Jump to content

wymiana łożyska w centralnej wiskozie

Aero9000

Recommended Posts

czy chodzi o łożysko, które trzyma w ryzach wałek wychodzący ze skrzyni, który łączy się bezpośrednio z wałem napędowym ?

mżna wymienić łożysko na wiskozie jest dostępne bez problemu warto sprawdzić czy aby to napewno łożysko wiskozy podobne dżwięki mogą dochodzić z tylnej cześci skrzyni jest to do sprawdzenia spokojnie :wink:

Tak jak Pan Andrzej powiedział auto unieść do góry i obsłuchać stetoskopem tylną cześć skrzyni masz podział na cześć biegową centralnego dyfra czyli wisco i zdanie napędu wiec trzeba obsłuchac ktoś kto kuma subaru bądz zna tą skrzynie powinien spokojnie ci powiedzieć pozdrawiam

jak w temacie:

Czy ktoś to już to robił?

Czy jest z tym duży problem?

W zeszłym tygodniu to właśnie zrobiłem. Problem w zasadzie nie jest duży, jak już ... wyjmiesz skrzynię :smile:

Być może udaj się jakoś to zrobić bez wyciągania, w końcu to ostatni kawałek, więc może jest jakiś magiczny sposób. Są tam 4 łożyska, mi padło to ostatnie na wałku od wiskozy. Rozpadło się :cry: Po numerach katalogowych znalazłem łożyska i wymieniłem. Objawy jakie miałem przed awarią, to dziwne stukania ze skrzyni (zaczęło się na trójce, później dołączyły inne biegi), oraz olej zrobił się czarny.

Ile mi to czasu zajęło: wyjęcie skrzyni - ok. 5h; rozebranie wymiana złożenie - ok. 4h (nie chciał zejść cyngwajs od zmiany biegów), włożenie skrzyni - ok. 4h. Dwie osoby - pierwszy raz, ale o wiedzy technicznej w stopniu większym niż podstawowy :grin:

wyjęcie skrzyni - ok. 5h;(...)Dwie osoby - pierwszy raz, ale o wiedzy technicznej w stopniu większym niż podstawowy

To jak nabierzecie wprawy, to zdaje się wymianę skrzyni w rajdowej imprezie na strefie zajęło mechanikom... 15 minut :D

wyjęcie skrzyni - ok. 5h;(...)Dwie osoby - pierwszy raz, ale o wiedzy technicznej w stopniu większym niż podstawowy

To jak nabierzecie wprawy, to zdaje się wymianę skrzyni w rajdowej imprezie na strefie zajęło mechanikom... 15 minut :D

Dzięki, ale naprawdę NIE CHCĘ nabierać wprawy! :mrgreen:

Wystarczy mi ten jeden, mało romantyczny, raz...

Ja mam do wymiany końcowe łożysko wałka wychodzącego z ostatniej - tylnej części skrzyni. Objawy - wibracje przy 80-110 km/h. Po wyjęciu wału napędowego okazało się, że luz promieniowy wałka, który wychodzi ze skrzyni ma kilka mm. Jak wymienię (niebawem), dam znać co i jak.