważam że to świetna zmiana, zarówno kwestia podłokietnika, jak i ułożenie siedziska na duży plus. Siedzisko jest nieco wyżej ze względu na mechanizm regulacji oparcia. Jest trochę rzeźby aby stelaż pod siedziskiem zamontować. Co z poduszkami w przednich fotelach?
Herostrates Posted November 2, 2020 Posted November 2, 2020 (edited) 3 godziny temu, raveout napisał: Rzeźby? A to nie da się przełożyć p&p? Mocowanie stelaża jest małym wyzwaniem ale do ogarnięcia. Zajrzyj do mojego wątku i tam się dowiesz więcej. Tutaj wraz z manualem montażu Edited November 2, 2020 by Herostrates
Herostrates Posted November 2, 2020 Posted November 2, 2020 37 minut temu, Daniel Janus napisał: Co z poduszkami w przednich fotelach? W fotelach z Forestera STi nie ma ich
VEC Posted November 3, 2020 Posted November 3, 2020 19 godzin temu, Daniel Janus napisał: Co z poduszkami w przednich fotelach? rezystor w kostke i choinki nie ma, ale poduchy też nie ma. Do Forka z STI podchodzą z tego co na forum siędowiedziałem tylko z Hawka US spec, ewentualnie z WRX GD bo tam poduchy były. Ja mam z WRX z anglika i jest bardzo fajnie 1
raveout Posted November 3, 2020 Author Posted November 3, 2020 Ja na przód może wstawię te z 2.5XT przedliftowego - jeśli je dorwę. Z tego co słyszałem to dają zdecydowanie radę. Swoją drogą znalezienie kanapy z STI w spoko stanie to też będzie niezłe wyzwanie 19 godzin temu, Herostrates napisał: Mocowanie stelaża jest małym wyzwaniem ale do ogarnięcia. Zajrzyj do mojego wątku i tam się dowiesz więcej. Tutaj wraz z manualem montażu Dzięki!
MrJ Posted November 3, 2020 Posted November 3, 2020 Kiedyś przez przypadek wpadł mi materiał na YT właśnie z instalacji kanapy od STI. Podrzucam, może się przyda. Przy okazji szukania tego filmu wyszukało mi wątek na forum us z nieco bardzie pro montażem. https://www.subaruforester.org/threads/2005-xt-jdm-forester-sti-rear-seat-install.685497/ 1
Kiwi 4ester Posted November 3, 2020 Posted November 3, 2020 @Herostrates takie coś jest WątekMasz na "nielegalu"?
Kiwi 4ester Posted November 3, 2020 Posted November 3, 2020 W ogóle to szkoda, że w wersjach EU nie ma tego podłokietnika w kanapie fabrycznie. Trochę nieporozumienie takie. Nie wiedziałem za to, że kanapa się jeszcze przesuwa. Dobry motyw
Herostrates Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 10 godzin temu, Kiwi 4ester napisał: @Herostrates takie coś jest WątekMasz na "nielegalu"? Wątek jest w nielegalu i trzeba wpisać TAK 1
AdaSch Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 Ciekawa obserwacja, Ja u siebie mam kanapę z MY05 z 2.5XT bo to była ostatnia ze skóry z dziurkowanej ale nie mam podłokietnika. Ta moja poliftowa może była nieco szersza ale nawet tego nie zauważyłem, na pewno była bardziej miękka i bardziej się w nią wpadało. Dziurkowana chciałem z uwagi na kompatybilność z przednimi siedzeniami
AdaSch Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 od takiego dawcy mam tylną https://archiwum.allegro.pl/oferta/subaru-forester-ii-fotele-kanapa-100-skora-i7036993534.html wersja pośrednia - bez dziurek ale podłokietnikami https://archiwum.allegro.pl/oferta/subaru-forester-ii-2005-fotele-kanapa-skora-ladna-i6803618330.html i w końcu poliftowa, która może jest nieco szersza patrząc na mocowania przednie - moja była bardzo miękka z efektem wpadania w głęboki fotel.
raveout Posted November 4, 2020 Author Posted November 4, 2020 Ja mam tez porównanie z wersją jasną materiałową z przedliftowego 2.0x i w nią tez się bardziej wpadało co w gruncie rzeczy dawało większy komfort podróży niż w wersji z pełnej skóry.
