Adam12 Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Nie do wszystkiego miod pasuje. A co powiesz na nierafinowany cukier trzcinowy (o ile da sie taki kupic, bo nie sprawdzalem)? to się zgadza ale do cytryny to jak najbardziej Trzcinowego nie sprawdzałem. Jak muszę użyć cukru szukam tego z polskich cukrowni. W niektórych marketach można go kupić. Podobno ma mniej dodatków ale ile w tym prawdy tego nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiP Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Olleo, liście wiosenne świeżutkie, młode, błyszczące z czubka pędu. Może być wiśnia ozdobna. 1kg aronii mrożonej, 200 listków wiśniowych, 0,8 kg cukru, 1,5l wody, skórka żółta z dwóch cytryn, całość zagotować na wolnym ogniu 30min z pokrywką (pryska, brudzi). Po 24h przecedzić filtrem do kawy, zalać spirytusem 0,5l. Można pić od razu, ale lepiej poczekać. Wbrew pozorom nie smakuje jak kompot, tylko... sami sprawdźcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olleo Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 BiP,to nie nalewka. moze i dobrze smakuje, ale to tylko wodka smakowa na bazie kompotu aroniowego. sprobuj gotowac same liscie, a aronie klasycznie zalac spirytem 70%, potrzymac z dodatkami 5-8 tygodni, slac, zasypac cukrem, po tygodniu slac sok, sprobowac troche aronie wycisnac, polaczyc wszystko razem z wywarem z lisci (lub liscie macerowac razem z aronia na surowo) pamietajac o tym, zeby mocniejsze lac do slabszego i dopiero filtrowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Ja od dłuższego czasu jestem piwowarem domowym, takim prawdziwym co piwo warzy ze słodu, a nie z brewkitów na piwo.org bywasz? Ja sie przymiaerzam do miodów pitnych, ale ostatnio brak czasu nawet zeby glupie piwo nastawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jachu93 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Ja od dłuższego czasu jestem piwowarem domowym, takim prawdziwym co piwo warzy ze słodu, a nie z brewkitów na piwo.org bywasz? Ja sie przymiaerzam do miodów pitnych, ale ostatnio brak czasu nawet zeby glupie piwo nastawić Mam tam konto, ale rzadko wchodzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carfit Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu. Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A u mnie w zamrażarce leży tarnina i trzeba coś z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carfit Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A u mnie w zamrażarce leży tarnina i trzeba coś z tym zrobić Podać adres ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A u mnie w zamrażarce leży tarnina i trzeba coś z tym zrobić Podać adres ? A zaprosisz potem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carfit Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A zaprosisz potem? naturalnie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A zaprosisz potem? naturalnie OK,w ostateczności przyjadę z gotowym produktem made by stach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASAHI Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Mój ojciec wytworzył taki produkt co to się bimber nazywa, 3 razy przepuszczany, z owoców typu jabłka, gruszki itp., efekt był taki że po 2 drinkach padłem... I nie byłem w stanie wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Mój ojciec wytworzył taki produkt co to się bimber nazywa, 3 razy przepuszczany, z owoców typu jabłka, gruszki itp., efekt był taki że po 2 drinkach padłem... I nie byłem w stanie wstać. Najgorszy jest drugi dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malprz Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 A u mnie w zamrażarce leży tarnina i trzeba coś z tym zrobić yymmmm tarnina uwielbiam udanej degustacji życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 A u mnie w zamrażarce leży tarnina i trzeba coś z tym zrobić yymmmm tarnina uwielbiam udanej degustacji życzę najpierw muszę ją zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malprz Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 w zamrażarce leży tarnina zebrana po pierwszych przymrozkach? na pewno będzie pyszna rozmarzyłeś mnie troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam12 Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu. Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. zdecydowanie lepsze niż ta biała mieszanina wszystkiego co spadnie z maszyny sprzedawana jako cukier w hiper marketach. Z drugiej strony o gustach trudno dyskutować. Każdy ma swoje preferencje. Ma ktoś może sprawdzony przepis na "pigwówkę" ? Mam około 3 -4 kilogramów dojrzałej pigwy i szkoda żeby całość poszło na "dżemik". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu. Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. zdecydowanie lepsze niż ta biała mieszanina wszystkiego co spadnie z maszyny sprzedawana jako cukier w hiper marketach. Z drugiej strony o gustach trudno dyskutować. Każdy ma swoje preferencje. Ma ktoś może sprawdzony przepis na "pigwówkę" ? Mam około 3 -4 kilogramów dojrzałej pigwy i szkoda żeby całość poszło na "dżemik". Obrać, wywalić pestki,pokroić w ćwiartki, zalać spirytusem.A potem się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac_Williams Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 http://smaker.pl/newsy-magazyn-smaker-przepisy-na-doskonale-nalewki,1898810,a,.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 http://smaker.pl/newsy-magazyn-smaker-przepisy-na-doskonale-nalewki,1898810,a,.html Na wódce to jest lipa Nigdy nie masz pewności co to za wódka,teraz robi się ją z proszku Tylko spiryt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac_Williams Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Dzieki za informacje, ale ja nie pedze Przegladalem interie i tak skojarzylem z tym watkiem, wiec wrzucilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olleo Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 zamiast cukru ( zawartość dodatków w cukrze jest taka ze trudno to nazwać cukrem ) lepiej użyć miodu ale super ważne rozpuścić w wodzie do maks 50st. Inaczej zabijecie wszsytkie pozytywne walory miodu. Ej no proszę Cie ……. Limoncello z miodem ….. zdecydowanie lepsze niż ta biała mieszanina wszystkiego co spadnie z maszyny sprzedawana jako cukier w hiper marketach.Z drugiej strony o gustach trudno dyskutować. Każdy ma swoje preferencje. Ma ktoś może sprawdzony przepis na "pigwówkę" ? Mam około 3 -4 kilogramów dojrzałej pigwy i szkoda żeby całość poszło na "dżemik". Pigwa jest b. wdzieczna - sprawdza sie czysta, z wanilia, z cynamonem, albo kardamonem. Swietnie tez wyszla z sokiem wyciskanym z granata. Uwielbiam pigwowke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STIFF Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 http://smaker.pl/newsy-magazyn-smaker-przepisy-na-doskonale-nalewki,1898810,a,.html to nie nalewka tylko wódka z sokiem Ja robię wg tradycyjnych przepisów Ćwierciakiewiczowej ale to dla cierpliwych bo średni okres "wegetacji" to 3,5-4 miesiące zależnie od owocu i oczekiwanego efektu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam12 Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Uwielbiam pigwowke. ja też dlatego pytam jak dobrze zrobić. Obieranie ze skóry jakoś do mnie nie przemawia. Większość aromatu jest właśnie dzięki niej. Na tą chwilę plan jest taki: dokładnie umyć, przekroić na pół, wyciąć pestki, do słoja + trochę cukru na górę, po 2 - 3 dniach zalać spirytusem jak puści trochę soku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hogi Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Szukam przepisu na nalewkę z liści wiśni i owoców aronii. Jest już temat o nalewkach. Tu masz przepis na pigwówkę.http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/4830-trunki-jedynie-słuszne-i-inne/?p=478579 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się