Bezul555 Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Witam....i publikuję swój pierwszy post. Obecnie posiadam drugie w mej karierze Subaru - Impreza Kombi 1,8 GL. Jest to auto z roku 1994 i fabrycznie są w nim zamontowane felgi 14 cali a opony mają wyskość 70 (R70). Czy są jakieś przeciwskazania aby np. na lato zamontować felgi 15 calowe (aluminiowe)?? Nie mam zamiaru tuningować tego auta, bo jedyny tuning jaki uznaję dla Subaru to modyfikacje firmowane przez STI. Wcześniej miałem model Legacy Kombi SuperSation a teraz mam Impreze i kompletnie nie wiem czego mam sie spodziewać. CZy jakieś sugestie mógłbym uzyskać od bardziej doświadczonych?? Byłbym zapomniał...to wersja z automatyczną skrzynią biegów. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
shodan Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Nie ma przeciwskazan, mozesz smialo zakladac 15-ki, beda pasowaly 5/100 od Subaru oraz z grupy VW (Passat, Golf, itd). pozdr! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Nie ma przeciwskazan, mozesz smialo zakladac 15-ki, beda pasowaly 5/100 od Subaru oraz z grupy VW (Passat, Golf, itd). Offset jaki tam jest odbiega nieco od tego subarowego z tego co pamiętam. Nie wiem na ile jest to istotne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shodan Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Offset jaki tam jest odbiega nieco od tego subarowego z tego co pamiętam. Nie wiem na ile jest to istotne. Chyba nie na tyle, zeby przeszkadzalo. Mialem w GT-ku kilka zestawow, tylko ze 5/100 mialy z tego co pamietam tylko VW z silnikiem V6 lub GTI. I generalnie pasowaly. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bezul555 Posted November 13, 2005 Author Share Posted November 13, 2005 Super czyli mam szykać felg 15" o rozstawie 5x100, rozmiar 6,50 ale jakie ET?? ET 35 czy ET 48, bo różne znalazłem na necie http://www.opony.com/felgi/konfigurator ... D=15#gora1 - tu jest link do fleg (taka lekcja poglądowa) Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted November 13, 2005 Share Posted November 13, 2005 Ja bym skłaniał się do ET48 - bo jest bardziej subarowe niż VW 35. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Posted November 14, 2005 Share Posted November 14, 2005 U mnie koła z et 38 i oponą 205mm przycierały na zakretach i dziurach o błotniki. Po za tym prowadzenie tez dziwne było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abt Posted November 14, 2005 Share Posted November 14, 2005 warto dodac, ze konkretnych zakretach . Link to comment Share on other sites More sharing options...
borowice Posted November 15, 2005 Share Posted November 15, 2005 Próbowałem ET 38 i ET 48 od VW przy oponach 205. W obu przypadkach opona wystaje na zewnatrz, co oznacza piach, żwir itd na drzwiach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted November 15, 2005 Share Posted November 15, 2005 Poszukaj ALU 15" od Legacy lub GT z ET55. Można już trafić za 500-600zł komplet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
owoc666 Posted November 15, 2005 Share Posted November 15, 2005 Poszukaj ALU 15" od Legacy lub GT z ET55. Można już trafić za 500-600zł komplet. Użytkownik KWIATEK chciał takie sprzedać. Właśnie też w dobrej cenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaw Posted November 26, 2005 Share Posted November 26, 2005 skoro juz o felgach i takich tam to mam pytanie czy podejda mi kola z toyoty cariny... znalazlem sa do sprzedania stalowki 5x100 tylko nie wiem czy rozmiar piasty sie zgadza i czy et bedzie dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaRy Posted November 27, 2005 Share Posted November 27, 2005 Offset jaki tam jest odbiega nieco od tego subarowego z tego co pamiętam. Nie wiem na ile jest to istotne. Chyba nie na tyle, zeby przeszkadzalo. Mialem w GT-ku kilka zestawow, tylko ze 5/100 mialy z tego co pamietam tylko VW z silnikiem V6 lub GTI. I generalnie pasowaly. Tak było kiedy wychodziły Golfy 3. Później wszystkie Golfy 4 i 5 a także Bora i Audi A3 bez względu na silnik miały juz 5x100 + niektóre Seaty i Skody. Różnica jest w średnicy piasty, grupa VW to 57mm a Subaru 56,1 mm. I jak wiadomo ciężko zrobic odpowiedni pierścień centrujący na cały otwór ponieważ grubość ścianki musiała by wynosić 0,4 mm. Trzeba zrobic ten pierścień tylko na ścięcie otworu w feldze. Dotyczy to tylko alusów bo ze stalówkami bida żeby coś kombinować. Jedynie jak jest mniejszy otwór to można go roztaczać . . Link to comment Share on other sites More sharing options...
demol Posted November 28, 2005 Share Posted November 28, 2005 Ja mam na lato w moim legacy 15" srednica, 7" szerokosc felgi, ET48 opona 205/60/15 i jest ok, nic nie obciera , wiec polecam raczej ET48 ale to tez zalezy od szerokości felgi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted November 28, 2005 Share Posted November 28, 2005 Ja mam na lato w moim legacy 15" srednica, 7" szerokosc felgi, ET48 opona 205/60/15 i jest ok, nic nie obciera , wiec polecam raczej ET48 ale to tez zalezy od szerokości felgi. Subarowskie felgi 6,5" x 15" mają ET48 - tak mi się ze strony sklepu SIP przypomina. Ogólnie to ja bym szukał czegoś w zakresie ET 48 - 55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gustaw Posted November 28, 2005 Share Posted November 28, 2005 dodzwonilem sie do goscia od brudnych felg. powiedzial, ze sprawdzi jakie ET maja te felgi. ale jak z subaru to powinny pasowac... gosc pod krakowem mieszka, wiec raczej nie powinno byc problemu z zakupem, podjade, obejrze i jak wszystko bedzie OK to wezme. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KWIATEK Posted November 28, 2005 Share Posted November 28, 2005 Użytkownik KWIATEK chciał takie sprzedać. Właśnie też w dobrej cenie. JUż je sprzedałem. A tak na marginesie moje mają ET 39 i jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
demol Posted November 29, 2005 Share Posted November 29, 2005 Subarowskie felgi 6,5" x 15" mają ET48 MOje to AEZ i maja 7/15" ET 48 Link to comment Share on other sites More sharing options...
demol Posted November 29, 2005 Share Posted November 29, 2005 A tak na marginesie moje mają ET 39 i jest ok Jaką masz szerokość i średnicę felgi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KWIATEK Posted November 29, 2005 Share Posted November 29, 2005 Jaką masz szerokość i średnicę felgi ? 7x16" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Jarząbek Posted January 6, 2006 Share Posted January 6, 2006 Offset jaki tam jest odbiega nieco od tego subarowego z tego co pamiętam. Nie wiem na ile jest to istotne. Chyba nie na tyle, zeby przeszkadzalo. Mialem w GT-ku kilka zestawow, tylko ze 5/100 mialy z tego co pamietam tylko VW z silnikiem V6 lub GTI. I generalnie pasowaly. A jakich uzywales nakretek jak zakladales felgi VW??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts