Jump to content

subaru piszczy, po wcisnieciu sprzegla przestaje

mly96

Recommended Posts

Posted

Mam problem z subaru, cos mi piszczy jak lekko nacisne pedal sprzegla to przestaje, podregulowalem linke przy silniku i jest troche ciszej, ale dalej troche slychac. Podczas ciagniecia za sprzeglo przy silniku (nie w kabinie) piszczy caly czas, jak nacisne w kabinie to nie piszczy, po dodaniu gazu jest gorzej, nie wiem jak po rozgrzaniu.

Posted

Z formy wypowiedzi wynika, że chciałeś się pochwalić. ;)

Jednak wydaje mi się, że nie to było Twoim celem.

Aby go osiągnąć wymień łożysko wałka sprzęgłowego w kole zamachowym.

Posted

Jaki moze byc koszt z robocizna? Glupio wyszlo bo samochod mam pare dni, myslalem ze to pasek klinowy, ale zauwazylem ze po nacisnieciu sprzegla juz nie piszczy, koles zapewnial ze wymienial sprzeglo, no ale wiadomo moze powiedziec wszystko a wcale tak nie musi byc.

Posted

Ehh to kiepsko, to jest to lozysko ktore do wymiany trzeba wyjac silnik? Ile na tym mozna przejezdzic i czy uszkodzenie tego uszkodzi tez cos innego? No i ciekawi mnie koszt wymiany samego lozyska.

Posted

Podstawowa zasada brzmi: jest zepsute, to się wymienia.

Niestosowanie się do tej zasady powoduje zwiększenie kosztów.

Twój portfel - Twój wybór.

Posted

Wymiania glupiego lozyska ma kosztowac tyle co wymiana sprzegla?:)

Posted

Odliczając koszt części sprzęgła,pozostaje zakres prac,niewiele mniejszy.

Chyba,że znajdziesz mechanika biegłego w technice "laotańsko-tajwańskiej",wymiany bez zrzucania skrzyni itp. :mrgreen:

Posted

Sprzeglo kosztuje 700-800zl z tego co wiem, robocizna 500, teoretycznie dobrze by bylo zrobic to i to bo kto wie czy sprzeglo bylo wymieniane

• 2 weeks later...
Posted

Oddalem do mechanika, dzisiaj tata go odebral podobno jakas pierdola, policzyl 70zl z odblokowaniem recznego bo nie wiem jakim cudem jak ja jezdzilem to zawsze puszczal normalnie, tacie dalem, zaciagnal reczny i reczny juz nie puscil, ale juz naprawione, wiec git :D

Posted

Fajnie ze cie to bawi, ten mechanik nie praktykuje raczej takich metod, a jesli tak zrobil to predzej czy pozniej znowu zapiszczy, a raczej predzej bo wd40 to slaba opcja, wystarczajaca na pol minuty :)

• 5 weeks later...
Posted

Odgrzewam temat.

Jestem po wymianie sprzegla na valeo i zamachu na odchudzony(5.8kg) Oczywiście wymieniłem tez łożysko w kole zamachowym (kazalem dać dobre japońskie)

Problem jest tego typu ze cwierka/popiskuje na zimnym na luzie i podczas przyśpieszania /hamowania silnikiem.Jak wcisnę sprzęgło jest cisza .na starym sprzegle tez ćwierkało ale tylko na zimnym.

Nie wiem czy to ma znaczenie ,ale kolo zamachowe bylo tez lekko splanowane na powierzchni styku z tarcza sprzegla,bo byly mikropęknięcia i przez to linka sprzegla jest juz przy końcu regulacji.

• 2 years later...
Posted

Odgrzewam Temat.

Czy udało się jakoś rozwiązać problem ?? U mnie po wymianie sprzęgła to samo - popiskuje lecz jak wcisnę delikatnie sprzęgło to przesdtaje

• 1 month later...
Posted
4 godziny temu, kajfos2 napisał:

Temat do zamknięcia.

Opisz w jaki sposób rozwiązałeś ten problem. Każda informacja jest cenna.

Posted

Wymieniłem łozysko oporowe ale nie pomogło więc wyregulowałem pedał sprzęgła w samochodzie. Wystarczyło pół centymetra na tych śrubach podkręcić i jest OK

Posted

Łożysko oporowe a łożysko centrujące wałek sprzęgłowy, tak się kiedyś nazywało, to dwie różne sprawy.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...