Yapco Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Czy Wam udaje się ruszyć bez dodawania gazu przy puszczaniu sprzęgła w Waszym OBK? Ja mam 2 firmowe takie autka. I w jednym można to zrobić bardzo płynnie - a zarazem szybko puścić sprzęgło, a w drugim jest to dużo bardziej trudne, a wręcz na światłach nie możliwe do wykonania. Sprzęgło trzeba puszczać naprawdę bardzo powoli, a i tak potrafi lekko szarpnąć (szarpnąć to może za duże słowo, ale powiedzmy, że czuć lekkie dgania). Jak jest u Was? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Masz nowy soft? Na starym trzeba to było robic bardzo uwaznie, z nowym jest zdecydowanie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yapco Posted October 24, 2011 Author Share Posted October 24, 2011 Oba auta MY11. Jeden ma 6.000 km przebiegu, drugi 10.000 km. Więc soft chyba nowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
subleo Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Masz nowy soft? Na starym trzeba to było robic bardzo uwaznie, z nowym jest zdecydowanie łatwiej. Na starym także można ruszać bez problemu nie dodając gazu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Ciekawostka, którą ostatnio zauważyłem: Mondeo TDCi przy ruszaniu bez dotykania gazu samo podbija obroty aby ułatwić tę operację Mówię to dlatego, że generalnie 140 konny diesel w Mondeo jest jednym z tych silników, którym bardzo ciężko się rusza. Albo przysmaża sie sprzęgło albo silnik gaśnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yapco Posted October 25, 2011 Author Share Posted October 25, 2011 Trochę się chyba wyrwałem z tym tematem ruszania, bo jak wczoraj pojeździłem jednym i drugim OBK, to generalnie zachowują się podobnie. A już na zimno to ruszają perfekcyjnie bez dodania gazu - pewnie obroty wyższe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszOBK Posted October 25, 2011 Share Posted October 25, 2011 Rusza bez gazu bez najmniejszego problemu, nawet w całkowitym stresie przez pierwsze kilometry pierwszego dnia po wyjechaniu z salonu w godzinnym korku (setki ruszań i zatrzymań, wg. wskazań komputera zużycie paliwa 30 - 50 l/100km). Czytałem o smażącym się sprzęgle, więc naprawdę było bez tego gazu. Teraz w zasadzie nie zwracam na to uwagi, jeździ się super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Koper Posted October 27, 2011 Share Posted October 27, 2011 Jeden ma 6.000 km przebiegu, drugi 10.000 km. podjechałbym przy okazji z tym co "robi trudnosci :?: " ...... :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yapco Posted October 29, 2011 Author Share Posted October 29, 2011 Podjechalem i okazuje się, ze nie robi trudnosci. Wymieniając obudowe silniczka wycieraczek nabylem jeszcze chodniczki na zimę. W dobrej cenie :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts