Jump to content

Egipt

pumex1

Recommended Posts

Drodzy,

czasami nasze  wyprawy są mało ekscytujące - ot basen, woda, "all inclusive" - czyli coś co bardziej dotyczy dzieci i plażingu. Sytuacja w różnych punktach się zaognia mniej lub bardziej i pytanie - czy ktoś ostatnio był Sphinxa po nosie głaskać i czy jest tam teraz  bezpiecznie?

Gusta są różne i się o nich ponoć nie dyskutuje. Ja tam bym za darmo nie poleciał, podobnie jak do Tunezji, Maroko też mi się średnio widzi. W ogóle kraj arabskie mnie (nas) nie pociągają. Byłem raz w Tunezji i nie odpowiada mi to zaczepianie, żeby coś sprzedać... Poza tym kobieta sama chyba lepiej, żeby po mieście nie chodziła, zwłaszcza blondynka.

Czy jest bezpiecznie - wg mnie nie. Jasne, wszędzie się może coś wydarzyć, ale wg mnie są kraje podwyższonego ryzyka i Egipt do takich należy. Co jest w Egipcie oprócz słońca i piramid? Zemsta faraona ;)

Kilka lat temu byłem w Turcji (Alanya) i podobało mi się, ale odkąd pojechaliśmy na Rodos, pokochaliśmy Grecję. Jak dla nas, obiektywnie, o wiele ciekawiej, bezpieczniej i lepiej. W ogóle, w Europie jest sporo ciekawych miejsc do zobaczenia. Nie trzeba lecieć na Dominikanę, żeby naprawdę fajnie spędzić wakacje.

Egipt jak dla mnie dramat :-) Byłem raz i nie chce więcej. Poleciałem do Sharm El Sheikh, bo przegrałem demokratyczne wybory. Lecieliśmy w 2 pary. Trzy osoby chciały tam być, a ja nie.

Jaka była moja "satysfakcja" gdy jako jedyny nie miałem zemsty faraona hehe... Jak domniemam pomogła mi w tym whisky (kupiona na bezcłowym) pita codziennie rano na pusty żołądek w ilości 50ml :-D

Turcja, a byłem w Icmeler obok Marmarisu to zupełnie inna bajka. Ogólnie fajnie, ale czuć, że nie jest to Europa.

Natomiast obecnie prym u mnie wiedzie Grecja i po kolei zaliczam kolejne wyspy :-)

Jest tyle fajnych miejsc do wyboru. Egiptu bym wrogowi nie polecił. :mellow:

Co jest w Egipcie oprócz słońca i piramid? Zemsta faraona ;)

Raz - ja tam nie lecę ;) dwa - nie chodzi o zwiedzanie, itp, a o coś typu: woda, piasek, basen i żeby przez tydzień nie padało ;)

Raz - ja tam nie lecę ;) dwa - nie chodzi o zwiedzanie, itp, a o coś typu: woda, piasek, basen i żeby przez tydzień nie padało ;)
To można pojechać w cywilizowane kraje.

To można pojechać w cywilizowane kraje.

na wschód? tam musi być jakaś cywilizacja! :mrgreen:

podobnie jak koledzy nie polecam Afryki.

dwa - nie chodzi o zwiedzanie, itp, a o coś typu: woda, piasek, basen i żeby przez tydzień nie padało ;)

Grecja, Chorwacja, Słowenia, Włochy, Hiszpania, Francja, Portugalia, Węgry (Balaton) - naprawde jest tyle fajnych miejsc ze nie warto pakowac sie do Afryki gdzie co chwila ktos Cie molestuje zebys cos o niego kupił i najbezpieczniej nie wychodzic poza kurort. No i wszechobecni Animatorzy :)

Edited by Karas

A to luz, niech sobie ten ktoś leci, nie Ty będziesz cierpiał  ;)

a ja byłem wiele razy i polecam

mega miejscowki na kajta, cieplo, tanio i przyjemnie... o ile lecimy do sprawdzonego hotelu :)

Edited by KamilP

Byłem 1 raz i myślę, że wystarczy - przynajmniej na jakiś czas. Nie mogę natomiast stwierdzić, że odradzam bo wszystko ma swoje dobre strony i te słabsze.

Byłem w Sharm el sheikh - 4 albo 5 lat temu - wyjeżdżałem w przeddzień wyborów ( w dniu kiedy z Kairze zaczynały się zamieszki) Z kolega i narzeczonymi - kolega był już wcześniej i rok temu - po powrocie powiedział, że dużo się zmieniło i raczej więcej nie pojedzie (choć nic mu się nie stało)

Na plus :

pogoda , jedzenie (bardzo dużo jedzenia) , tanie hotele 5-cio gwiazdkowe ( są też Hilton, Mariott, Shraton), nurkowanie i ceny ( ja trafiłem jak dolar był po ok 3 zł więc naprawdę mając parę $ można sobie kupić wycieczkę za 80 zł ( w przeliczeniu), rafy koralowe i ciepła woda

Minus :

zaczepianie co chwila, żeby coś kupić , wg mnie średnio bezpiecznie po zmroku, a robi się ciemno po 18 i dość szybko zapadają egipskie cemności, brud i syf poza hotelem.

Teraz w Egipcie tylko hotel-plaża-hotel.....

Wycieczki poza teren nie są polecane tak więc piramidy,Kair, Dolina Królów i inne raczej trzeba odpuścić, a szkoda.

Ja chcę pojechać jeszcze raz żeby zobaczyć Wielką Tamę i Nil.

W chwili obecnej wycieczki do Afryki to proszenie sie o kłopoty. Nie twierdze ze nie warto bo byłem i w Tunezji i w Egipcie ale mamy takie czasy np dzis w Tunezji podczas ataku terorystycznego zgieło 27 osób na plazy

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/atak-terrorystyczny-na-hotele-w-susie-w-tunezji,555040.html

Napewno nikt nie chciałby wrócic ze swoich wymarzonych wakacji w kawałkach. Byc moze za pare lat wycieczki do Afryki znów zroba sie bezpieczne

"Ze względu na zaostrzenie sytuacji w regionie, potencjalny wzrost aktywności grup terrorystycznych w Egipcie i zagrożenie zamachami kierowanymi również przeciwko turystom, Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza wyjazdy do Egiptu."

http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___ostrzezenie_dla_podrozujacych

Tam to bym nawet za darmo (serio!) nie pojechał.

Jak już ktoś się gdziekolwiek  wybiera to taka mapka, zagrożenia terrorystycznego:

comp_world-map-travel.png

Ktoś jest chyba całkiem niepoważny, aby na niezamieszkałych wyspach w Arktyce uznać, że występuje najwyższe na Świecie zagrożenie terrorystyczne...., albo na Grenlandii takie samo jak np. w Iranie...

Edited by Tiger
  • Upvote 1