shagger Posted January 21, 2015 Posted January 21, 2015 Witam! Jako świeży nabywca Forka 04' byłem dziś w sklepie żeby zamówić komplet filtrów czyli oleju powietrza i no właśnie... kabinowy. Klimę mam automatyczną więc byłem pewien że jak w każdym aucie z klimą które dotychczas miałem tak i tu musi być filtr kabinowy. Pani ze sklepu wertuje katalog i mówi że....no włąsnie że nie ma. W każdym razie tak jej wyszło z katalogu. Później dodałą że do rocznika 04' owszem powinien być ale do 2,5 turbo a ja mam 2,0 XT i do nie go nie było w tym roczniku. Powiedzcie jak to jest z tym filtrem kabinowym?
szamann1 Posted January 21, 2015 Posted January 21, 2015 Jest jest, musisz tylko zdemontować schowek odkręcając około 8 wkrętów. Gdy już to zrobisz, to zobaczysz obudowę wentylatora nagrzewnicy a w niej poziomo zamontowany filtr kabinowy. Polecam zmienić, koszt około 60 pln i chyba pani w sklepie ma kiepski katalog, bo ja nabyłem bez problemu. Wyglądało to mniej więcej tak: http://allegro.pl/subaru-forester-sg-02-08-filtr-kabinowy-pylkowy-i4964611969.html
shagger Posted January 21, 2015 Author Posted January 21, 2015 OK. Dzięki. W weekend się za to muszę zabrać bo chyba mi trochę szyby parują. Dzięki za info. Pozdrawiam
szamann1 Posted January 21, 2015 Posted January 21, 2015 Polecam wymontować i pokazać pani czy oby na pewno taki zamówi, bo było 2 rodzaje.
SX4ever Posted January 21, 2015 Posted January 21, 2015 Wedlug katalogu MANN-a, wszystkie wersje silnikowe Forestera SG z lat 2002-2008 maja taki sam filtr kabinowy CU 22 003: klik Wymiary: 200 x 216 x 30 mm klik Instrukcja montazu: klik
Siodemka Posted January 21, 2015 Posted January 21, 2015 Czy ten rodzaj filtry do Forester SG występował w wersji z węglem aktywnym ?
rutra80 Posted January 22, 2015 Posted January 22, 2015 Ja w moim też wg sklepu w serwisie nie mam filtra, i faktycznie nie miałem, ale miejsce na wsadzenie jest! Kupiłem odpowiedni, wsadziłem i mam filtr Na ten rok w tymże serwisie zamówiłem wersję z tym całym niby węglem aktywnym bo był w promocji tańszy niż zwykły, czeka na odbiór i na wiosnę będę zakładał.
vonda Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 W związku z czyszczeniem/przeglądem klimy musze wymienić również filtr kabinowy / przeciwpyłkowy. Firma w której będę czyscił proponuje mi f. marki Blue Print za 60 PLN, w innej oferują jakiś "azjatycki zamiennik" bez wnikania kto to markuje za 35 ... Czy w ogóle brac je pod uwagę, czy kupić coś bardziej "firmowego" - np. Valeo czy Knechta za 90 - 100 ? Co polecacie ? Odczuję różnicę ? Mieszkam w Krakowie wiec jakośc firltracji powietrza z pyłów jest bardzo istotny ;-) (Forester SG - XT 06r.)
Tomasz_555 Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 Miałem oryginał Subaru za 90zł, miałem zamiennik za 50zł, miałem też zamiennik za 35zł. W zasadzie różnicy nie odczuwam. Jedyne co to te lepsze mają zwykle tą oryginalną obudowę plastikową. Z kolei zamienniki były wykonane całkowicie z papieru na kształt oryginału. Moim zdaniem szkoda przepłacać.
Wiatrak Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 Jak napisał przedpisca - mam najtańszy i nie ma żadnej różnicy. Ale ja z tych co jeżdżą na całorocznych, zimówkami w lecie i skrobią a potem odpalają :-)
vonda Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 Miałem oryginał Subaru za 90zł, miałem zamiennik za 50zł, miałem też zamiennik za 35zł. W zasadzie różnicy nie odczuwam. Jedyne co to te lepsze mają zwykle tą oryginalną obudowę plastikową. Z kolei zamienniki były wykonane całkowicie z papieru na kształt oryginału. Moim zdaniem szkoda przepłacać. te bez plastikowej obudowy da się szczelnie zamontować ? żeby "bokiem" powietrze nie przepływało ?
Tomasz_555 Posted May 6, 2015 Posted May 6, 2015 te bez plastikowej obudowy da się szczelnie zamontować ? żeby "bokiem" powietrze nie przepływało ? Wchodzą ciasno, wręcz raz musiałem lekko ścisnąć żeby wszedł. Moim zdaniem jest szczelnie.
vonda Posted May 7, 2015 Posted May 7, 2015 te bez plastikowej obudowy da się szczelnie zamontować ? żeby "bokiem" powietrze nie przepływało ? Wchodzą ciasno, wręcz raz musiałem lekko ścisnąć żeby wszedł. Moim zdaniem jest szczelnie. dzięki
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.