Jump to content

Ruszanie bez dodawania gazu OBK Boxer Diesel

Yapco

Recommended Posts

Czy Wam udaje się ruszyć bez dodawania gazu przy puszczaniu sprzęgła w Waszym OBK?

Ja mam 2 firmowe takie autka.

I w jednym można to zrobić bardzo płynnie - a zarazem szybko puścić sprzęgło, a w drugim jest to dużo bardziej trudne, a wręcz na światłach nie możliwe do wykonania. Sprzęgło trzeba puszczać naprawdę bardzo powoli, a i tak potrafi lekko szarpnąć (szarpnąć to może za duże słowo, ale powiedzmy, że czuć lekkie dgania).

Jak jest u Was?

Ciekawostka, którą ostatnio zauważyłem: Mondeo TDCi przy ruszaniu bez dotykania gazu samo podbija obroty aby ułatwić tę operację :) Mówię to dlatego, że generalnie 140 konny diesel w Mondeo jest jednym z tych silników, którym bardzo ciężko się rusza. Albo przysmaża sie sprzęgło albo silnik gaśnie.

Trochę się chyba wyrwałem z tym tematem ruszania, bo jak wczoraj pojeździłem jednym i drugim OBK, to generalnie zachowują się podobnie.

A już na zimno to ruszają perfekcyjnie bez dodania gazu - pewnie obroty wyższe.

Rusza bez gazu bez najmniejszego problemu, nawet w całkowitym stresie przez pierwsze kilometry pierwszego dnia po wyjechaniu z salonu w godzinnym korku (setki ruszań i zatrzymań, wg. wskazań komputera zużycie paliwa 30 - 50 l/100km). Czytałem o smażącym się sprzęgle, więc naprawdę było bez tego gazu. Teraz w zasadzie nie zwracam na to uwagi, jeździ się super.