Jump to content

Oszukiwanie predkosciomierza i kompa

sherif

Recommended Posts

Witam !

Mierzyliscie ile Wam oszukuje predkosciomierze w autach :mrgreen: :?:

Ja sie troche zdziwilem u siebie. Oczywistym jest, iz predkosciomierz musi wskazywac wiecej niz predkosc rzeczywista i u mnie wzgledem GPSu wygladalo to mniej wiecej tak (Z-zegary):

Z: 100km/h GPS: 90km/h

Z: 160km/h GPS: 145 km/h

Z: 200km/h, GPS: 183 km/h

Generalnie przy predkosciach autostradowych to min. 15km/h, we wczesniejszych samochodach bylo to prawie zawsze max 10km/h przy wiekszych predkosciach, tu prawie 20km/h. Nie jest to duzo :?:

Opony mialem seryjne.

Sprawa druga: komputer pokladowy :evil:

Tak sie cieszylem, ze mi malo pali, raz na trasie ok. 6,2 l/100km (przy osniezonej drodze), srednie miasto-trasa 9,5 l/100km (nie mialem jeszcze LPG). Wyniki super, az postanowilem je zweryfikowac ..

I tak: spalanie srednie z 480km na kompie to 8.4l/100km, faktyczne wyszlo 9.6l/100km .W sumie blad pomiaru raczej nie mial miejsca, a jak juz to raczej w druga strone, poniewaz nalewajacy na stacji odpuscil przy pierwszym odbiciu (poprzednio ja nalewalem, az pod sam korek).

Da sie to jakos ustawiac, kalibrowac, czy cokolwiek robic :?:

Ostatnio, po zagazowaniu sprawdzilem spalanie LPG i komp oszukuje na gazie o 2,2L :evil:

sherif, olej to cieplutkim LPG :???: Wiesz ile radości można zaznać w tym czasie, który potrzeba zużyć na te wszystkie obliczenia i obserwacje komputera pokładowego? W końcu jeździsz OBK :twisted: . Nie wypada liczyć "zużycia", gdy się zażywa przyjemności :lol::lol::lol:

sherif, olej to cieplutkim LPG :???: Wiesz ile radości można zaznać w tym czasie, który potrzeba zużyć na te wszystkie obliczenia i obserwacje komputera pokładowego? W końcu jeździsz OBK :twisted: . Nie wypada liczyć "zużycia", gdy się zażywa przyjemności :lol::lol::lol:

Moze i racja :mrgreen: , ale juz w poprzednim samochodzie mialem kompa co to podawal w km / l :evil: i trzeba bylo kombinowac w glowie aby dostac w l/km, wiec to olalem.

No,ale mysle w OBK jak na porzadny samochod przystalo jest km/l a tu taki zonk :razz:

Tym bardziej, iz czasem to spalanie sie przydaje, zeby np sie rozliczyc z kims, itd

Komputer oblicza zużycie paliwa na podstawie czasu wtrysku, ciśnienia paliwa, obrotów silnika i przejechanej drogi. W każdej wcześniej wymienionej wartości mierzonej przez komputer pokładowy zakrada się błąd. Dlatego wskazania komputera pokładowego trzeba traktować orientacyjnie :roll:

Komputer oblicza zużycie paliwa na podstawie czasu wtrysku, ciśnienia paliwa, obrotów silnika i przejechanej drogi. W każdej wcześniej wymienionej wartości mierzonej przez komputer pokładowy zakrada się błąd. Dlatego wskazania komputera pokładowego trzeba traktować orientacyjnie :roll:

ale az z takim bledem :cry: . dlaczego w Punto komp pokazywal z dokladnoscia ok. 0.2L, fakt, ze w glupich jednostkacj km/l ale po przeliczeniu bylo ok :wink:

Apropo prędkości, u mnie w OBK jest pipczyk który ostrzega że prędkość 120 km/h została osiągnięta (wymaganie prawne, każde auto tutaj to ma).

Jednak to coś uruchamia się gdy prędkościomierz pokazuje (na oko) 129 km/h co by dawało błąd rzędu 7.5% czyli chyba w normie.

Co do spalania to nie wiem bo mi mój OBK nie pokazuje średniego :evil:

sherif, obydwa :)

Z tych wartosci co podalem, to wychodzi dla predkosci ok 10-11%, a dla kompa kolo 14%, juz pomijam LPG, gdzie wczoraj pokazywal dzielnie 7.4l a faktycznie spalil 11.4l (czyli 54% bledu :razz: )

sherif, no ale jaki błąd pomiaru był w punto jeszcze - też w % :)

nie pamietam dokladnie ile to bylo procent, ale w granicach bledu pomiarowego, wiec max 0.2l/100km :!:, sprawdzalem kilkukrotnie.

Panowie, prędkościomierz można np. wykalibrować np. przez zmianę ogumienia. Ja zimówki mam 195/55/16, standardowo w GT jest 205/50/16. Na zimowych oponach przekłamanie prędkościomierzam mam 1km/h Testowałem tą odchylenie przy 50, 90, 130 i 180 różnica cały czas była 1km/h. Wada węższych opon jest taka, że szybciej tracisz przyczepność przy starcie. Ale dzięki temu masz mniejsze straty w przeniesieniu energii na koła i asfalt.

wzgledem GPSu

80% uzyskanych pomiarów mieści się w zakresie błędu 1-3 metra. Przy czym nie wiemy nic o pozostałych 20% pomiarów. W praktyce więc niewiele wiemy o rzeczywistych osiągach urządzenia (GPS)

po cholerę się na dokładności skupiać? ważne, że wiadomo, że:

A. potrafi jechać szybko :grin:

B. spalić niesamowite ilości benzyny :cry:

kiedyś udało mi się wlać na stacji benzynowej w zbiornik 60l ilość 68l :shock: tak pompiarze mieli skalibrowany sprzęt... jakby tam zmierzyć spalanie... oj... :lol: