Skocz do zawartości

Melduję, że......


stach1111

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, skwaro napisał(a):

Wiem wiem, jakoś nie jestem wielkim fanem tejże w PL, a do Włoch za daleko dzisiaj było :)

Ciebie to chyba lepiej ubierać  ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Aga napisał(a):

Specjalnie nie pisałam wcześniej  :mrgreen:

Wczoraj postanowiłem, że zrzucę kilka nadmiarowych kilogramów. Dzięki temu, że nie napisałaś, wytrwałem w moim postanowieniu już całe 24 godziny :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, sartek napisał(a):

Wczoraj postanowiłem, że zrzucę kilka nadmiarowych kilogramów. Dzięki temu, że nie napisałaś, wytrwałem w moim postanowieniu już całe 24 godziny :D

Gratulacje, jeszcze jakieś 24 tygodnie dobrej diety i będzie sukces  ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

1 godzinę temu, STIFF napisał(a):

przypomniałaś mi, że musze na wiosnę skończyć budować piec do pizzy

Ja też. Muszę go wykończyć, dobudować kuchnię i wędzarkę. Jesienne słoty mnie złapały, a glina wolno schnie. Pierwsze testy przeszdł pomyślnie;)

IMG_20221030_190825.thumb.jpg.6e4b17ed5b2064d9337e1fe613e9f473.jpg

 

IMG_20221031_143217.thumb.jpg.b36f29ed087175475763a7d04d62f876.jpg

 

IMG_20221029_183109.thumb.jpg.885a44e53a8bde0074b22c760f435548.jpg

Samodzielne go wykonałem :faja:

Edytowane przez Daniel Janus
  • Super! 9
  • Lajk 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, STIFF napisał(a):

podstawę do pieca

To teraz zaczną się puzzle...

IMG_20221017_133625.thumb.jpg.00a2d5a9299356b75edd411bcdbdaae6.jpg

 

dla mnie były, ponieważ robiłem to pierwszy raz w życiu;)

Edytowane przez Daniel Janus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@STIFFtaka moja rada, dobrze odizoluj termicznie spód pieca. To jest bardzo istotne. Jeśli tego nie zrobisz, ciepło ucieknie w beton podstawy. Efekt tego będzie taki, że pierwsze pizze wyjdą okey, ale następne, coraz bledsze od spodu. Robiłem pizze w kilku piecach, które nie miały izolacji termicznej od spodu. Efekt zawsze ten sam. Po pół godzinie spód pica już nie grzał. Całe ciepło uciekało w "ziemię".

I jeszcze jedno, wg mnie, grubość szamotu na palenisko-3cm- jest za mała (taki jest w podanym linku). To jest za cienko, tak mi się wydaje, aby skumulować odpowiednią ilość ciepła i sprawnie upiec pizzę na kolację dla rodziny i znajomych.

Z Twoich wypowiedzi na TF wnioskuję, że masz styczność z budownictwem, więc sorry, że się mądrzę. Ja laik:)

 

U siebie izolację zrobiłem ze szkła i soli- starym sposobem z Bliskiego Wschodu, bądź Kaukazu. Działa.

IMG_20221012_132700.thumb.jpg.04c5e6056e925f7c2cfbc87519949883.jpg

 

IMG_20221012_135504.thumb.jpg.9ee4769b0cc363708f435866779f2819.jpg

 

  • Super! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...