Jump to content

Forester 2015 z USA mile na km

Robert Woźniak

Recommended Posts

Jeśli masz auto z USA, to duża skala na prędkościomierzu to mile, mała wewnątrz to km/h. Więc nad prędkością jazdy da się zapanować.

Jeśli chcesz mieć licznik TYLKO w km/h to pozostaje wymiana licznika.

Natomiast jesli chodzi o przeliczanie spalania, to najpierw zmierz realne wskazanie, zależne od opon. Ja jeżdżę na nieco większych oponach (215/65R16) i przeliczam 1 m = 1.635 km.

Jeśli masz auto z USA, to duża skala na prędkościomierzu to mile, mała wewnątrz to km/h. Więc nad prędkością jazdy da się zapanować.

Jeśli chcesz mieć licznik TYLKO w km/h to pozostaje wymiana licznika.

Natomiast jesli chodzi o przeliczanie spalania, to najpierw zmierz realne wskazanie, zależne od opon. Ja jeżdżę na nieco większych oponach (215/65R16) i przeliczam 1 m = 1.635 km.

A jak kolego poradziłeś sobie ze światłami czy jest to kwestia regulacji czy wymiana lampy lewej

w serwisie to 2500 jak możesz poradzić z góry dziękuję .

A jak kolego poradziłeś sobie ze światłami czy jest to kwestia regulacji czy wymiana lampy lewej 

Dlaczego lewej? Jak lampy są symetryczne, to obie trzeba wymienić :( chyba, że czegoś nie wiem. W Europue każda z lamp świateł mijania świeci niesymetrycznie.

• 4 months later...
  • 2 years later...

Odgrzeje temat. Czy ktoś robił zamianę jednostek z imperialnych na metryczne? Czy wiąże się to z poważną ingerencją w auto? Wertowałem dwa fora polskie i forum us i nie znalazłem odpowiedzi. Może znajdzie się ktoś kto podobny zabieg przeszedł. Pozdrawiam

• 2 weeks later...
W dniu 28.10.2015 o 22:19, AllRad napisał:

lampy w Subaru US są już asymetryczne i nie trzeba ich wymieniać

Od 2014 nie są

W starszych chyba tak (w sg na pewno)

• 5 months later...
  • 10 months later...
  • 4 months later...
W dniu 19.02.2019 o 07:11, bombelllooo napisał:

Jak coś to udało mi się ogarnąć temat. zmieniają się wskazania na liczniku (przebieg z miles na km) na klimatroniku z F na C, i na wyświetlaczu jednostki mpg > l/100km, F na C itp. 

Odgrzeje kotleta.

Pochwal się kolego jak zmieniłeś jednostki ?

Zmieniałem w pamięci licznika, niestety w samochodzie z eyesight nie udało mi się poprawnie tego zrobić. Tzn jednostki da się przestawić i działa to poprawnie ale system eyesight nie działa ponieważ licznik jest w systemie metrycznym a kamera w milach. Nie mam żadnej kamery aby móc się nią pobawić.
forek.jpg

• 4 weeks later...
Zmieniałem w pamięci licznika, niestety w samochodzie z eyesight nie udało mi się poprawnie tego zrobić. Tzn jednostki da się przestawić i działa to poprawnie ale system eyesight nie działa ponieważ licznik jest w systemie metrycznym a kamera w milach. Nie mam żadnej kamery aby móc się nią pobawić.
forek.jpg&key=97a6d4217aaad649accc201c52390b7f1b5db59f875d094ed9ee8da0b9be4487
Napiszesz coś więcej jak to ogarnąć i co jest do tego potrzebne?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Nie znam się, ale widziałem, jak robią ;) - trzeba wylutować z licznika pamięć, wgrać "europejskie" oprogramowanie i wlutować z powrotem. Działa :)

Specjaliści podobno potrafią już zrobić w samochodach z ES. Jak ktoś potrzebuje, to mogę dać przez PW namiar do gościa, który mi robił w WRX.  (Namiar 4 posty poniżej).

Edited by Kambol

Nie znam się, ale widziałem, jak robią - trzeba wylutować z licznika pamięć, wgrać "europejskie" oprogramowanie i wlutować z powrotem. Działa 
Specjaliści podobno potrafią już zrobić w samochodach z ES. Jak ktoś potrzebuje, to mogę dać przez PW namiar do gościa, który mi robił w WRX.
To daj ten namiar

Ponieważ dostaję dużo zapytań przez PW, a uważam, że nie jest to działalność konkurencyjna wobec Gospodarza forum (obdzwaniałem i żadne ASO nie podjęło się zmiany jednostek w samochodzie z USA -"nie da się"), to podaję namiar na człowieka, który się tym zajmuje tutaj.

Jeśli moderatorzy nie zgodzą się z moją interpretacją, to proszę usunąć.

Edited by Kambol

Ponieważ dostaję dużo zapytań przez PW, a uważam, że nie jest to działalność konkurencyjna wobec Gospodarza forum (obdzwaniałem i żadne ASO nie podjęło się zmiany jednostek w samochodzie z USA -"nie da się"), to podaję namiar na człowieka, który się tym zajmuje tutaj.
Jeśli moderatorzy nie zgodzą się z moją interpretacją, to proszę usunąć.
Znalazłem magika od licznika we Wrocławiu. Ogarnia temat w niecałą godzinę i za 250zł
Jakby ktoś był zainteresowany to mogę podesłać namiary.