Jump to content

Prosty sposób na częściowe wyciszenie bulgotania?

Maryna

Recommended Posts

Jeździłem forkiem z bardzo ładnym bulgotaniem, no super sprawa, ale mojej połowicy, przynajmniej na początku, obawiam się, że nie będzie się bulgotanie podobało. Z racji, że raczej nie zamierzam rezygnować z połowicy, chciałbym ją oswoić z potencjalnym bulgotem. Czy można to lekko wyciszyć. POzostawiając bulgotanie na poziomie akceptowalnym osobników jeżdźacych limuzyną w miarę cichą, a później z powrotem przywrócić bez niszczenia tego majstersztyku pod podwoziem bezradnie rozkładając ręce w geście... coś się zapsuło kochanie?? Nie wiem jakaś nakładka jakiś wkład pomiędzy tłumiki cokolwiek?

Pozdrawiam.

No, to zelży. Jak myślisz o bulgotaniu na poziomie Blitz'a to faktycznie możesz mieć problem, ale bez przesady.

Np. Prodrive (sam backbox) jest do zniesienia, nawet dla bardzo wyczulonej żony.

Ogólnie z doświadczenia forum wygląda to tak.

Żona: Marudzenie -> Milczenie -> Pozytywny komentarz -> "Te inne samochody są jakieś bez wyrazu" -> "Och to nasze Subaru" :!: :D

Cierpliwości :!:

znajdź rurkę o średnicy jak najbliższej wewnętrznej tłumika, natnij diaxem rurkę z jednej strony 2 nacięcia po ok. 2 cm, kombinerkami zagnij rogi do środka - zmniejszysz przepust.

Z drugiej strony zrób 4 krzyżowe nacięcia i delikatnie rozegnij, na tyle, aby po włożeniu w tłumik wąsy zahaczyły się za rancik i delikatnie rozparły. Żeby wyjąć podważasz delikatnie śrubokrętem i wyciągasz.

Wersja kawiorowa zakłada to samo, ale na gwint.

Za pierwszym razem obserwuj, czy silnik pracuje jak poprzednio, jeżeli brakuje mocy lub inne dziwne objawy - wyciągnij zaślepkę.

U mnie w GL działa, różnicy w pracy silnika nie odczuwam

Żona: Marudzenie -> Milczenie -> Pozytywny komentarz -> "Te inne samochody są jakieś bez wyrazu" -> "Och to nasze Subaru" :!: :D

8)

Dokładnie taka sekwencja występuje u większości z żon :idea:

z teściową idzie znacznie wolniej :twisted::mrgreen:

moja lata wrxem na cichym przelocie i nigdy nie powiedziała, że jest za głośno :-)

daj końcowy prodrive czy supersprint i nie powinno być męcząco w czasie jazdy, przy zamkniętych szybach i tak nie słychać

:-D

Moja, niemająca słuchu muzycznego, uważa że "ten perlisty stukot jest bardzo sympatyczny" i że "inne diesle to jakoś charczą" :mrgreen: .

Oczywiście nie ma to większego związku z tematem bulgotania, ale taki drobny przyczynek do żonologii stosowanej...