llkuba Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 7 godzin temu, jaszyn napisał: Może i wygodne, może kiedyś... na razie wole kolbe sam zmielić ziarno, nie zajmuje to dużo czasu. Poza tym lubie to robić i przyrządzona kawa lepsza. Największym problemem jest czas nagrzewania się porządnego ekspresu bojlerowego. Jak masz ekspres i jesteś z niego zadowolony to nie ma sensu wymieniać dobrego sprzętu. Próbowałem różne kawy z różnych urządzeń u znajomych czy firmach i wszędzie "napój" był inny i wyjątkowy. Ale zdarzało się tak, że wychodziłem z biura wylewałem "kawę" do umywalki płukałem kubek i leciałem po pepsi . Nikt nie dbał o ekspres który był czysty w dniu zakupu. Taka ciekawostka: Po zmieleniu kawa ląduje w kapsułce i zostaje hermetycznie zamknięta, cały proces zajmuje mmiej niż minutę. Fajnie, że wątek na temat ekspresów i to co najważniejsze wspaniałego napoju jakim jest kawa "żyje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszyn Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 2 godziny temu, llkuba napisał: Po zmieleniu kawa ląduje w kapsułce i zostaje hermetycznie zamknięta, cały proces zajmuje mmiej niż minutę. i podobno z tego powodu zawierają najwięcej furanu 2 godziny temu, llkuba napisał: ak masz ekspres i jesteś z niego zadowolony to nie ma sensu wymieniać dobrego sprzętu. obecnie jest niesprawny, muszę oddac do serwisu - natomiast jak działal to byłem bardzo zadowlony co nie zmienia faktu że pewnie prędzej niż później bede chciał coś nowego - zawsze mi sie podobały faema i la marzozccho ewentualnie La cimbali. Espresso jakie mi się udało przyrządzac jak byłem w najlepszej"formie", na moim Rocket R58 było naprawde dobre, w Polsce lepszego nie piłem było porównywalne do dobrego espresso pitego we Włoszech -chciaż wiadmo tam dochodzi jeszcze klimat baru i cała otoczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 3 godziny temu, jaszyn napisał: i podobno z tego powodu zawierają najwięcej furanu obecnie jest niesprawny, muszę oddac do serwisu - natomiast jak działal to byłem bardzo zadowlony co nie zmienia faktu że pewnie prędzej niż później bede chciał coś nowego - zawsze mi sie podobały faema i la marzozccho ewentualnie La cimbali. Espresso jakie mi się udało przyrządzac jak byłem w najlepszej"formie", na moim Rocket R58 było naprawde dobre, w Polsce lepszego nie piłem było porównywalne do dobrego espresso pitego we Włoszech -chciaż wiadmo tam dochodzi jeszcze klimat baru i cała otoczka. Z ciekawości sprawdziłem co to za sprzęt i zobaczyłem cenę. To ja jednak pozostanę przy kapsułkach A tymczasem testujemy kapsułki Pellini 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 A ja korzystając z ciągle ciepłych dni zrobiłem sobie shakerato Nie mam kieliszków do Martini, więc musiała styknąć szklaneczka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 12 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 32 minuty temu, aflinta napisał: A ja korzystając z ciągle ciepłych dni zrobiłem sobie shakerato Nie mam kieliszków do Martini, więc musiała styknąć szklaneczka A cóż to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Espresso z lodem (i ewentualnie cukrem jak ktoś lubi) potraktowane shakerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 12 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Ja ostatnio jakieś udziwnione espresso z tonikiem piję i dość orzeźwiające to połączenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Dzięki za sugestię, a jaki tonik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince_snd Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 1 godzinę temu, aflinta napisał: Espresso z lodem Pijesz espresso i ktoś Ci robi loda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 12 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Godzinę temu, aflinta napisał: Dzięki za sugestię, a jaki tonik? Używam Kinley i jest ok. 37 minut temu, vince_snd napisał: Pijesz espresso i ktoś Ci robi loda Ciekawa optyka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Lód zalany espresso 1/4 szklanki toniku Kinley Połączone w wysokiej szklance. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Tonik z lodem zalany espresso: 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, aflinta napisał: Tonik z lodem zalany espresso: Moje wygląda jak guiness włącznie z lawiną piany, ale twoje równie efektownie jak piwo rezane a zdjęcia świetne Edytowane 13 Września 2020 przez kamul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoadRunner Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 A robi ktoś z Was cold brew ? Dla mnie to odkrycie roku. Zmielić, zalać na 24 wodą i do lodówki. Rewelacja na upały i jak ktoś ma wrażliwy żołądek to tak przyrządzana kawa ma niską kwasowość i można spokojnie na czczo pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 4 minuty temu, RoadRunner napisał: A robi ktoś z Was cold brew ? Dla mnie to odkrycie roku. Zmielić, zalać na 24 wodą i do lodówki. Rewelacja na upały i jak ktoś ma wrażliwy żołądek to tak przyrządzana kawa ma niską kwasowość i można spokojnie na czczo pić. W zeszłym roku całe lato w tym nie było okazji bo espresso tonik na topie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 2 godziny temu, kamul napisał: Moje wygląda jak guiness włącznie z lawiną piany, ale twoje równie efektownie jak piwo rezane a zdjęcia świetne To chyba kwestia kolejności lania składników. Shakerato jak się z shakera wylewa to też idzie sama piana jak w Guinnessie, a po chwili zaczyna z dołu znikać i robią się dwie warstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Raczej sama technika wlewania ma spore znaczenie jak lubicie niespodzianki to można wlać gorące espresso do zimnego toniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evi Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 6 godzin temu, aflinta napisał: Tonik z lodem zalany espresso: Muszę spróbować bo już o tym słyszałem z 1,5 roku temu. A zdjęcie rewelka. Co do Cold Brew to bardzo lubię, tyle że pije tylko to które robimy w firmie. Są rożne smaki i najbardziej wchodzi mi Apple Sam jeszcze nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aflinta Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 9 godzin temu, kamul napisał: Raczej sama technika wlewania ma spore znaczenie jak lubicie niespodzianki to można wlać gorące espresso do zimnego toniku. U mnie właśnie jest gorące espresso na zimny tonik lane. 8 godzin temu, evi napisał: zdjęcie rewelka 14 godzin temu, kamul napisał: zdjęcia świetne Akurat wpadało popołudniowe słońce przez okno dachowe do kuchni, robione zwykłą komórką: Pixel 3a XL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiji Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Nastawiasz rano i już po południu kawa gotowa! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llkuba Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 32 minuty temu, llkuba napisał: tylko herbatnika brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
llkuba Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 4 minuty temu, kamul napisał: tylko herbatnika brakuje Następnym razem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 To skoro już robimy „kawusiowe” fotki 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 To ja też 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się