Adam12 Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Koledzy proszę o szybki help. Pacjent: Forek 2.0N/A MY07 EU. Objawy: kontrolka "cruise" zaczyna mrugać po przejechaniu około 30 - 40km. Miał ktoś podobny przypadek ? Podejrzewam, że kontrolka jest podpięta w obwód z różnymi elementami i usterka może nie dotyczyć tempomatu. Wyłączyć mrugania się nie da ale przed jej zapaleniem tempomat działa. Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus22100 Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Taka diagnoza z opisu to wróżenie z fusow. Najlepiej podpiac pod kompa. Niemniej ja mialem podobnie i okazało sie że pomału padała sonda. Po wymianie sondy jak ręką odjął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted August 7, 2014 Author Share Posted August 7, 2014 Wielkie dzięki. Może tak być. Forek ma 162k przebiegu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Wróbel Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Taka diagnoza z opisu to wróżenie z fusow. Najlepiej podpiac pod kompa. Niemniej ja mialem podobnie i okazało sie że pomału padała sonda. Po wymianie sondy jak ręką odjął. jaki koszt sondy? mi tez czasem mruga, czasem zgasnie i jest jest ok. ja sie tym nie przejmuje bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus22100 Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Sonda tylko orginal firmy DENSO koszt okolo 380zł zamawianl mi znajomy Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJacek Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 (edited) Cruise może migać także przy innych błędach, najlepiej podłączyć jakiś interfejs pod port OBD i sprawdzić dokładny błąd. Jak coś to mam pod ręką ELM 327, jeśli jesteś w Warszawie to mogę Ci go pożyczyć. Edited August 7, 2014 by JJacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Wróbel Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 Cruise może migać także przy innych błędach, najlepiej podłączyć jakiś interfejs pod port OBD i sprawdzić dokładny błąd. Jak coś to mam pod ręką ELM 327, jeśli jesteś w Warszawie to mogę Ci go pożyczyć. no jak bede nie omieszkam skorzystac ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted August 7, 2014 Author Share Posted August 7, 2014 Sonda tylko orginal firmy DENSO koszt okolo 380zł zamawianl mi znajomy Podobno boscha również pasują. Cruise może migać także przy innych błędach, najlepiej podłączyć jakiś interfejs pod port OBD i sprawdzić dokładny błąd. Jak coś to mam pod ręką ELM 327, jeśli jesteś w Warszawie to mogę Ci go pożyczyć. dziękuję za dobre chęci ale nie będę w okolicy Wawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
nerd Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 U mnie z kolei cruise migał jak był problem z egr-em (przebieg 165k), także faktycznie bez podłączenia kompa to strzelanie w ciemno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted August 16, 2014 Author Share Posted August 16, 2014 (edited) Podłączyłem tester do OBD i niestety błędów nie pokazuje. Tak jakby komp nie zapisywał błędów z powodu mrugającego czasami "Cruise". Może potrzebny jest pełny soft. Pewnie pokaże jak coś padnie konkretnie Edited August 16, 2014 by Adam12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krasa1 Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 witam a czy inne sondy nie pasuja np bosha Sonda tylko orginal firmy DENSO Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus22100 Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 witam a czy inne sondy nie pasuja np bosha Sonda tylko orginal firmy DENSO Nie chciałbym wprowadzić cie w błąd, niech wypowiedzą się inni co wypróbowali. Ja zmieniłem na oryginał i wszystko chula jak należy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJacek Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Podłączyłem tester do OBD i niestety błędów nie pokazuje. Tak jakby komp nie zapisywał błędów z powodu mrugającego czasami "Cruise". Może potrzebny jest pełny soft. Pewnie pokaże jak coś padnie konkretnie Ciekawa sytuacja. Sam CRUISE ma w OBD swoje kody błędów (od P0564 do P0596). W manualu do mojego Legacy mrugający CRUISE jest opisany tylko w sytuacji z mrugającą kontrolką silnika. Może jakiś FreeSSM by coś pokazał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted September 3, 2014 Author Share Posted September 3, 2014 (edited) No i chyba padło na dobre bo Cruise mruga stale i dołączył CEL. Podłącze tester i będzie wiadomo co mu dolega. Czy ktoś zna symbol sondy Denso jaka była stosowana w 2.0 N/A 158KM MT MY07 EU ? Z góry dziękuje. Już znalazłem DOX-0308 ( part number 22641AA381 ). Edited September 3, 2014 by Adam12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mumas Posted September 3, 2014 Share Posted September 3, 2014 To może głupie pytanie, ale czy stopy działają bez zarzutu ? U mnie wytarł się jakiś styk odpowiedzialny za zapalanie świateł hamowania, zaczął robić zwarcia i w momencie gdy został wymieniony kontrolka cruise przestała się zapalać ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted September 4, 2014 Author Share Posted September 4, 2014 To może głupie pytanie, ale czy stopy działają bez zarzutu ? U mnie wytarł się jakiś styk odpowiedzialny za zapalanie świateł hamowania, zaczął robić zwarcia i w momencie gdy został wymieniony kontrolka cruise przestała się zapalać ;-) Widzisz kolego możesz mieć dużo racji. OBD zapisał błąd P1521 a ten podobno jest odpowiedzialny za czujnik świateł stop. Muszę doczytać co dokładnie sygnalizuje P1521. Na tą chwilę po skasowaniu zrobiłem 50km i cisza ale "stopu" brak a wcześniej był Czary normalnie Problem rozwiązany ( mam nadzieje, że nie chwilowo ). Zawiesił się czujnik świateł "stop" przy pedale hamulca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mumas Posted September 5, 2014 Share Posted September 5, 2014 podobają mi się te tajemnicze powiązania różnych układów :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebekian Posted September 5, 2014 Share Posted September 5, 2014 Też miałem przypadek z uszkodzonym włącznikiem świateł stopu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skala07 Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 WITAM. Podepnę się pod temat mam ten sam błąd P1521 sporadycznie się zaświeca ale temat nadal powraca po paru setkach. Czy macie jakieś symbole tego czujnika czy go naprawiacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted January 7, 2015 Author Share Posted January 7, 2015 Mój padł znowu więc przymierzałem się do jego wymiany i jak zwykle w Subaru małe schodki Okazało się, że są dwie wersje czujników: do wersji z tempomatem i bez. Czy ktoś może pomóc jak je rozpoznać ? Po ilości kabli ? W ASO do wersji z tempomatem kosztuje 150pln Wymieniał ktoś może ten czujnik ? Jeśli tak to z góry dziękuje za szybkie info czy czekają na mnie jakieś pułapki przy demontażu Miejsca za wiele tam nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedimy99 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Adam jak twoje auto jest wyposażone w tempomat to czujnik musi być do wersji z tempomatem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted January 7, 2015 Author Share Posted January 7, 2015 To wiem ale pytanie jest jak je rozpoznać bez wykręcania Inaczej mówiąc czym różnią się czujniki do tempomatów i bez. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Z tempomatem ma 4 piny. Wsadź głowę pod kierownicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted January 8, 2015 Author Share Posted January 8, 2015 (edited) wsadzałem wcześniej ale niewiele widać W każdym razie dokopałem się i 2 piny + kablem to wersja bez tempomatu, 4 piny + kablem z. Dziękuje za pomoc. Edited January 8, 2015 by Adam12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted January 13, 2015 Author Share Posted January 13, 2015 Dla mających ten sam problem. Do Forka pasuje czujnik również od OBK/Legacy MY04 - 07 wersje z tempomatem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts