xemir Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Dzień dobry, Podczas systematycznego sprawdzania samochodu, zauważyłem ostatnio bardzo silną korozję (być może jest ona tylko powierzchniowa) w Subaru Levorg z 2017. Byłem bardzo zaskoczony, bo samochód jest garażowany i przejechane ma zaledwie ~20 tyś km. - zdjęcia skorodowanych elementów poniżej. Moje pytanie: czy gwarancja obejmuje usunięcie korozji na powyższych elementach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karenz Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 auto należy zezłomować 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian32 Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 Przyzwyczajaj się ... będzie więcej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
markos007 Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 co nie zmienia faktu, że w 2 letnim aucie aż tak widocznej korozji być nie powinno. Bo nalotem powierzchniowym to to nie jest.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpil Posted May 31, 2019 Share Posted May 31, 2019 W moim jest dokładnie tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted June 1, 2019 Share Posted June 1, 2019 transport morski, sol+ woda+garażowanie= korozja elektrochemiczna i nic nie poradzicie. Nie garażujcie to nie będą rdzewiały. Forek czy XV są podwyższone więc sol z woda nie ma/lub ma mniejsze możliwości dostania się do komory silnika. Levorg niski więc jest jak jest. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
xemir Posted June 3, 2019 Author Share Posted June 3, 2019 W dniu 31.05.2019 o 15:34, Karenz napisał: auto należy zezłomować W dniu 31.05.2019 o 15:47, Sebastian32 napisał: Przyzwyczajaj się ... będzie więcej. Dzięki, bardzo cenne rady. Brałem pod uwagę zezłomowanie, ale obawiam się, że w takim stanie może nie dojechać na szrot, a na lawetę mnie nie stać. Poczekam więc spokojnie na odpowiedź dyrekcji. Mnie intryguje rdza na elemencie na drugim zdjęciu - praktycznie wszystkie pozostałem elementy wyglądają dobrze. Ten element wygląda tak, jakby wciąż był poddawany czynnikom powodującym powstanie rdzy. Tak na marginesie - w moim poprzednim 20-letniej E-klasnie, która słynęła z rdzy (o czy m sam się przekonałem), nie spotkałem w taki sposób skorodowanego elementu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREGG Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 1 godzinę temu, xemir napisał: Mnie intryguje rdza na elemencie na drugim zdjęciu - praktycznie wszystkie pozostałem elementy wyglądają dobrze. Ten element wygląda tak, jakby wciąż był poddawany czynnikom powodującym powstanie rdzy. To kwestia innego materiału, przecież ten element nie jest wyizolowany od reszty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karenz Posted June 3, 2019 Share Posted June 3, 2019 (edited) Jeżeli to jest 1.6 dit to zaraz obok jest turbina więc podgrzewanie sprzyja korozji , inna kwestia że przewody wskazują że może być to wymiennik ciepła , ciężko powiedzieć bo nie widać kontekstu \jeżeli turbina to Cytat Zakres ochrony ubezpieczeniowej nie obejmuje szkód: i) spowodowanych przegrzaniem, korozją lub postępującym osłabieniem sprawności pojazdu, proporcjonalnie do jego wieku i ilości przejechanych kilometrów, w tym między innymi: 1) stopniową utratą kompresji silnika (max 10% wartości wyjściowej; dopuszczalna różnica między poszczególnymi cylindrami 7%); 2) stopniowym zwiększeniem zużycia oleju podczas eksploatacji pojazdu (pow. 1 litra na 1.000 km) Edited June 3, 2019 by Karenz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted June 6, 2019 Ojciec Założyciel Share Posted June 6, 2019 Dział Techniczny nawiąże z Panem kontakt. Pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
panklex Posted August 17, 2019 Share Posted August 17, 2019 Witam mam dokładnie ten sam problem, forester xt 2018. 17000km Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted August 21, 2019 Share Posted August 21, 2019 Przez Was @Sabaru nie będzie spała w nocy, bo poszliśmy do garażu i mamy TO SAMO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesian Posted March 4 Share Posted March 4 mogę prosić o aktualizację wątku, czy korozja postępuje? Ostatni post z 2019 roku, co się zmieniło przez te 4 lata? Levorgi rdzewieją postępowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
st981777 Posted March 5 Share Posted March 5 16 godzin temu, silesian napisał(a): co się zmieniło przez te 4 lata? 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts