jaszyn Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) 3 godziny temu, evi napisał: @jaszyna bawiłeś z metodami przelewowymi? Tam jest potencjał nie bawiłem sie i nie próbowałem, ale musze się gdzieś udać na demonstrację i degustację. Ja generalnie uwielbiam espresso ale takie typowe jak można wypić w dobrym Włoskim barze -taką o smaku kawy. Nie lubie kaw o smaku czy posmaku czegoś tam.... Kilka razy w Polsce miałem okazje próbować espresso i porozmawiać z baristami i jakoś tak zauwazyłem że mamy troszkę inny pogląd na espresso. Ja ostatnio odpuściłem, ale zamierzam powrócić do sztuki robienia espresso, ale to bardziej z przymusu -jak sobie sam nie zrobie to nie wypije, to co serwują w większości polskich barów to nie jest absolutnie to. Metody alternatywne jakby dizałaly to ok, byłoby fajnie, bo dość długie nagrzewanie dużej bojlerowej maszyny żeby rano zrobić dwa espresso mija się z celem ze względu na zużycie pradu i czas -co nie znaczy ze tak nie robiłem Ale do przelewów jestem sceptycznie nastawiony Edytowane 3 Września 2020 przez jaszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofor Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 44 minuty temu, jaszyn napisał: (...) zamierzam powrócić do sztuki robienia espresso, ale to bardziej z przymusu -jak sobie sam nie zrobie to nie wypije, to co serwują w większości polskich barów to nie jest absolutnie to. Mam podobne podejście, więc w domu mam pod ręką coś takiego. Generalnie trzeba metodą prób i błędów dojść do ideału. Dużo zabawy z młynkiem, ziarnami itp. Ekspres bardzo fajny, nie toleruje starych ziaren, ponieważ ciśnienie 11 - 12 bar podaje na grupę, i przez wysuszoną kawę przelatuje jak przelewowy. Gdy kupuje świeżo paloną kawę, to espresso smakuje jak we włoskim barze... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 2 godziny temu, evi napisał: Ktory model Jury? F70 Professional Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 4 minuty temu, Kristofor napisał: Gdy kupuje świeżo paloną kawę, to espresso smakuje jak we włoskim barze... W domu kawa nigdy tak nie smakuje jak we włoskiej kawiarni. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evi Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 54 minuty temu, jaszyn napisał: nie bawiłem sie i nie próbowałem, ale musze się gdzieś udać na demonstrację i degustację. Ja generalnie uwielbiam espresso ale takie typowe jak można wypić w dobrym Włoskim barze -taką o smaku kawy. Nie lubie kaw o smaku czy posmaku czegoś tam.... Kilka razy w Polsce miałem okazje próbować espresso i porozmawiać z baristami i jakoś tak zauwazyłem że mamy troszkę inny pogląd na espresso. Ja ostatnio odpuściłem, ale zamierzam powrócić do sztuki robienia espresso, ale to bardziej z przymusu -jak sobie sam nie zrobie to nie wypije, to co serwują w większości polskich barów to nie jest absolutnie to. Metody alternatywne jakby dizałaly to ok, byłoby fajnie, bo dość długie nagrzewanie dużej bojlerowej maszyny żeby rano zrobić dwa espresso mija się z celem ze względu na zużycie pradu i czas -co nie znaczy ze tak nie robiłem Ale do przelewów jestem sceptycznie nastawiony Polecam, kawa delikatniejsza i naprawdę owocowa i piszę tu o naturalnym smaku kawy bez dodatków smakowych. Co do kolby w domu, fajnie wygląda w kuchni i tyle. Do tego co napisałeś dodam tylko, że miejsca zajmuje za dużo do tego młynek plus kalibracja..... Do przelewu też byłem sceptycznie nastawiony dopóki nie napiłem się dobrego ziarna, zaparzanego w odpowiedni sposób W naszym pięknym kraju mamy bardzo dobrych roasterów, którzy wiedzą jak wypalić dobrze kawę. Pozostaje tylkoszukać sprawdzać i cieszyć się naparem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszyn Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 10 minut temu, Tommo napisał: W domu kawa nigdy tak nie smakuje jak we włoskiej kawiarni. troche w tym prawdy ale do konca się nie zgodzę, był okres że byłem bardzo zadowolony z tego co przygotowuje ale to dawne czasy pora to zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszyn Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 3 minuty temu, evi napisał: Co do kolby w domu, fajnie wygląda w kuchni i tyle. tym stwierdzeniem zburzyłeś cały mój świat -pozwole sie nie zgodzić do końca, powiem wprost nie wierze w przelewy !!! ale oczywiście zachęciłeś mnie trochę i spróbuje, rozumiem że tym można robić cos na kształ espresso -intesywny napar w niewielkiej ilości? . Z tymi fachowcami w Polsce to z kilkoma miałem spotkania i degustacji wypalanych przez nich kaw to tak jak pisałem trochę się rozmijamy w pojmowaniu dobrej kawy ale może nie miałem szczescia. Ja jestem fanem zwyłego cafe, czyli espresso lub tzw liscio, jedyna inna forma kawa która mi podchodzi to moka. Ale nie powiem zachęciłeś mnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszyn Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 