Skocz do zawartości

Wino, piwo, nalewki, miody pitne, likiery - domowe wynalazki :)


Jachu93

Rekomendowane odpowiedzi

Test specyfików od@siara76, pierwszy to chyba koniak pędzony nocą dojrzewający w dębowej beczce, druga żubrówka, a na koniec lecznicza miętówka. Muszę przyznać że wbrew obawom niektórych beczka zrobiła ciekawy i przyjemny smak :)
@siara76 dziękuję, jak tylko wrócisz z urlopu postaram się odwdzięczyć :)

8ba5d793894452ff183adf0c39112ef9.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, FOR CVT napisał:

ponownie rzucam rekawice przemyslowi spirytusowemu   :mrgreen:   wisnia jest wisnia!

 

ginginha.thumb.jpg.7942251f90bd3009e73d535cdd95d7cd.jpg

 

tapatalked

verstuurd vanaf mijn iphone

:ok: ja też dzisiaj dostałem trochę wiśni i już się moczą w 70%

  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mein Gott!

A świadectwo importu jest?:evil2:

 

Nie przepadam za rzodkiewką, ale w tym roku ukisiłem tak jak ogórki na modłę ukraińską jak ogórki. Rewelacja. Żeby nie było że off, to bardzo komponuje się jako zagrycha do wyrobów czystych.

 

 

 

 

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, BiP napisał:

A świadectwo importu jest?

 

 

gdzie tam, wszystko z przemytu   :mrgreen: 

po ulewach w chlodniach sporo opakowan jest zamoczonych i sprzedaja przed bramami po 1euro za karton 3kg

grzech byloby nie kupic i przerobic na boski trunek

 

tapatalked

verstuurd vanaf mijn iphone

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.07.2021 o 12:50, BiP napisał:

Nie przepadam za rzodkiewką, ale w tym roku ukisiłem tak jak ogórki na modłę ukraińską jak ogórki. Rewelacja

o tak - fajna sprawa. Natomiast zrobiłem też pomidory kiszone o jakoś mi nie podeszły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Skoro wątek  podbity, to się pochwalę.

Na moje winogrona muszę poczekać do końca września...ale nie lubię pustki.

Właśnie "nastawiłem" 3x 30l. porzeczki. Takie bardziej "winko" niż wino z tego wychodzi....ale smakuje wszystkim, mnie również. I co ciekawe, zdąży zwolnić bańki przed zbiorem winogron. To ekspresowe wino.

  • Super! 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, gourmet napisał:

Aktualnie przerabiam na wino konfitury, dżemy, galaretki itp ze spadku po śp teściowej. W tym tygodniu będę zlewał, fermentacja zakończona. Co wyjdzie - nie wiem, ale jeszcze ponad 50 słoików czeka na zagospodarowanie.

Proponuję śliwki osobno i przepędzić albo całkiem z nich zrezygnuj. Napój winopodobny ze śliwek klaruje się latami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Adi napisał:

Skoro wątek  podbity, to się pochwalę.

Na moje winogrona muszę poczekać do końca września...ale nie lubię pustki.

Właśnie "nastawiłem" 3x 30l. porzeczki. Takie bardziej "winko" niż wino z tego wychodzi....ale smakuje wszystkim, mnie również. I co ciekawe, zdąży zwolnić bańki przed zbiorem winogron. To ekspresowe wino.

Porzeczkę bardzo poważam. Najbardziej spumante z czerwonej.

  • Lajk 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, BiP napisał:

Napój winopodobny ze śliwek klaruje się latami

 

Fakt, to trudny winiarsko owoc.

Ja wolę robić wino osobno z poszczególnych owoców. I ewentualnie na etapie końcowym je kupażuję. W zależności od smaku. Jak jest dobre "solo", to zostawiam większość i bawię się z resztą, a jak jest takie sobie, to szukam smaku w łączeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Winogronowe

 

Pany tylko mi nie-mówcie, że wpychacie owoce do gąsiora na pierwszą fermentacje.

No chyba że ktoś ma 5 kilo i dwa krzaki to ma to sens.

 

Fermentacja pierwsza w beczkach 80l z twardego platiku HPD

Fermentacja druga idzie do gąsiorków szklanych.

 

Przyjazne filmy:

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...