Jump to content

legacy MY08 diesel SWAP na benzyniaka

patsiw

Recommended Posts

Witam forumowiczòw

Mam pytanko (laik ze mnie jeśli chodzi o mechanike). Niestety w moim dieselu również odezwała sie wada fabryczna. Silnik został rozebrany no i niestety blok jest uszkodzony. Naprawa totalnie nieopłacalna. Znaleść używany silnik graniczy z cudem a może lepiej wstawić do niego silnik od benzyny? Moze komuś sie to udało? Proszę o solidne opinie...

Myślałem o tym, ale z braku diesla :P , zwłaszcza zepsutego, nie zrealizowałem. Budżet tak czy inaczej potrzebny taki jak na solidny remont silnika.

Kupiłbym H6 (najlepiej spec.b ) anglika i przeszczepił całość. Z diesla zostanie buda.

Jakbyś chciał pogadać o szczegółach, proszę o PW.

Poza tym przy takim przeszczepie pozostanie całkiem sporo klamotów do zbycia, co poprawi wynik finansowy. Ale o wyjściu na przysłowiowe zero nie ma co liczyć.

Edited by house_1

do pierwszej przegranej sprawy w sądzie jak trafią na klienta który zna się na swoich prawach i zaskarży ich i sąd przyzna z kilka baniek odszkodowania (ale niestety to Polska i to nie realne , a szkoda - może by ć...i nauczyły się szacunku dla klienta)

Edited by tzd
: obraźliwe / szydercze określenie dealer'a, na forum dealer'skim.

Szczerze współczuje, 5 letnie auto i taka kupa. Ja bym go okleił i postawił pod SIP'em jako darmową reklamę. Moze jak TV i pismaki wywęszą skandal to SIP się ugnie. A jak się nie ugnie to przynajmniej część potencjalnych klientów się dowie co to trwałość i bezawaryjność wg Subaru :(

Niestety SIP umywa ręce w mojej sprawie i nic się z tym nie da zrobić... Wszystko na własną rękę :( Jeśli chodzi o koszty naprawy to jest to paranoja - delikatnie mówiąc

A jak się ma to do deklaracji, którą złożyła @Dyrekcja. Roczniki 2008 już się nie "łapią" na "dobrą wolę" ?

Niestety SIP umywa ręce w mojej sprawie i nic się z tym nie da zrobić... Wszystko na własną rękę :( Jeśli chodzi o koszty naprawy to jest to paranoja - delikatnie mówiąc

A jak się ma to do deklaracji, którą złożyła @Dyrekcja. Roczniki 2008 już się nie "łapią" na "dobrą wolę" ?

Mój samochód niestety był sprowadzony ze Szwajcarii i tam serwisowany do końca gwarancji (u nich przeglądy co 20 tys.) - można się kontaktować z Subaru CH

Witam forumowiczòw

Mam pytanko (laik ze mnie jeśli chodzi o mechanike). Niestety w moim dieselu również odezwała sie wada fabryczna. Silnik został rozebrany no i niestety blok jest uszkodzony. Naprawa totalnie nieopłacalna. Znaleść używany silnik graniczy z cudem a może lepiej wstawić do niego silnik od benzyny? Moze komuś sie to udało? Proszę o solidne opinie...

Szukałeś już innego silnika?

Edited by WOJO

do pierwszej przegranej sprawy w sądzie jak trafią na klienta który zna się na swoich prawach i zaskarży ich i sąd przyzna z kilka baniek odszkodowania (ale niestety to Polska i to nie realne , a szkoda - może by ćwoki nauczyły się szacunku dla klienta)

Coś czarno widzę,rozstrzygnięcie takiej sprawy w sądzie na korzyść użytkownika SBD. :(

Na gwarancji wszak ASO naprawia,po gwarancji w poszczególnych wypadkach jest pomoc SIP i ASO.

Jak awaria przypadnie już po gwarancji i sporym przebiegu,to ciekawe jak przeprowadzić dowód wady fabrycznej?! :huh:

Trzeba dysponować szczegółowymi danymi awarii i ich przyczyn,skąd je brać? ;)

Witam forumowiczòw

Szukałeś już innego silnika?

Szukam. Na razie nie ma co kupować... Pchać się w kolejną bombę zegarową?? Nie w moim stylu. Szukam anglika w dieslu bez tyłu albo benzyniaka

Szukam. Na razie nie ma co kupować... Pchać się w kolejną bombę zegarową?? Nie w moim stylu. Szukam anglika w dieslu bez tyłu albo benzyniaka

wiesz może czy da sie insatlowac młodsze silniki SBD np takie z 2011-2012 roku produkcji ?

Pasują bez problemu

Mechanicznie tak , elektronicznie nie !

To chyba zrozumiałe... :)

No mam wrażenie ze nie dla wszystkich , ale moze sie mylę :)

Pasują bez problemu

dla mnie nie iest zrozumiałe

nie mylisz się , chodziło mi o to nie czy sie da tylko czy jak mi padnie sbd w legacy 2008 to jest sensowna instalacja silnika np z 2011 r ?

Pasują bez problemu

nie mylisz się , chodziło mi o to nie czy sie da tylko czy jak mi padnie sbd w legacy 2008 to jest sensowna instalacja silnika np z 2011 r ?

A masz pewność, że omawiane problemy tego rodzaju silnika się skończyły w roku 2010? A co do podmiany silników, to chyba zrozumiałe, że benzyna będzie miała inne sterowanie, a diesel inne, więc razem z silnikiem wymieniasz połowę elektroniki i osprzętu.

Pasują bez problemu

Akurat mi chodziło o kolegę car1961 :) . napisze jeszcze raz zeby było zrozumiane. Owszem da sie przeszczepic silnik diesla z lat 2010- 2013 do modelu 2008-9. Mechanicznie jest prawie to samo , ale osprzęt ciut inny , sterownik inny , oprogramowanie inne , dpf , kolektor ss. i owszem silnik odpali , ale jest sporo innych niuansów

Akurat mi chodziło o kolegę car1961 :) . napisze jeszcze raz zeby było zrozumiane. Owszem da sie przeszczepic silnik diesla z lat 2010- 2013 do modelu 2008-9. Mechanicznie jest prawie to samo , ale osprzęt ciut inny , sterownik inny , oprogramowanie inne , dpf , kolektor ss. i owszem silnik odpali , ale jest sporo innych niuansów

dzieki carfit, czyli nie bardzo jest sens bo poza silnikiem trzeba wymienic jeszcze sporo innych rzeczy - osprzęt, dpf ..., jeśli dobrze zrozumiałem.

a przy wymianie na nowy shortblock to sie dostaje ten nowy poprawiony, czy dokładnie taki sam jaki był instalowany nominalnie ?

A masz pewność, że omawiane problemy tego rodzaju silnika się skończyły w roku 2010? A co do podmiany silników, to chyba zrozumiałe, że benzyna będzie miała inne sterowanie, a diesel inne, więc razem z silnikiem wymieniasz połowę elektroniki i osprzętu.

tego nie wiem, podobno coś poprawiali. Z ta benzyna to nieporozumienie bo ja pytalem o zamianię SBD na SBD, a nie jak w temacie SBD na benzyne