Kiwi 4ester Posted November 4, 2020 Posted November 4, 2020 Stołki przedlift są spoko, tylko jakby miały ciut dłuższe siedzisko to by było git. W sumie na upartego zawsze można trochę stelarz przerobić
KubaK Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 Witam, nabyłem zestaw foteli i kanapy z Forestera STI aby założyć go do mojego Forestera 2,5 XT. Nie dostałem od sprzedawcy stelaża tylnej kanapy i to jest spory problem (będę szukał lub prosił o dosłanie jeśli nie wyrzucił go). Kolejny problem jaki widzę to przełożenie podgrzewania foteli (raczej łatwo wykonalne) i przełożenie Air Bag bocznych (to już raczej trudne). Pytanie czy ktoś z Was już przekładał poduszki boczne do foteli przednich z Forestera STI. Przełożenie podstawy fotela kierowcy ze starych siedzeń również nie wydaje się skomplikowane. Montaż tylnej kanapy jednak wydaje się trudny i tutaj prośba @Herostrates o podpowiedź gdzie zleciłeś montaż tylnej kanapy lub całego zestawu? Swoją drogą piękny projekt, ja jestem gdzieś na początku drogi. Zrobię post o swoim, narazie auto jest u @carfit na zakuciu i wzmocnieniu silnika, gdyż po wymianie uszczelki pod głowica nie wykonano inspekcji pierścieni olejowych i jest spore zużycie oleju.
AdaSch Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 32 minuty temu, KubaK napisał: Witam, nabyłem zestaw foteli i kanapy z Forestera STI aby założyć go do mojego Forestera 2,5 XT. Nie dostałem od sprzedawcy stelaża tylnej kanapy i to jest spory problem (będę szukał lub prosił o dosłanie jeśli nie wyrzucił go). wiesz, że to całkiem spora modyfikacja? XT ma inną tylna podłogę, brakuje otworów i kształtów. Wg mnie bez stelaża będzie gruby problem... Na YT jest film instruktażowy
Herostrates Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 (edited) Godzinę temu, KubaK napisał: Witam, nabyłem zestaw foteli i kanapy z Forestera STI aby założyć go do mojego Forestera 2,5 XT. Nie dostałem od sprzedawcy stelaża tylnej kanapy i to jest spory problem (będę szukał lub prosił o dosłanie jeśli nie wyrzucił go). Kolejny problem jaki widzę to przełożenie podgrzewania foteli (raczej łatwo wykonalne) i przełożenie Air Bag bocznych (to już raczej trudne). Pytanie czy ktoś z Was już przekładał poduszki boczne do foteli przednich z Forestera STI. Przełożenie podstawy fotela kierowcy ze starych siedzeń również nie wydaje się skomplikowane. Montaż tylnej kanapy jednak wydaje się trudny i tutaj prośba @Herostrates o podpowiedź gdzie zleciłeś montaż tylnej kanapy lub całego zestawu? Swoją drogą piękny projekt, ja jestem gdzieś na początku drogi. Zrobię post o swoim, narazie auto jest u @carfit na zakuciu i wzmocnieniu silnika, gdyż po wymianie uszczelki pod głowica nie wykonano inspekcji pierścieni olejowych i jest spore zużycie oleju. Dziękuję. Powodzenia zatem, trzymam kciuki. Z przodu nie mam grzania i poduszek. Co do tyłu powyżej wklejałem instrukcję. Moim zdaniem to nie jest gruba rzeźba, u carfita z pewnością Ci ogarną. U mnie chłopaki z OES Serwis bez problemu mi to zrobili, razem z instrukcją. Edited December 13, 2021 by Herostrates
skwaro Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 Bocznych poduszek nie przełożysz, bo to zupełnie inna knstrukcja foteli.
Herostrates Posted December 13, 2021 Posted December 13, 2021 6 minut temu, AdaSch napisał: a masz jakieś foty? Samego procesu zakładania nie, u mnie w wątku jest instrukcja i zdjęcia już po instalacji
Recommended Posts