25 minut temu, Kristofor napisał: Mam podobne podejście, więc w domu mam pod ręką coś takiego. Generalnie trzeba metodą prób i błędów dojść do ideału. Dużo zabawy z młynkiem, ziarnami itp. Ekspres bardzo fajny, nie toleruje starych ziaren, ponieważ ciśnienie 11 - 12 bar podaje na grupę, i przez wysuszoną kawę przelatuje jak przelewowy. Gdy kupuje świeżo paloną kawę, to espresso smakuje jak we włoskim barze... ładnie się prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evi Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 14 minut temu, Tommo napisał: F70 Professional Przemyślałbym jeszcze jej naprawę. W domu mam starą xf50 czyli model niżej, przelotu ma 40718 i jest 2006 r. Za dobre urządzenie trzeba zapłacić parę tysi i nie masz pewności co do jakości. Choć wydaje mi się, że Jura w miarę trzyma się jeszcze. Sprawdź żarna w młynku w jakim są stanie, młynek też trochę kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evi Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 3 minuty temu, jaszyn napisał: tym stwierdzeniem zburzyłeś cały mój świat -pozwole sie nie zgodzić do końca, powiem wprost nie wierze w przelewy !!! ale oczywiście zachęciłeś mnie trochę i spróbuje, rozumiem że tym można robić cos na kształ espresso -intesywny napar w niewielkiej ilości? . Z tymi fachowcami w Polsce to z kilkoma miałem spotkania i degustacji wypalanych przez nich kaw to tak jak pisałem trochę się rozmijamy w pojmowaniu dobrej kawy ale może nie miałem szczescia. Ja jestem fanem zwyłego cafe, czyli espresso lub tzw liscio, jedyna inna forma kawa która mi podchodzi to moka. Ale nie powiem zachęciłeś mnie ... Nie zrobisz coś na kształt espresso. Jest inny proces parzenia, grubsze mielenie. Kawa jest bardziej "rozwodniona". Zasada jest taka 6g/100ml. Temperatura ok. 90st,ale raczej poniżej cały proces parzenia jest dużo dłuższy. I tu masz racje, że albo moka lub areopres z nakładką do espresso, to chyba tyle z metod alternatywnych. Kolega bawił się tym areopresem, ale nigdy nie był zadowolony z efektu końcowego. Twierdził że jak espresso to tylko z kolby. Widzę, że jesteś/mieszkasz w Lublinie. Niedaleko jest Coffee&Sons, nie piłem jeszcze od nich kawy ale słyszałem, że są w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszyn Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 3 minuty temu, evi napisał: Nie zrobisz coś na kształt espresso. Jest inny proces parzenia, grubsze mielenie. Kawa jest bardziej "rozwodniona". Zasada jest taka 6g/100ml. Temperatura ok. 90st,ale raczej poniżej cały proces parzenia jest dużo dłuższy. I tu masz racje, że albo moka lub areopres z nakładką do espresso, to chyba tyle z metod alternatywnych. Kolega bawił się tym areopresem, ale nigdy nie był zadowolony z efektu końcowego. Twierdził że jak espresso to tylko z kolby. Widzę, że jesteś/mieszkasz w Lublinie. Niedaleko jest Coffee&Sons, nie piłem jeszcze od nich kawy ale słyszałem, że są w porządku. Oczywiście że znam, kupowalem u nich młyn i ekspres, serwisuje tam ekspres od czasu do czasu. Znam właścielia a właściwie syna, oni mają swoją palarnie czasami od nich brałem kawę. W takim razie zajade kiedyś żeby mi zaparzył coś z tych alternatywnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evi Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Świetnie. Podziel się koniecznie swoimi wrażeniami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korton Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 14 godzin temu, carfit napisał: w sumie ma to sens, używałem na początku Lavazza tej złotej problemu nie było ale chyba tylko z 2 opakowania, teraz tylko tej http://www.kaweo.pl/pl/p/Zicaffe-Cinquantenario-kawa-ziarnista-1kg-cartyfikat-INEI/306 Wyprobuj Pellini Top, albo ILLY tylko ta czerwona, nie te nowe wynalazki z Afryki, Gwatemali, czy skad tam jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korton Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 W dniu 2.09.2020 o 22:55, carfit napisał: kupiłem w zapasie dwa zaparzacze i oringi do nich. Okazuje że prawie identyczne są w dużo tańszych ekspresach za 2.5 k a nie 7 czy 8k. To prawda, sam zaparzac to ponoc to samo, albo sa niewielkie roznice. Lepsze modele to po prostu wiecej elektroniki (wifi, bluetooth, itp wodotryski), wieksze wyswietlacze i ladniejsza grafika, wiecej programow i mozliwosci personalizacji + no i oczywiscie inny design. