Jump to content

Konwersja z jednej cewki na 4 cewki (Impreza GT)

Maniek95

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą jednej cewki i kabli na 4 cewki z WRXa. 
wiem że da się to zrobić znalazłem nawet jakieś schematy ale brak odp na pytanie czy to cokolwiek daje. Chciałbym to przerobić z kablami wiecznie jakiś problem bujanie silnikiem i wypadanie zapłonu.

ostanie kable padły po pół roku.

Pytanie czy faktycznie poprawia to prace silnika? czy raczej szkoda czasu i lepiej kupić oem kable i cewkę.
@seba553masz chyba taki mod u siebie

@skwarocoś kiedyś wspominałeś o takiej przeróbce

z góry dzięki z jakiekolwiek odpowiedzi.

Od siebie mogę powiedzieć, żeby nie szukać oszczędności i brać koniecznie cewki z 2.0 szare FK0186. 

Cewki z H6 i 2.5 są krótsze. Sam jestem dziad i kupowałem dwa razy... 

Wygląda to tak.

67174125_435149707082068_6770043033267208192_n.thumb.jpg.14cdb409c54d27a92741e380567a895c.jpg

• Like 1
  • Upvote 1

Pozbywasz się problemu awaryjnych kabli zapłonowych i centralnej cewki, pojedyncze cewki dają bardziej precyzyjną iskrę.

• Upvote 1

1 minutę temu, badyl napisał:

Mam komplet cewek , oddam po dobrej cenie
:)

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

o widzisz dobrze się składa:)

Godzinę temu, Maniek95 napisał:

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą jednej cewki i kabli na 4 cewki z WRXa. 
wiem że da się to zrobić znalazłem nawet jakieś schematy ale brak odp na pytanie czy to cokolwiek daje. Chciałbym to przerobić z kablami wiecznie jakiś problem bujanie silnikiem i wypadanie zapłonu.

Pytanie czy faktycznie poprawia to prace silnika? czy raczej szkoda czasu i lepiej kupić oem kable i cewkę.

Podpowiedz odnośnie tych schematów, podlinkuj jeśli możesz, zapiszę w kompendium - na pewno się przyda. Co prawda kupiłem finalnie OEM kable i problemy przeszły ale myślę że to kwestia czasu i wrócą.

10 minut temu, gawinyo napisał:

Podpowiedz odnośnie tych schematów, podlinkuj jeśli możesz, zapiszę w kompendium - na pewno się przyda. Co prawda kupiłem finalnie OEM kable i problemy przeszły ale myślę że to kwestia czasu i wrócą.

znalazłem coś takiego przy montażu i tak sprawdzę czy kable sygnałowe się zgadzają, generalnie temat dość prosty.

Screenshot_20210428-101309.png

W dniu 6.05.2021 o 21:39, Maniek95 napisał:

Uważam że poprawia. Silnik wyraźnie chodzi płynnie.  Wg mnie jest lepsza reakcja na gaz. To rozwiązanie zalecił mi Piotr z Baranowa ;) więc on chyba wie co mówi :)

• Upvote 1

Mod zrobiony, zostawiam info dla potomnych:D ciężko znaleźć jakieś informacje na ten temat. 

Schemat z powyższego zdj oczywiście nie pasuje jest do starszych modeli  z cewka na środku. W my 99-00 do cewki wchodzi 4 kable ale podłączenie jest banalnie proste

Czerwony +

Czarny -

Żółty sygnał cewki 1 i 2

Niebieski sygnał cewki 3 i 4

Z efektu jestem bardzo zadowolony silnik pracuje równiej i lepiej reaguje na dodanie gazu i najważniejsze nie buja na wolnych obrotach. Co najlepsze mod wyszedł taniej jak komplet OEM kabli.

Jak ktoś ma jakieś pytania zapraszam na PW

Edited by Maniek95
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

• 1 month later...