Jump to content

Ceny idą w górę - o co kaman

4mamut

Recommended Posts

We Francji wogóle ceny aut są z kosmosu, 6 lat byłem tam i nigdy nie znalazłem jakiejś okazji. Zwykły golf II nawet ponad 1 tys euro. Jak mówili znajomi, trzeba po prostu dzwonić, pytać, oglądać i negocjować. Ludzi stać na auta to i ceny mają wyższe.

Jestem niedaleko więc postanowiłem zobaczyc gazetkę z cenami aut w tej okolicy i znalazłem w niej subaraka GT w serii - nawet zadbanego. Tylko że za taką cenę oddałbym swój :) .

http://www.barge-sub...000&page=3&tri=

Czwarta pozycja :)

Francuzi zarabiaja 3-4 raz wiecej niż my - więc co sie dziwisz? oni oddaja tanio bo ty nie oddasz swojego za 9990PLN?

Sorki , patrzylem na hawka.

Ceny starych samochodow we francji sa sztucznie utrzymywane przez "prome a la casse" co oznacza ze kupujac nowe auto panstwo doplaca jesli oddajesz grata. Z tego powodu malo jest na rynku starych aut za pasztet. Cel jest taki aby wycofac z obiegu jak najwiecej gratow.

Mnie się wydaje że to zależy też od popytu i podaży na danym rynku.Polska to młody rynek dla aut sportowych dostępnych dla ludzi typu "Kowalski". W Irlandii na ten przykład takiego GT kupisz za około 1000€ albo i mniej ale jest tego od groma wielkiego a mało kto chce to kupować,pasjonaci szukają już bardziej R i RA a te ciągle trzymają cenę nawet w irlandii,poza tym koszty ubezpieczenia i podatków,dla młodych nie osiągalne,pozdro.