Markowy Posted April 28, 2023 Share Posted April 28, 2023 Witam wszystkich, proszę o pomoc i podpowiedzi. Mam legacy 3 2,5l automat polift, jak go kupiłem po wciśnięciu gazu w podłogę samochód wyrywał i było czuć kopa. Od jakiegoś czasu stracił tą cudowną przypadłość. Wymieniłem skrzynię na drugą bo stara szarpała, wypadły katy sądziłem, że są zapchane. Kilka dni temu dostał drugi silnik, stary miał 415000 przebiegu ale oleju nie brał i nigdy mnie nie zawiódł. Nie ma żadnego błędu w OBD silnika, nie mam kompa do skrzymy. Co może być przyczyną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xt6 Posted April 29, 2023 Share Posted April 29, 2023 Czujnik spalania stukowego zamula silnik w dolnych partiach obrotów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markowy Posted May 5, 2023 Author Share Posted May 5, 2023 W dniu 29.04.2023 o 18:39, xt6 napisał(a): Czujnik spalania stukowego zamula silnik w dolnych partiach obrotów? Czujnik zmieniony, ale zapodam drugi. Ja na razie ubiłem panewkę główną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomson0073 Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 W dniu 28.04.2023 o 20:24, Markowy napisał(a): Co może być przyczyną? W dniu 28.04.2023 o 20:24, Markowy napisał(a): wypadły katy Jak masz przelot, to będzie muł... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosaskc Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 48 minut temu, thomson0073 napisał(a): Jak masz przelot, to będzie muł... Kat musi być. Może być sportowy, na przykład 200 cpsi, ale miałem to samo - brak katalizatora powodował jakieś cofanie spalin, natomiast po zamontowaniu kata wróciła normalna praca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orear Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 No ale z tego co pisze autor. Wywalił katy bo myślał, że są zapchane. Więc z nimi też było nie halo. Aczkolwiek najpierw pasowałoby wstawić drugie, nowe i sprawdzić, bo może rzeczywiście były zapchane. A bez nich, tak jak piszą koledzy wyżej, wolnossak musi być "doszczelniony". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts