Jump to content

Jeszcze inaczej o motoryzacji, czyli kochajmy stare gruchoty

Recommended Posts

Posted

Tak sobie jeżdżę po kraju i jeżdżę, i widzę jak z naszych dróg na przestrzeni dziejów :wink: znikają różne furmanki i to można by rzec bezpowrotnie. Właściwie może taka kolej rzeczy, ale ostatnio wypatrzyłem taką o to skodzinkę, a już zupełnie rozwalił mnie widok Tarpana :shock: (którego jednak nie uchwyciłem :roll: )

Dlatego moi mili, róbcie zdjęcia, piszcie co widzieliście i rozmawiajmy :mrgreen:

Posted

Identyczną Skodę i to w takim kolorze z 1978 roku miał mój wujek. Miał ją od nowości. I w 2003 roku czyli na rok przed moją 18-tką sprzedał ją jakiemuś gościowi, który tydzień później ją rozwalił po pijaku. :evil: Rodzice mieli ją odkupić od wujka i podarować mi ją na 18-tkę. Niestety On ją wcześniej sprzedał... :cry:

Była w stanie idealnym. Na zimę stała na kołkach. Miała raptem 70 tyś przebiegu przez te 25 lat.

Jak znajdę to zeskanuję zdjęcie, które otrzymał z fotoradaru na drodze do Lublina pod koniec lat 70-tych albo na początku osiemdziesiątych (tak tak, już wtedy były fotoradary :mrgreen: )

Posted

wygladam przez okno i u sąsiada na złomie akurat taka skoda leży. Do tego 8 żuków, 1 duży fiat, 1 warczyburg.

Reszta jakieś nowsze (ściery, kadety, vectry golfy)

Posted

niedaleko mojego domu w Miedzeszynie na zarośniętym placu jest kilkanaście starych samochodów aż przykro patrzeć jak krzakami zarastają :(

Posted

Obiecane zdjęcie. Ale się pomyliłem. To nie Skoda wujka, a dziadka. Jeszcze starsza, bo z 68 albo 69 roku była.

Zdjęcie zrobione jak widzicie jest 23.11.1975 roku o godzinie 12:14. :shock:

Prędkość to 67 km/h na 40-tce (dowiedziałem się od właśnie od dziadka). :twisted:

Nieźle, nie :?: :mrgreen:

18486549.jpg

Posted
Obiecane zdjęcie. Ale się pomyliłem. To nie Skoda wujka, a dziadka. Jeszcze starsza, bo z 68 albo 69 roku była.

Zdjęcie zrobione jak widzicie jest 23.11.1975 roku o godzinie 12:14. :shock:

Prędkość to 67 km/h na 40-tce (dowiedziałem się od właśnie od dziadka). :twisted:

Nieźle, nie :?: :mrgreen:

Powiększ (rzeczywiste wymiary: 1659 x 1022)Obrazek

:shock: :shock: niezle :wink:

Posted

a mój dziadzio ma plastikowego prawie 40 letniego trabanta przebieg coś koło 30 tyś jeździ nawet na żółtych blachach

strasznie lubię pracę tego silniczka takie tyr tyr tyr tiyrr :mrgreen:

Posted

Panowie, po prostu bomba :!: :D

O to właśnie chodzi :!:

zamer rewelka,

a dodam jeszcze od siebie, że w Głogowiu jeździ starszy kierownik wołgaczem, który wygląda na oryginał (z tą taką zmatowiałą farbą :P ). Jak dam radę to też cyknę fotkę :D

Posted

Sąsiad moich rodziców ma jeszcze taką Nyskę niebieską, którą co roku na wiosnę musi odrdzewiać. I robi to w ten sposób, że wycina te kawałki blachy, które zardzewieją i wspawuje nowe. Następnie całe nadwozie, często razem z uszczelkami maluje farbą olejną. I co roku ma inny odcień tej farby, ale zawsze jest to kolor niebieski :P:mrgreen: Zacieki są mega na tym aucie...

Posted
Sąsiad moich rodziców ma jeszcze taką Nyskę niebieską, którą co roku na wiosnę musi odrdzewiać. I robi to w ten sposób, że wycina te kawałki blachy, które zardzewieją i wspawuje nowe. Następnie całe nadwozie, często razem z uszczelkami maluje farbą olejną. I co roku ma inny odcień tej farby, ale zawsze jest to kolor niebieski :P:mrgreen: Zacieki są mega na tym aucie...

Chciałbym zobaczyć tą rzeźbkę :twisted:

Posted

Apropo Wołgi, w Piasecznie starszy Pan ma 3, jedną jeździ na Taxówce.

Wszystkie ładnie zachowane, był nawet jakoś niedawno w Legendach PRLu ;)

Posted

adaś

wrzuć fotkę, jak znajdziesz chwilę. Raz taką widziałem w okolicach Kamiona w idealnym stanie, czarną ociekającą chromami, wyglądała mega :!: :shock: :mrgreen:

Posted
w Biłgoraju gość ma Czajkę

Wow!

:mrgreen:

Właściwie chciałem tylko napisać mr greena, ale żeby było na temat to dodam, że ja strasznie lubię Zastavy. I wiosenne spacerki po PRL-owskich osiedlach, w programie: zgadywanie, co kryje się pod starą plandeką i podziwianie starych wozów.

Posted

mi się warszawy strasznie podobają.. niestety ciężko je teraz zobaczyć na ulicach:(

Posted

Ja ze staroci to widuję regularnie coś takiego:

scaled.php?tn=0&server=813&filename=dsc0598e.jpg&xsize=640&ysize=640

:lol::lol:

Na parkingu podziemnym w bloku mojej siostry parkuje bardzo ładny f125p Akropolis

Posted
mi się warszawy strasznie podobają.. niestety ciężko je teraz zobaczyć na ulicach:(

wąż

obiecuję, że w sobotę postaram się zrobić dla Ciebie fotkę jednej warszy, którą systematycznie widywałem obok mojej wiochy :mrgreen: Jeszcze ostatnio tam stała...

-- 30 wrz 2010, o 22:26 --

Ivan

boski :mrgreen: