vielebny Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 Witam jako nowy forumowicz. Zakupiłem Foresterka z roku 2000 z silnikiem 2.0 S turbo w automacie. Moje pytanie wynika z konieczności wymiany wtryskiwacza LPG który dawkuje paliwo do cylindra nr2. Jak znaleźć ten cylinder. Mam po dwa wtryskiwacze po każdej ze stron. Czy mogę prosić może jakiś rysunek poglądowy tudzież zdjęcie? Z góry bardzo dziękuję. PS. Poprzedni właściciel zalał silnik (2-3 tyg. temu) olejem 15W-40. Czy można do zimy na nim przejeździć i zmienić czy należy zrobić to SZYBKO? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbutek Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 Może to pomoże - znalezione w sieci: (Zaznaczone koło pasowe) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vielebny Posted August 27, 2012 Author Share Posted August 27, 2012 Jeżeli to jest ten sam silnik to bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 Jeżeli to jest ten sam silnik to bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! chyba jednak inny , Twój nie jest taki prostokątny..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vielebny Posted August 28, 2012 Author Share Posted August 28, 2012 A nieładnie jest się w taki sposób podśmiewać z niewiedzy innych, a jak już nie można się powstrzymać to po żarcie należy umieścić odpowiedź z rozwiązaniem, aby wprowadzić coś konstruktywnego do dyskusji. Rozumiem, że w Imprezie WRX z 2002r jest identyczny motor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
house_1 Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 vielebny, nigdzie nie jest napisane, że pan gazownik podłączył wtryski gazowe zgodnie z numeracją cylindrów. Bardzo wielu ułatwia sobie robotę i podłącza 1-2 i 3-4 parami (stronami). I wtedy cała teoria bierze w łeb. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbutek Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 ielebny, nigdzie nie jest napisane, że pan gazownik podłączył wtryski gazowe zgodnie z numeracją cylindrów.Bardzo wielu ułatwia sobie robotę i podłącza 1-2 i 3-4 parami (stronami). I wtedy cała teoria bierze w łeb. Jak czytam takie rzeczy, to mi witki opadają jak można tak partaczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
house_1 Posted August 29, 2012 Share Posted August 29, 2012 qbutek, szczerze mówiąc, z punktu widzenia poprawności działania instalacji sekwencyjnej podłączenie cylindrów tak czy siak nie ma znaczenia. Ważne, żeby wiedzieć jak się to zrobiło i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 A nieładnie jest się w taki sposób podśmiewać z niewiedzy innych, a jak już nie można się powstrzymać to po żarcie należy umieścić odpowiedź z rozwiązaniem, aby wprowadzić coś konstruktywnego do dyskusji. Rozumiem, że w Imprezie WRX z 2002r jest identyczny motor. wiesz co , wielebny, pocałuj mnie w dupę, jak chcesz, narysuję Ci schemat z układem pośladków oraz wyznaczonym do tego miejscem, znaczy lądowiskiem usteczek..... i żeby nie było OT, w imprezie wrx jest zupełnie inny motor niż w foresterze s turbo, chociaż z zewnątrz wygląda dość podobnie moderatorzy: to nie jest atak czy próba ubliżenia komukolwiek, tylko takie niefrasobliwe, koleżeńskie zaproszenie do pieszczot.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vielebny Posted August 30, 2012 Author Share Posted August 30, 2012 vielebny, nigdzie nie jest napisane, że pan gazownik podłączył wtryski gazowe zgodnie z numeracją cylindrów.Bardzo wielu ułatwia sobie robotę i podłącza 1-2 i 3-4 parami (stronami). I wtedy cała teoria bierze w łeb. Cenna uwaga! Zwrócę na to uwagę, czyli po przewodach gazowych do kolektora dojdę do tego pod który cylinder dawkuje dany wtryskiwacz. Moje rozumowanie bierze się stąd, że oprogramowanie ESGI ma każdy wtrysk ponumerowany, zarówno benzynowy jak i LPG. Stąd (mam nadzieję słuszne) założenie, że wtryskiwacz 2 benzynowy podaje paliwo do 2 cylindra 8) A skoro tak, to wtryskiwacz LPG nr dwa ma za zadanie dawkować paliwo do tego samego cylindra. Oczywiście życie pokaże czy tak jest wiesz co , wielebny, pocałuj mnie w dupę, jak chcesz, narysuję Ci schemat z układem pośladków oraz wyznaczonym do tego miejscem, znaczy lądowiskiem usteczek..... (...) koleżeńskie zaproszenie do pieszczot.... Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości! Teraz na pewno wiadomo, że to nie ze mną jest coś nie tak :| Jeżeli pomyliły Ci się fora to podam link znaleziony przez google abyś tam mógł swój post przekleić -> http://www.gaymateo.pl/forum/ Powodzenia w "pieszczotach"! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subaryta Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 emotorsport, dostałeś ostrzeżenie i jeżeli wdaje Ci się, że jesteś powyżej obowiązujących tu standardów to masz rację - wydaje Ci się. Opisałem w ostrzeżeniu co jak i dlaczego i (pomimo całej do Ciebie sympatii) proszę żebyś potraktował to serio za co z góry dziękuję. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 przepraszam więcej nie będę, poniosło mnie z lekka, i być może przesadziłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
raj Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Może to pomoże - znalezione w sieci: (Zaznaczone koło pasowe) Jeszcze raz. Czyli parzyste są po stronie kierowcy czy pasażera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Jeszcze raz. Czyli parzyste są po stronie kierowcy czy pasażera? w LHD po stronie kierowcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts