Jump to content

Mrugający "Cruise"


Adam12
 Share

Recommended Posts

Koledzy proszę o szybki help.

Pacjent: Forek 2.0N/A MY07 EU.

Objawy: kontrolka "cruise" zaczyna mrugać po przejechaniu około 30 - 40km.

 

Miał ktoś podobny przypadek ?

Podejrzewam, że kontrolka jest podpięta w obwód z różnymi elementami i usterka może nie dotyczyć tempomatu.

Wyłączyć mrugania się nie da ale przed jej zapaleniem tempomat działa.

 

Z góry dziękuję za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Taka diagnoza z opisu to wróżenie z fusow. Najlepiej podpiac pod kompa.

Niemniej ja mialem podobnie i okazało sie że pomału padała sonda. Po wymianie sondy jak ręką odjął.

 jaki koszt sondy? mi tez czasem mruga, czasem zgasnie i jest jest ok. ja sie tym nie przejmuje bardzo  :huh:

Link to comment
Share on other sites

Cruise może migać także przy innych błędach, najlepiej podłączyć jakiś interfejs pod port OBD i sprawdzić dokładny błąd. Jak coś to mam pod ręką ELM 327, jeśli jesteś w Warszawie to mogę Ci go pożyczyć.

Edited by JJacek
Link to comment
Share on other sites

Cruise może migać także przy innych błędach, najlepiej podłączyć jakiś interfejs pod port OBD i sprawdzić dokładny błąd. Jak coś to mam pod ręką ELM 327, jeśli jesteś w Warszawie to mogę Ci go pożyczyć.

 no jak bede nie omieszkam skorzystac ;-)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Sonda tylko orginal firmy DENSO koszt okolo 380zł zamawianl mi znajomy

 

Podobno boscha również pasują.


Cruise może migać także przy innych błędach, najlepiej podłączyć jakiś interfejs pod port OBD i sprawdzić dokładny błąd. Jak coś to mam pod ręką ELM 327, jeśli jesteś w Warszawie to mogę Ci go pożyczyć.

 

 

dziękuję za dobre chęci ale nie będę w okolicy Wawy :)

Link to comment
Share on other sites

Podłączyłem tester do OBD  i niestety błędów nie pokazuje.

Tak jakby komp nie zapisywał błędów z powodu mrugającego czasami "Cruise".

Może potrzebny jest pełny soft. 

Pewnie pokaże jak coś padnie konkretnie :)

Edited by Adam12
Link to comment
Share on other sites

Podłączyłem tester do OBD  i niestety błędów nie pokazuje.

Tak jakby komp nie zapisywał błędów z powodu mrugającego czasami "Cruise".

Może potrzebny jest pełny soft. 

Pewnie pokaże jak coś padnie konkretnie :)

Ciekawa sytuacja. Sam CRUISE ma w OBD swoje kody błędów (od P0564 do P0596). W manualu do mojego Legacy mrugający CRUISE jest opisany tylko w sytuacji z mrugającą kontrolką silnika. Może jakiś FreeSSM by coś pokazał.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No i chyba padło na dobre bo Cruise mruga stale i dołączył CEL. :)

Podłącze tester i będzie wiadomo co mu dolega.

Czy ktoś zna symbol sondy Denso jaka była stosowana w 2.0 N/A 158KM MT MY07 EU ?

 

Z góry dziękuje.

 

 

Już znalazłem DOX-0308 ( part number 22641AA381 ). :)

Edited by Adam12
Link to comment
Share on other sites

To może głupie pytanie, ale czy stopy działają bez zarzutu ? U mnie wytarł się jakiś styk odpowiedzialny za zapalanie świateł hamowania, zaczął robić zwarcia i w momencie gdy został wymieniony kontrolka cruise przestała się zapalać ;-)

Link to comment
Share on other sites

To może głupie pytanie, ale czy stopy działają bez zarzutu ? U mnie wytarł się jakiś styk odpowiedzialny za zapalanie świateł hamowania, zaczął robić zwarcia i w momencie gdy został wymieniony kontrolka cruise przestała się zapalać ;-)

 

 

Widzisz kolego możesz mieć dużo racji. :)

OBD zapisał błąd P1521 a ten podobno jest odpowiedzialny za czujnik świateł stop. Muszę doczytać co dokładnie sygnalizuje P1521. Na tą chwilę po skasowaniu zrobiłem 50km i cisza :) ale "stopu" brak a wcześniej był :)

Czary normalnie :)

Problem rozwiązany ( mam nadzieje, że nie chwilowo ). Zawiesił się czujnik świateł "stop" przy pedale hamulca.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mój padł znowu więc przymierzałem się do jego wymiany i jak zwykle w Subaru małe schodki :)

Okazało się, że są dwie wersje czujników: do wersji z tempomatem i bez. Czy ktoś może pomóc jak je rozpoznać ? Po ilości kabli ?

W ASO do wersji z tempomatem kosztuje 150pln :)

 

Wymieniał ktoś może ten czujnik ? Jeśli tak to z góry dziękuje za szybkie info czy czekają na mnie jakieś pułapki przy demontażu :)

Miejsca za wiele tam nie ma :(

Link to comment
Share on other sites

wsadzałem wcześniej ale niewiele widać :)

W każdym razie dokopałem się i 2 piny + kablem to wersja bez tempomatu, 4 piny + kablem z.

Dziękuje za pomoc.

Edited by Adam12
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...