bor Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Mam pełen przelot z końcowym tłumikiem devila 2,5', silnik 2,,5 blow, 2004r, USA. Mam problem na torze w Poznaniu. Na prostej hałas wynosił ok 120 db, czyli o wiele za dużo. Założyłem strumienice na środku wiele nie pomogło, obniżyłem do 114 db, a w POZ czepiają się powyżej 100. Gość od tłumików miał problem aby coś zmieścić, gdyż jest ciasno. mam dwa pytania : 1. co mógłbym zastosować, aby obniżyć hałas przy pełnej mocy? (oczywiście nie chciałbym tej mocy tez ograniczać ) 2. czy możecie polecić jakiegoś speca od tłumików na dolnym śląsku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiot Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 według mnie jedynym rozwiązaniem jest tłumik środkowy przelotowy nie żądna strumienica,podjedz do ultera zrobią ci odpowiedni tłumik albo szukaj jakiś aftermarket firmowy,poziom głośności zależy od pojemnosci puszki i rodzaju wygłoszenia w tłumikach,oczywiście mówimy tu o tłumikach przelotowych pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinK Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Na prostej hałas wynosił ok 120 db na 'badaniu' przy 1/3 obrotów też tyle masz? Tak przynajmniej kiedyś sprawdzali Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted May 14, 2015 Share Posted May 14, 2015 Na prostej hałas wynosił ok 120 db na 'badaniu' przy 1/3 obrotów też tyle masz? Tak przynajmniej kiedyś sprawdzali Kto mierzy na prostej? Pomiar jest na wjeździe a limit poziomu głośności układu wydechowego na rok 2015 wynosi 93 dB(A) (mierzone przy 3500 obr/min.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bor Posted May 14, 2015 Author Share Posted May 14, 2015 Panowie, zapewne tak jest na innych torach, ale nie w Poznaniu. W poznaniu na TDTP mierzą hałas podczas jazdy, głównie pod wiaduktem oraz na prostej przy mecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bat Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 nie wiem jak na TDTP ale na Superosie mierzą tak jak mówi Chojny Link to comment Share on other sites More sharing options...
siewcu Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 już od dawna mierzą hałas na prostej startowej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuS Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 Mam ten sam problem. I chcę go niedługo rozwiązać. Pacjent to GC8 z EJ207 + szeroki kołnierz bez kata, centrapipe i backbox Blitz Nur Spec R. Hałas jaki obecnie się wydobywa to 124dB Link to comment Share on other sites More sharing options...
PKocial Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 tłumiki powymieniać ,Blitze ,Invidie... to z głośnie tłumiki na full przeloty, wymienić na tylni tłumik z dużą puszką i dodatkowy środkowy rezonator lub dwa mniejsze i zejdziecie około 15 -20dB wtedy nie będzie problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts