Jump to content

Wydech

asior88

Recommended Posts

Witam, co proponujecie poza kupnem kompletnego układu wydechowego za tysiąc tysięcy aby auto było głośniejsze, brzmiało konkretnie tak jak powinno? W chwili obecnej mam seryjny wydech i wyrzuconego kata. Generalnie średnio. Zastanawiałem się nad innym tłumikiem ale ten co mam ( seria ) podobno jest przelotowy i to by nic nie zmieniło. Ewentualnie wywalić jakiś środkowy tłumik ? Zwiększyć średnice ? Przelotowa kwasówka ? Co i jakiej formy wybrać. Co z sondami i techniczną stroną ? Z góry dzięki.

asior88, temat wydechów wałkowano na forum milion razy... Myślę, że jesteś w błędzie sądząc, że wymiana samego tłumika końcowego nic nie zmienia (na pewno nie jest przelotowy). To właśnie końcowa puszka nadaje specyficzne brzmienie. Najlepiej poszukaj markowego, dedykowanego catback'a (najlepiej używanego, choćby w forumowym dziale K/S). Szczególnie, że w Twoim aucie wymiana całego wydechu powinna sie kończyć remapem. IMO Hayward & Scott najładniej oddaje brzmienie boxera.

Najlepiej bez tlumikow, jak ma byc glosno.

Posłuchaj AMIego i zapodaj samą rurę, ja tak miałem i było super :mrgreen: ale z racji tego że mam rajdówkę to musiałem zainstalować katalizator (stalowy oczywiście) , umieściłem go na końcu wydechu i powiem Wam że prawie nie widać różnicy w głośności.

A tak na poważnie, to tak jak Koledzy wyżej, zapodaj sensowny catback i będziesz pan zadowolony :D

Zastanawiałem się nad takim i podobno będzie ryczał ... Ja u siebie nie mam 2giego kata i rezonatora w centerpipe'e. Miałem Prodrive było mi za cicho, potem Magnex - zrobiło się głośniej, ale odrobinę i doszło takie lekkie strzelanie puf... puf pfu... puf i też było mi za cicho. Pojawiła się opcja wymienienia się Magnex za amerykański tłumik końcowy firmy Borla i jest głośno. Tzn dla mnie jest już chyba górna granica zwłaszcza jeśli jedzie się w trasę. Kolega, który jechał z tyłu nad morze marudził, że mu dudni w głowie jak helikopter za to żona kolegi spała w najlepsze :D

Ja kiedys sciągłem wydech z kumplem i odpaliłem z ciekawosci jak chodzi głosno i okazał sie zonk bo z wydechem Blitzem jest głosniejszy niz bez niego :shock:

To sprzedaje mój koleżka :mrgreen:

To jest jeden z najfajniej gadających backboxów. Mam praktycznie to samo- afterburner vortex 8)

asior88, a ile jesteś w stanie wydać na kompletny wydech ? Jeżeli nie chcesz jakiejś używki to możesz sobie zrobić jakiegoś customa u np MG i w zależności od upodobań co do głośności Prodrive na koniec (wersja bardzo ładnie grająca ale pozwalająca w dobrych warunkach pokonywać trasy) lub np Blitza (wersja mocno hardcorowa na trasy raczej dla przygłuchych) lub inny wg upodobań... Średnica 2.5 lub 2.7 raczej nie więcej bo nie ma sensu a zrobi się głośno i koty i inne zwierzęta zaczną tam w nocy mieszkać. Jeżeli chcesz być też przegląd legal i nie chcesz smrodu wachy na postoju to możesz wrzucić stalowego kata.

Tia... po co Ci caly wydech, tlumiki... wyprowadz downpipe przy przednim kole i bedzie OK ;) Jak prawym, to jest tez szansa na "podjaranie" ludzi na przystanku...

Ja sie dziwie Witek, ze u Ciebie tak nie ma :)

• 2 weeks later...

To i ja się podepnę pod temat.Mam WRX '04 seryjny uppipe i downpipe, catback przelot 2,5cala na dwóch tłumikach z GTka. Zamierzam kupić uppipe i downpipe pod remap, co byście polecili z nowych produktów, jakie średnice?

Mam praktycznie to samo- afterburner vortex

Duża jest róznica pomiędzy H&S a vortexem? Mam teraz vortexa i zastanawiam się właśnie na H&S. Będzie głośniej, bardziej basowo? Czy bez różnicy?