mppole Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 Moze to głupie pytanie, ale czy w Waszych OBK 2.5 benzyna (ja mam OBK 15) po uruchomieniu silnika wyraźnie odczuwacie dziwny zapach? Kojarzy mi sie z zapachem mieszanki benzyny na ssaniu z malucha czy dużego fiata. Ostatnie lata jeździłem różnymi dieslami i tam nigdy nic takiego nie zauważyłem. Tez tak macie? Czy moze jednak u mnie jest coś nie tak? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichałD Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 Nic takiego nie czuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted July 26, 2020 Share Posted July 26, 2020 Moze to głupie pytanie, ale czy w Waszych OBK 2.5 benzyna (ja mam OBK 15) po uruchomieniu silnika wyraźnie odczuwacie dziwny zapach? Kojarzy mi sie z zapachem mieszanki benzyny na ssaniu z malucha czy dużego fiata. Ostatnie lata jeździłem różnymi dieslami i tam nigdy nic takiego nie zauważyłem. Tez tak macie? Czy moze jednak u mnie jest coś nie tak? pozdrawiam W garażu jest to możliwe. Jakby nie było silnik na zimnym pracuje na bogatej mieszance. W garażu to wyczujesz, na zewnątrz może być trudniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciuo Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Sprawdź czy nie poci Ci się paliwem w okolicy wtryskiwaczy albo przewodów elastycznych do listw wtryskowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mppole Posted August 3, 2020 Author Share Posted August 3, 2020 Dzięki za podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szaman0202 Posted August 9, 2020 Share Posted August 9, 2020 Guma stabilizatora może być pęknięta i tawot ktury tam jest dostaje ci się na tłumik co po rozgrzaniu może powodować tenże zapach A jak to w czasie jazdy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziolek Posted August 9, 2020 Share Posted August 9, 2020 Guma stabilizatora może być pęknięta i tawot ktury tam jest dostaje ci się na tłumik co po rozgrzaniu może powodować tenże zapach A jak to w czasie jazdy?? Że co?Taptane Tapatalkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted August 9, 2020 Share Posted August 9, 2020 @koziolek późna pora może to tłumaczyć W Subaru prędzej rozerwana manszeta prawego przedniego wewnętrznego przegubu, może na układ wydechowy zarzucać. Ale gdzie w gumie stabilizatora jakiś smar....? Poza tym, interpunkcja się kłania, albo raczej jej brak. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kambol Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 (edited) Zapach nieprzepalonej benzyny po uruchomieniu zimnego silnika jest typowy dla niedziałających/usuniętych katalizatorów. Nawet jeśli katalizatory są sprawne, to nim osiągną temperaturę roboczą mają bardzo niską wydajność i wyczuwalny będzie inny zapach benzyny. Edited August 10, 2020 by Kambol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kraszan120 Posted August 15, 2020 Share Posted August 15, 2020 Też mam taki smrodek - OBK 2,5 2006 r. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackname Posted August 14, 2022 Share Posted August 14, 2022 Ja też, i nie udało mi się zlokalizować wciąż źródła jego pochodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Ja również mam podobny zapach, benzyna z wydechu. Podejrzewam, że to od brakujących katów, których pozbył się poprzedni właściciel. Na zimnym silniku czuć bardziej, potem mniej, ale benzynę w spalinach czuć. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosman Posted September 7, 2022 Share Posted September 7, 2022 Miałem to samo przy uruchamianiu po dłuższym postoju. Zalatywało paliwem w środku, po czym przestawało. W którymś momencie stało się to bardziej intensywne i okazało się, jak kolega już słusznie sugerował, nieszczelność na przewodzie elastycznym przy wtryskach. Potencjalnie niebezpieczna sprawa, wiec warto sprawdzić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts