Skocz do zawartości

Wino, piwo, nalewki, miody pitne, likiery - domowe wynalazki :)


Jachu93

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Nie do wszystkiego miod pasuje. A co powiesz na nierafinowany cukier trzcinowy (o ile da sie taki kupic, bo nie sprawdzalem)?

 

to się zgadza ale do cytryny to jak najbardziej :)

Trzcinowego nie sprawdzałem. Jak muszę użyć cukru szukam tego z polskich cukrowni. W niektórych marketach można  go kupić. Podobno ma mniej dodatków ale ile w tym prawdy tego nie sprawdzałem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olleo, liście wiosenne świeżutkie, młode, błyszczące z czubka pędu. Może być wiśnia ozdobna.

 

1kg aronii mrożonej, 200 listków wiśniowych, 0,8 kg cukru, 1,5l wody, skórka żółta z dwóch cytryn, całość zagotować na wolnym ogniu 30min z pokrywką (pryska, brudzi).

Po 24h przecedzić filtrem do kawy, zalać spirytusem 0,5l. Można pić od razu, ale lepiej poczekać. Wbrew pozorom nie smakuje jak kompot, tylko... 

 

 

 

 

sami sprawdźcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BiP,to nie nalewka. moze i dobrze smakuje, ale to tylko wodka smakowa na bazie kompotu aroniowego. sprobuj gotowac same liscie, a aronie klasycznie zalac spirytem 70%, potrzymac z dodatkami 5-8 tygodni, slac, zasypac cukrem, po tygodniu slac sok, sprobowac troche aronie wycisnac, polaczyc wszystko razem z wywarem z lisci (lub liscie macerowac razem z aronia na surowo) pamietajac o tym, zeby mocniejsze lac do slabszego i dopiero filtrowac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja od dłuższego czasu jestem piwowarem domowym, takim prawdziwym co piwo warzy ze słodu, a nie z brewkitów

na piwo.org bywasz?

Ja sie przymiaerzam do miodów pitnych, ale ostatnio brak czasu nawet zeby glupie piwo nastawić :(

 

 

Mam tam konto, ale rzadko wchodzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu.

 

Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. :facepalm:  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu.

 

Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. :facepalm:  

 

zdecydowanie lepsze niż ta biała mieszanina wszystkiego co spadnie z maszyny sprzedawana jako cukier w hiper marketach.

Z drugiej strony o gustach trudno dyskutować. Każdy ma swoje preferencje.

 

Ma ktoś może sprawdzony przepis na "pigwówkę" ? Mam około 3 -4 kilogramów dojrzałej pigwy i szkoda żeby całość poszło na "dżemik".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu.

 

Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. :facepalm:

zdecydowanie lepsze niż ta biała mieszanina wszystkiego co spadnie z maszyny sprzedawana jako cukier w hiper marketach.

Z drugiej strony o gustach trudno dyskutować. Każdy ma swoje preferencje.

 

Ma ktoś może sprawdzony przepis na "pigwówkę" ? Mam około 3 -4 kilogramów dojrzałej pigwy i szkoda żeby całość poszło na "dżemik".

Obrać, wywalić pestki,pokroić w ćwiartki, zalać spirytusem.A potem się zobaczy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu.

Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. :facepalm:

zdecydowanie lepsze niż ta biała mieszanina wszystkiego co spadnie z maszyny sprzedawana jako cukier w hiper marketach.

Z drugiej strony o gustach trudno dyskutować. Każdy ma swoje preferencje.

 

Ma ktoś może sprawdzony przepis na "pigwówkę" ? Mam około 3 -4 kilogramów dojrzałej pigwy i szkoda żeby całość poszło na "dżemik".

Pigwa jest b. wdzieczna - sprawdza sie czysta, z wanilia, z cynamonem, albo kardamonem. Swietnie tez wyszla z sokiem wyciskanym z granata. Uwielbiam pigwowke.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

to nie nalewka tylko wódka z sokiem :D

Ja robię wg tradycyjnych przepisów Ćwierciakiewiczowej ale to dla cierpliwych bo średni okres "wegetacji" to 3,5-4 miesiące zależnie od owocu i oczekiwanego efektu.

  • Lajk 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwielbiam pigwowke.

 

ja też dlatego pytam jak dobrze zrobić. Obieranie ze skóry jakoś do mnie nie przemawia. Większość aromatu jest właśnie dzięki niej.

Na tą chwilę plan jest taki: dokładnie umyć, przekroić na pół, wyciąć pestki, do słoja + trochę cukru na górę, po 2 - 3 dniach zalać spirytusem jak puści trochę soku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...