ObywatelX Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 Witam, w ciągu jednego roku drugi raz pękła mi przednia szyba mimo , że nie robię nie wiadomo jakich przebiegów (najprawdopodobniej odprysk kamieniem). No i teraz pytanie czy to kwestia auta czy kwestia pecha. Wcześniej jeździłem zwykłymi sedanami i nigdy nic takiego nie miało miejsca. A teraz taki zonk. Czy możliwe, że przez to że to SUV szyba jest ustawiona bardziej pionowo stąd częściej pęka od uderzenia kamieniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pininfarin01 Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 W SFie szyba mi pękła w prawym dolnym rogu, sytuacja powtórzyła się w OBK żony, pęknięcie w tym samym miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artaa Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 Kąt ustawienia jest mniej korzystny niż w normalnym aucie, więc i ryzyko uszkodzeń rośnie. Ja wymieniam szybę czołową średnio co 3 lata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 11 minut temu, pininfarin01 napisał: W SFie szyba mi pękła w prawym dolnym rogu, sytuacja powtórzyła się w OBK żony, pęknięcie w tym samym miejscu. Takie sytuacje eliminuje rozpórka montowana na przednich kielichach. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwi 4ester Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 20 minut temu, ipsx82 napisał: Takie sytuacje eliminuje rozpórka montowana na przednich kielichach. Mało tego, dokładając jeszcze drugą z tyłu to czuć, że buda robi się bardziej zwarta Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted January 24, 2022 Share Posted January 24, 2022 (edited) Czasem jest tak że ruda szmata pod szybą powoduje jej pęknięcie, W jednym samochodzie tak miałem. Pękło od dołu do góry tak z 5cm i później poszło do środka szyby. Edited January 24, 2022 by ewemarkam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ObywatelX Posted January 24, 2022 Author Share Posted January 24, 2022 U siebie znalazłem ślady po kamieniu zarówno teraz jak i rok temu i od tych miejsc poszło pęknięcie. Przy okazji poznałem inflację.. Ten sam producent szyby ten sam zakład: rok temu 550 z montażem w tym roku 900:/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 W dniu 24.01.2022 o 08:44, ewemarkam napisał: Czasem jest tak że ruda szmata pod szybą powoduje jej pęknięcie, W jednym samochodzie tak miałem. Pękło od dołu do góry tak z 5cm i później poszło do środka szyby. U mnie pękła od rdzy na lewym słupku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
filester Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Moim SH zdarzyło mi się zjeżdżać z 20 cm krawężników w prawie 30-to stopniowym mrozie w ubiegłym roku. Różne rzeczy trzeszczały Ale szyba cała już drugi sezon. A jest jakiś zamiennik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franzka Posted January 30, 2022 Share Posted January 30, 2022 Do Forestera SG przedlifta przednia szyba Pilkington z podgrzewaniem wycieraczek - 850 zł. z wymianą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwi 4ester Posted February 12, 2022 Share Posted February 12, 2022 W dniu 30.01.2022 o 19:43, Franzka napisał: Do Forestera SG przedlifta przednia szyba Pilkington z podgrzewaniem wycieraczek - 850 zł. z wymianą. Niemało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts