Jump to content

Jaki zestaw kluczy

raph

Recommended Posts

Witam,

Pytanie pośrednio samochodowe, ale co tam.

Nie jestem mechanikiem - nawet amatorem, ale nawet mi by się czasem przydało mieć jakiś zestaw sensownych kluczy do auta. Niedawno mi gumka od podpórki maski spadła gdzieś niżej i trzeba było część układu doprowadzającego powietrze odkręcić - no i bez sensownych kluczy bieda.

Może mi jakiś sensowny niewielki zestaw polecicie? Musiałby być klucze z zapadką i żeby te końcówki nie wypadały - żebym nie musiał ich potem szukać. Zresztą - pewnie piszę oczywiste rzeczy. :)

Ja wychodzę z założenia, że biednego nie stać na oszczędności, więc niech to będzie sensownej jakości.

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=zestaw+kluczy+bosch&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-1-mt-0519 - może coś z tego?

Z góry dzięki za porady.

-- 

Rafał

Używam w garażu Yato. W garażu... kilka samochodów w miesiącu :D Od wymiany klocków po generalne remonty silników.  Fakt że do profesjonalnych zastosowań po czasie się poddają, ale do amatora nie do zarżnięcia.

• Upvote 1

Kilka lat temu kupiłem zestaw Yato i do dzis służą i sa ok. Pół roku temu kupiłem nowe Yato tym razem wózek z narzędziami i niestety ale jakoś już nie ta co kiedyś. także jak masz okazję kupić nowe yato to omijaj z daleka.

Odradzam kupowanie bitów robionych nie wiadomo gdzie a jedynie sygnowanych przez znaną firmę

Nie będę o konkurencji pisał źle więc temat Y... pomijam ...

Radzę kompletować bity (raczej na pokrętło 1/4') uznanych firm narzędziowych 

Z zasady nie wspomnę o kluczach firmy której przedstawicielem jestem :P  

Z zasady nie wspomnę

A ja moge :D ... polecic:

Stanley-nie do zdarcia, z tanszych (ale dobrych) Proxxon i Gedore. Niestety kosztuja wiecej niz te marketowe popularne :(  

Od paru lat używam zestawu Honiton, oczywiście czysto amatorsko, ale nie mogę narzekać, jak na razie bez śladów zużycia, a pracuje się bardzo wygodnie. Znajomy mechanik używa takiego zestawu w warsztacie (oczywiście obok innych) i też nie narzeka. Cena akceptowalna, jak na lata dla amatora.

http://allegro.pl/honiton-94-el-zestaw-kluczy-nasadowych-gw-gratis-i5446458677.html

Podałem link do przykładowej aukcji, warto wybrać jakiś w miarę pewny sklep, żeby nie kupić podróby.

Edited by Kambol

Używam amatorsko zestawu grzechotek 1/4'', 3/8'' i 1/2'', 4-32mm Proline, 150 elementów. Rozsądnie dobrany komplet, solidna walizka.

• 2 weeks later...

Tak naprawdę mając kilka aut Subaru podstawowe klucze 12, 14, 17, 19 nie wystarcza, nietypowe klucze sam sobie dorabiam. Takie jak blokady rozrządu i kol pasowych to masakra ale można sobie dorobić. Nigdy nie pytałem w serwisie o klucze ale mając dobry kontakt z SIP myślę żeby mi pomogli.

No i 10 oczkowa i płaska, i śrubokręty. Klucz 13 przy autach japońskich mozna wyrzucić. Ten rozmiar w nich nie występuje. Przesądni chorobliwie są. Jak to w kulturach prymitywnych.

U mnie od 3 lat skrzynka YATO grzechotki całe, zestaw do teraz kompletny, ale używany dosłownie od święta, generalnie chyba każdy zestaw kluczy dla amatora jest dobry tak sądzę.

• 5 weeks later...

Ostatecznie wziąłem Proxxon - zestaw z dwoma grzechotkami, w zgrabnej walizeczce, gwarancja 2 lata. Na moje potrzeby - powinno wystarczyć. Kosztowało 250 zł.

Ostatecznie wziąłem Proxxon - zestaw z dwoma grzechotkami, w zgrabnej walizeczce, gwarancja 2 lata. Na moje potrzeby - powinno wystarczyć. Kosztowało 250 zł.

Pokaż :)

Sent with Tapatalk

Ja kupiłem, w zeszłym roku, na gwiazdkę. Zestaw Honiton "a 94 elementy.

Zadowolony jestem bardzo, i do roweru i do Forka, spisują się idealnie. W domowym zastosowaniu.

Cena, ok 250 zł.

Odradzam kupowanie bitów robionych nie wiadomo gdzie a jedynie sygnowanych przez znaną firmę

Prosze napisz cos wiecej bo YATO u mnie sie poddalo i czegos szukam

Prosze napisz cos wiecej bo YATO u mnie sie poddalo i czegos szukam

nie będę sobie tu robił reklamy  ;)

a tym bardziej konkurencji  :D

zbieżność nazw yato i toya nie jest przypadkowa.

to prawda ale o jakości decyduje co innego 

Wurth to już zupełnie inna półka cenowa i jakościowa...

Sent with Tapatalk

Zawsze można dostać rabat, lub poszukać kogoś kto ma taki. Wurth jest nie do zajechania

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka