Jump to content

Bicie kierownicy przy 100 km/h

Contor

Recommended Posts

Witam

Mam problem z wibracjami kierownicy, bicie w przedziale prędkości 100-120 km/h,  koła zważone , zbieżność ustawiona , wyprostowane felgi, nowe gumy i dalej bije...

Proszę o porady co może być przyczyną jeszcze? dzieki

Tarcze i klocki też są nowe.   Czyli dodaje do listy piasty.

Niekoniecznie musi to być uszkodzenie piasty. Wystarczy, że osoba montująca tarcze nie zachowała należytej staranności: powierzchnia piasty powinna być dokładnie oczyszczona przed montażem nowej tarczy. Jeśli ktoś tego nie zrobił, to brud pod tarczą powoduje, że nie przylega ona dokładnie do piasty całą powierzchnią, no i stąd to "bicie".

TUTAJ masz więcej o takich problemach:

Dobra wymiana tarcz to porządne oczyszczenie powierzchni piasty, bo to z niedbałego montażu wynika często późniejsze "bicie".

Tak jest, przetestowalem na sobie. Po zalozeniu nowych tarcz na wymienioną piastę, nie oczyscilem dobrze powierchni. Efekt byl taki ze nie dalo sie praktycznie w ogole hamowac, tarcza szarpała straszliwie. Zdjecie, dokladne oczyszczenie powierzchni, zlozenie z powrotem - w efekcie hamowanie bez zadnego odczuwalnego drgania.

Edited by Qba25

Zawsze można wrzucić na podnośnik, przegonić furę w górze a ktoś może te koła obserwować. Jesli któreś bije to odkręcić, przekrecić o jedną śrubę, dokrecić i ponownić przeganianie do prędkości bicia - chyba tak niweluje się opcję piasty.

Sprawdź dokładanie koła na Hunterze z wyważaniem dynamicznym i pomiarem sił. Ja też kiedyś już miałem wymieniać połowę auta, a winne okazały się w miarę nowe opony.

Dokładnie sprawdziłbym wyważenie kół.W większości przypadków to jest powód. ;)

Podpisuję się pod tym wszelkimi kończynami.... :) Na Hunterze zostanie ten problem rozstrzygnięty, Jeżeli okaże się wszystko ok, można szukać dalej... 

• 10 months later...

Odświeżam temat informując że przyczyną są opony, nowe gumy firmy Hankook !!!

A jednak... To podobno problem wszystkich producentów opon.  :( Przerabiałem temat z Michelinami i Semperitami. Ale przy obu markach zostałem. :)

Ja miałem takie coś przy Nokianach made in Russia i 120-140km/h. Wyważały się poprawnie nawet na samochodzie, a biły :P

ja mam taki problem kolejno z oponami:

rosyjskie Nokian ( największy ), Bridgestone RE050 ( mniej ), nowe Michelin ( najmniej, ale odczuwalnie ).

Niestety, kierownica jak biła, tak bije. Na różnych oponach z różnym natężeniem. Reszta elementów potencjalnie odpowiedzialnych za takie zachowanie wymieniona (tarcze, łożyska, przeguby, drążki z końcówkami)

Nie mam pomysłu co dalej z tym robić.

Edited by mikeanonim

Poczekaj aż się porządnie ułożą (ok 1000 km) i wyważ na Hunterze z testem drogowym (będziesz wiedział dokładnie czy to opony czy felgi), który wykaże zakres bicia dynamicznego. Następnie doważ na samochodzie przód. W Wawie zrobisz to wszystko kompleksowo w serwisie na Okaryny na Ursynowie. Też się nieraz męczyłem z tym tematem, ale w końcu się udało.

Poczekaj aż się porządnie ułożą (ok 1000 km) i wyważ na Hunterze z testem drogowym (będziesz wiedział dokładnie czy to opony czy felgi), który wykaże zakres bicia dynamicznego. Następnie doważ na samochodzie przód. W Wawie zrobisz to wszystko kompleksowo w serwisie na Okaryny na Ursynowie. Też się nieraz męczyłem z tym tematem, ale w końcu się udało.

tak też zrobię. Choć dodam, że każdy z zestawów był wyważany na Hunterze z testem drogowym... Nie było tylko doważania na samochodzie :)