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofor Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 10 godzin temu, jaszyn napisał: ładnie się prezentuje Robi porządną robotę. Zbiornik na wodę wyjmowany, z wagą odcinającą przepływ przy niskim stanie. Profesjonalna grupa zaparzająca z grzałką. Jeden boiler, więc dla amatorów espresso, albo - tak jak dla reszty rodziny - można kupić w Tchibo spieniarkę indukcyjną. Natchnienie znalazłem na forum caffeprego.pl - trochę tam pusto ostatnio, ale przynajmniej ktoś coś konkretnego pisze o kolbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 10 godzin temu, evi napisał: Przemyślałbym jeszcze jej naprawę. W domu mam starą xf50 czyli model niżej, przelotu ma 40718 i jest 2006 r. Za dobre urządzenie trzeba zapłacić parę tysi i nie masz pewności co do jakości. Choć wydaje mi się, że Jura w miarę trzyma się jeszcze. Sprawdź żarna w młynku w jakim są stanie, młynek też trochę kosztuje. Młynek jest ceramiczny, rzekomo jeszcze dobry. Może masz rację, polubiłem ten sprzęt i trochę szkoda się go pozbywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGG Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 17 godzin temu, Korton napisał: Gosc po podaniu objawow odrazu zapytal, czy nie uzywam kawy lavazza (akurat jej uzywalem), bo nivona ma z nia problemy i nie moze przecisnac wody. Lavazza jako znana marka jest często podrabiana, np. w Polsce w 2017 policja zlikwidowała dużą nielegalną "fabrykę". Więc może trafił ci się jakiś taki wynalazek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGG Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) . Edytowane 4 Września 2020 przez GREGG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszyn Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) 8 godzin temu, Kristofor napisał: Robi porządną robotę. Zbiornik na wodę wyjmowany, z wagą odcinającą przepływ przy niskim stanie. Profesjonalna grupa zaparzająca z grzałką. Jeden boiler, więc dla amatorów espresso, albo - tak jak dla reszty rodziny - można kupić w Tchibo spieniarkę indukcyjną. Natchnienie znalazłem na forum caffeprego.pl - trochę tam pusto ostatnio, ale przynajmniej ktoś coś konkretnego pisze o kolbach. też tam siedziałem kiedyś, ale niektóre watki zwałszcza o tuningowanych maszynach sa jak wątek olejowy w forum Subaru nie do przejścia , czasami nie rozumiałem ani słowa ? ja musze odświeżyć wiedze , albi wejsc na zagraniczne. Bo ostatnio zadałem jakieś pytania i widzę ze martwe to forum się zrobiło Edytowane 4 Września 2020 przez jaszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llkuba Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Dzisiaj kurier dostarczył 90 kapsułek: Tak wygląda kawa dodana do ekspresu, bardzo fajnie zapakowana z informacją na temat danej kapsułki: Czekolada (z tej firmy też mam kawe): Dodatkowe kupiłe inne kapsułki i Ethopia wygrywa. Próbowałem (wszystkie z mleczną pianką): Cosi jest świetna, Ispirazione Napoli bardzo dobra, India jest mega mocna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofor Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 5 godzin temu, jaszyn napisał: też tam siedziałem kiedyś, ale niektóre watki zwałszcza o tuningowanych maszynach sa jak wątek olejowy w forum Subaru nie do przejścia , czasami nie rozumiałem ani słowa ? ja musze odświeżyć wiedze , albi wejsc na zagraniczne. Bo ostatnio zadałem jakieś pytania i widzę ze martwe to forum się zrobiło Od kilku lat to forum się wyludnia. Szkoda, bo ciężko znaleźć źródło rzetelnej wiedzy na temat urządzeń kolbowych. Pozostają fora włoskie. Bo Niemcy Cię przekonają że kawa musi być kwaśna, zaś w US stwierdzą że podawać należy w wiaderku nie filiżance. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llkuba Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) 12 minut temu, Kristofor napisał: zaś w US stwierdzą że podawać należy w wiaderku nie filiżance. Nie tylko : Edytowane 4 Września 2020 przez llkuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 8 godzin temu, Kristofor napisał: Bo Niemcy Cię przekonają że kawa musi być kwaśna Ale u nich kawa raczej nie jest kwaśna, kwaśna jest kawa sprzedawana w tych samych opakowaniach u nas. 8 godzin temu, Kristofor napisał: zaś w US stwierdzą że podawać należy w wiaderku Koniecznie papierowym, inaczej "kawa" nie będzie miała swojego aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vexus Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 4.09.2020 o 07:45, Korton napisał: Wyprobuj Pellini Top, albo ILLY tylko ta czerwona, nie te nowe wynalazki z Afryki, Gwatemali, czy skad tam jeszcze. Zdecydowanie polecam Pellini Top, piję od kilku lat, ekspres JURA, od czasu do czasu kupuję testowo coś innego, Pellini podchodzi najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszyn Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Ja z ogólnie dostepnych moge polecić tą kawe . Kawa posiada certyfikat l'Istituto Nazionale Espresso Italiano wiem że to nie wyznacznik ale jednak musi spełniać pewne standardy . Mnie przypadała do gustu bardzo. Inne Parany już nie tak dobre. Pellini też nie najgorsze było ale ja używałem głównie Pellini bar. Co do Lavazzy to coziwiscie zależy od rodzaju bo jest ich mnóstwo ale firma uchodzi raczej za taką sieciówkę niż kawe dla konesera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się