Jump to content

Intercooler SPRAY

JED

Recommended Posts

1.Czy uzycie tego jest w ogole odczuwalne podczas jazdy? W jaki sposob, jesli tak?

Jesli nie, to po co to w ogole zamontowano?

Strone fizyczna zjawiska gestosci powietrza znam.

2. Co wlewa sie do tego ukladu na zime?

1.Jest odczuwalne. <- bylo pelno razy na forum. Jak znajde link to podesle

generalnie czulem wplyw natrysku na IC nawet przy ok 0-2 st. C

ja generalnie caly czas uzywam plynu do spryskiwaczy i jakos zyje jeszcze (ale co to za zycie :roll: :mrgreen: )

ostatnio jadac z Simonem na Cyne V przyspieszalem od ok 100 do 150 km/h na IV biegu bez spryskania i ze spryskaniem IC - nawet pasazer czul roznice wiec cos musi w tym byc

IC spray to jedno z MUST BE w aucie z turbo i IC - moze bardziej odczuwalne przy FMIC

2.Wlewa sie wode dystylowana

edit:

zapomnialem ze jest zima i znalazlem taki cytat:

co do pomyslu z plynem do spryskiwacza lub alko .... hmmmm ... to polewanie czyms takim chyba moze to być szkodliwe dla IC - ale moze sie myle :P

Ja używałem zwykłego zimowego płynu do spryskiwaczy - wypełniałem nim zbiorniczek do pełna. Tak mi poradził Kuzaj, co ja się będę kłócił :twisted:

pozdr!

Ja tam bym wlał i na zimę i na lato rozwtór denaturat/woda destylowana w stosunku 1/3. Ma to 3 zalety:

- nie zamarznie

- lepiej chłodzi latem, bo ciepło parowania alkoholu szybciej i skuteczniej obniża temp. IC niż sama woda

- ładnie czyści i odtłuszcza IC z owadów i innych syfów

Uprzedzając ewentualne pytanie: nie zapali się po spryskaniu IC jeżeli utrzymamy stosunek 1/3.

Uprzedzając ewentualne pytanie: nie zapali się po spryskaniu IC jeżeli utrzymamy stosunek 1/3.

Pytanie mialo byc inne: a smrod denaturatu, tez sie utrzymuje tylko w 1/3? :mrgreen:

Mysle, ze niezle tez zmywa plyn do spryskiwaczy - moze tego by uzywac (powaznie pytam)?

Dziwne...Tyle tu Sti i nikt nie chce sie podzielic....Informacja.

Pytanie mialo byc inne: a smrod denaturatu, tez sie utrzymuje tylko w 1/3?

Mysle, ze niezle tez zmywa plyn do spryskiwaczy - moze tego by uzywac (powaznie pytam)?

Fakt, zapach jest. Zamiast denatu możesz lać metanol - pachnie jak zwykła wódka więc już nie będzie taki uciążliwy, a dla niektórych nawet przyjemny :wink: Gorzej jak zaraz po tryśnięciu złapie Cię kontrola Policyjna i poniucha :mrgreen:

Co do płynu do spryskiwaczy to u mnie się pienił i mnie to wkurzało.

Ciekaw jestem jak denaturat dobrze zmywa owady... przeciez alkohol scina bialko?
Nie wiem o co Tobie chodzi w tym zdaniu?

• 6 months later...

to ja sie podlacze....

jak najbardziej wydajnie uzywac IC spray?

czy podczas przyspieszania, tuz przed czy po?

z gory dzieki

jak najbardziej wydajnie uzywac IC spray?

czy podczas przyspieszania, tuz przed czy po?

najlepiej to chyba przed w trakcie i po :wink:

Proponuję automatyczny natrysk, rozwiązuje problem.

a to mozna dolozyc?

mam w kabinie tylko przycisk do 'natrysku'...

a to mozna dolozyc?

Jeśli nie masz duzego 12l zbiornika to kompletnie mija się z celem założeniu automatu, bedziesz musiał non stop dolewac wody.

Ja mam u siebie bardzo tani patent do natrysku wody , niektórzy mieli okazję zobaczyc :twisted:

A ja gdzies widzialem przycisk, zamiast calej "instalacji".

Po prostu przycisk po wcisnieciu pozostaje w takiej pozycji i spray dziala.

Po co wiec dodatkowa instalacja?

p.s. po pol roku stwierdzam, ze nie odczuwam roznicy przy uzyciu natrysku. Moze staly natrysk by pomogl?

a jak dziala automat? ma czujnik temperatury intercoolera czy pracuje w okreslonych przedzialach czasowych?

kucze, drugi juz dzien pada deszcz, nie moge nawet sprzawdzic efektywnosci ukladu :razz:

a to mozna dolozyc?

Jeśli nie masz duzego 12l zbiornika to kompletnie mija się z celem założeniu automatu, bedziesz musiał non stop dolewac wody.

Ja mam u siebie bardzo tani patent do natrysku wody , niektórzy mieli okazję zobaczyc :twisted:

coz to za patent :?:

Fakt, jeden KJS to max. Z drugiej strony można też to wyłączyć. Co do zasady działania, to u mnie działa z pewnością od pewnej wartości doładowania. Są też inne ustawienia, ale nie miałem czasu (ani potrzeby) się temu przyjrzeć.

a to mozna dolozyc?

coz to za patent :?:

Bardzo prosty :lol: musisz miec paczkę fajek, z niej odrywasz górną częśc , robisz zakładkę i wciskasz w szparę pomiedzy przełącznik a szczeline :mrgreen:

Działa profi na wszystkich zawodach :twisted:

wreszcie jakis racjonalny powod zeby zaczac palic papierosy :twisted:

:mrgreen:

właśnie ostatnio zwiększyłem dawkę dzienna, bo mi sie gdzies gubiły fajki, bo każde pudełko potargane :twisted:

• 1 month later...