mly96 Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 Mam problem z subaru, cos mi piszczy jak lekko nacisne pedal sprzegla to przestaje, podregulowalem linke przy silniku i jest troche ciszej, ale dalej troche slychac. Podczas ciagniecia za sprzeglo przy silniku (nie w kabinie) piszczy caly czas, jak nacisne w kabinie to nie piszczy, po dodaniu gazu jest gorzej, nie wiem jak po rozgrzaniu.
szczur75 Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 Z formy wypowiedzi wynika, że chciałeś się pochwalić. Jednak wydaje mi się, że nie to było Twoim celem. Aby go osiągnąć wymień łożysko wałka sprzęgłowego w kole zamachowym.
mly96 Posted March 7, 2015 Author Posted March 7, 2015 Jaki moze byc koszt z robocizna? Glupio wyszlo bo samochod mam pare dni, myslalem ze to pasek klinowy, ale zauwazylem ze po nacisnieciu sprzegla juz nie piszczy, koles zapewnial ze wymienial sprzeglo, no ale wiadomo moze powiedziec wszystko a wcale tak nie musi byc.
cybel Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 Przy wymianie sprzęgła,o tym łożysku często się "zapomina".
mly96 Posted March 7, 2015 Author Posted March 7, 2015 Ehh to kiepsko, to jest to lozysko ktore do wymiany trzeba wyjac silnik? Ile na tym mozna przejezdzic i czy uszkodzenie tego uszkodzi tez cos innego? No i ciekawi mnie koszt wymiany samego lozyska.
szczur75 Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 Podstawowa zasada brzmi: jest zepsute, to się wymienia. Niestosowanie się do tej zasady powoduje zwiększenie kosztów. Twój portfel - Twój wybór.
cybel Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/67360-koszt-wymiany-sprzegla/ Tu można się zorientować co do kosztów i czasu pracy.
mly96 Posted March 7, 2015 Author Posted March 7, 2015 Wymiania glupiego lozyska ma kosztowac tyle co wymiana sprzegla?
cybel Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 Odliczając koszt części sprzęgła,pozostaje zakres prac,niewiele mniejszy. Chyba,że znajdziesz mechanika biegłego w technice "laotańsko-tajwańskiej",wymiany bez zrzucania skrzyni itp.
mly96 Posted March 7, 2015 Author Posted March 7, 2015 Sprzeglo kosztuje 700-800zl z tego co wiem, robocizna 500, teoretycznie dobrze by bylo zrobic to i to bo kto wie czy sprzeglo bylo wymieniane
mly96 Posted March 19, 2015 Author Posted March 19, 2015 Oddalem do mechanika, dzisiaj tata go odebral podobno jakas pierdola, policzyl 70zl z odblokowaniem recznego bo nie wiem jakim cudem jak ja jezdzilem to zawsze puszczal normalnie, tacie dalem, zaciagnal reczny i reczny juz nie puscil, ale juz naprawione, wiec git
mly96 Posted March 19, 2015 Author Posted March 19, 2015 Fajnie ze cie to bawi, ten mechanik nie praktykuje raczej takich metod, a jesli tak zrobil to predzej czy pozniej znowu zapiszczy, a raczej predzej bo wd40 to slaba opcja, wystarczajaca na pol minuty
Bo_Lo Posted April 18, 2015 Posted April 18, 2015 Odgrzewam temat. Jestem po wymianie sprzegla na valeo i zamachu na odchudzony(5.8kg) Oczywiście wymieniłem tez łożysko w kole zamachowym (kazalem dać dobre japońskie) Problem jest tego typu ze cwierka/popiskuje na zimnym na luzie i podczas przyśpieszania /hamowania silnikiem.Jak wcisnę sprzęgło jest cisza .na starym sprzegle tez ćwierkało ale tylko na zimnym. Nie wiem czy to ma znaczenie ,ale kolo zamachowe bylo tez lekko splanowane na powierzchni styku z tarcza sprzegla,bo byly mikropęknięcia i przez to linka sprzegla jest juz przy końcu regulacji.
kajfos2 Posted March 12, 2018 Posted March 12, 2018 Odgrzewam Temat. Czy udało się jakoś rozwiązać problem ?? U mnie po wymianie sprzęgła to samo - popiskuje lecz jak wcisnę delikatnie sprzęgło to przesdtaje
faza20 Posted March 15, 2018 Posted March 15, 2018 Tu jest opisany ten sam problem. U mnie smarowanie pomaga na jakiś czas ale łożysko oporowe i tak będę wymieniał.Wkurzający dźwięk wysprzeglika!https://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=56227&share_tid=95822&url=https://forum.subaru.pl/index.php?/topic/95822-Wkurzaj%C4%85cy-d%C5%BAwi%C4%99k-wysprzeglika%21&share_type=t
brahu Posted March 15, 2018 Posted March 15, 2018 A wystarczy podkręcić radio, a najlepiej zrobić pełny przelot.., a nie się męczyć
faza20 Posted May 2, 2018 Posted May 2, 2018 4 godziny temu, kajfos2 napisał: Temat do zamknięcia. Opisz w jaki sposób rozwiązałeś ten problem. Każda informacja jest cenna.
kajfos2 Posted May 3, 2018 Posted May 3, 2018 Wymieniłem łozysko oporowe ale nie pomogło więc wyregulowałem pedał sprzęgła w samochodzie. Wystarczyło pół centymetra na tych śrubach podkręcić i jest OK
mz56 Posted May 3, 2018 Posted May 3, 2018 Łożysko oporowe a łożysko centrujące wałek sprzęgłowy, tak się kiedyś nazywało, to dwie różne sprawy.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.