Contor Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Witam Mam problem z wibracjami kierownicy, bicie w przedziale prędkości 100-120 km/h, koła zważone , zbieżność ustawiona , wyprostowane felgi, nowe gumy i dalej bije... Proszę o porady co może być przyczyną jeszcze? dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
thearchitect Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 To już chyba zostaje tylko sprawdzenie tarczy hamulcowej i piast kół. Te pierwsze na pewno są proste? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Contor Posted June 2, 2014 Author Share Posted June 2, 2014 Tarcze i klocki też są nowe. Czyli dodaje do listy piasty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 (edited) Tarcze i klocki też są nowe. Czyli dodaje do listy piasty. Niekoniecznie musi to być uszkodzenie piasty. Wystarczy, że osoba montująca tarcze nie zachowała należytej staranności: powierzchnia piasty powinna być dokładnie oczyszczona przed montażem nowej tarczy. Jeśli ktoś tego nie zrobił, to brud pod tarczą powoduje, że nie przylega ona dokładnie do piasty całą powierzchnią, no i stąd to "bicie". TUTAJ masz więcej o takich problemach: Dobra wymiana tarcz to porządne oczyszczenie powierzchni piasty, bo to z niedbałego montażu wynika często późniejsze "bicie". Tak jest, przetestowalem na sobie. Po zalozeniu nowych tarcz na wymienioną piastę, nie oczyscilem dobrze powierchni. Efekt byl taki ze nie dalo sie praktycznie w ogole hamowac, tarcza szarpała straszliwie. Zdjecie, dokladne oczyszczenie powierzchni, zlozenie z powrotem - w efekcie hamowanie bez zadnego odczuwalnego drgania. Edited June 2, 2014 by Qba25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thearchitect Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Zawsze można wrzucić na podnośnik, przegonić furę w górze a ktoś może te koła obserwować. Jesli któreś bije to odkręcić, przekrecić o jedną śrubę, dokrecić i ponownić przeganianie do prędkości bicia - chyba tak niweluje się opcję piasty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Sprawdź dokładanie koła na Hunterze z wyważaniem dynamicznym i pomiarem sił. Ja też kiedyś już miałem wymieniać połowę auta, a winne okazały się w miarę nowe opony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pininfarin01 Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 sprawdź piasty, następnie wał (podpora wału) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Dokładnie sprawdziłbym wyważenie kół.W większości przypadków to jest powód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 Dokładnie sprawdziłbym wyważenie kół.W większości przypadków to jest powód. Podpisuję się pod tym wszelkimi kończynami.... Na Hunterze zostanie ten problem rozstrzygnięty, Jeżeli okaże się wszystko ok, można szukać dalej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilwro Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 tez mi mocno tłucze, ale moj problem to magiel. Gdzie dobrze zregeneruje magiel krótki do STI 04r?? miejscowosc bez znaczenia, pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Contor Posted April 27, 2015 Author Share Posted April 27, 2015 Odświeżam temat informując że przyczyną są opony, nowe gumy firmy Hankook !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Odświeżam temat informując że przyczyną są opony, nowe gumy firmy Hankook !!! A jednak... To podobno problem wszystkich producentów opon. Przerabiałem temat z Michelinami i Semperitami. Ale przy obu markach zostałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PR7EMEK Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 Ja miałem takie coś przy Nokianach made in Russia i 120-140km/h. Wyważały się poprawnie nawet na samochodzie, a biły Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikeanonim Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 (edited) Ja miałem takie coś przy Nokianach made in Russia i 120-140km/h. Wyważały się poprawnie nawet na samochodzie, a biły ja mam taki problem kolejno z oponami: rosyjskie Nokian ( największy ), Bridgestone RE050 ( mniej ), nowe Michelin ( najmniej, ale odczuwalnie ). Niestety, kierownica jak biła, tak bije. Na różnych oponach z różnym natężeniem. Reszta elementów potencjalnie odpowiedzialnych za takie zachowanie wymieniona (tarcze, łożyska, przeguby, drążki z końcówkami) Nie mam pomysłu co dalej z tym robić. Edited April 28, 2015 by mikeanonim Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 Nie mam pomysłu co dalej z tym robić. Poczekaj aż się porządnie ułożą (ok 1000 km) i wyważ na Hunterze z testem drogowym (będziesz wiedział dokładnie czy to opony czy felgi), który wykaże zakres bicia dynamicznego. Następnie doważ na samochodzie przód. W Wawie zrobisz to wszystko kompleksowo w serwisie na Okaryny na Ursynowie. Też się nieraz męczyłem z tym tematem, ale w końcu się udało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikeanonim Posted April 28, 2015 Share Posted April 28, 2015 Nie mam pomysłu co dalej z tym robić.Poczekaj aż się porządnie ułożą (ok 1000 km) i wyważ na Hunterze z testem drogowym (będziesz wiedział dokładnie czy to opony czy felgi), który wykaże zakres bicia dynamicznego. Następnie doważ na samochodzie przód. W Wawie zrobisz to wszystko kompleksowo w serwisie na Okaryny na Ursynowie. Też się nieraz męczyłem z tym tematem, ale w końcu się udało. tak też zrobię. Choć dodam, że każdy z zestawów był wyważany na Hunterze z testem drogowym... Nie było tylko doważania na samochodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts