Jump to content

Jakie macie spalanie w 2,5 230km

Młoda5000

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam sie do zakupu Forka :). Ze względu na to iż ciężko dostać ciekawą wersję z 2,0, rozważam zakup 2,5 230km. I pytanie jak w temacie, ile pali przy normalnej jeździe ? Dokładnie chodzi o model z 2007. Jakie są typowe mankamenty, na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Z góry dziękuję :)

Pozdrawiam

2.5 XT manual: średnio 12,5/100 - miasto. Trasa średnio 11/100 (jak jadę w góry z Trójmiasta), ale górnej granicy nie ma... 16-17/100 przy prędkościach "autostradowych" jest również w zasięgu.

Rekord 8.5/100 (na odcinku ponad 400 km nie przekraczałem 90 km/h - awaria zamka maski -_- )

Wszystko zależy od warunków jazdy i nogi kierowcy. Przy spokojnej jeździe do 100km/h u mnie 9.0-9.5 l/km w trasie 8.3-8.5 jest możliwe.

Przy tym samym silniku moja impreza jeszcze nigdy nie osiągnęła takiego wyniku, chociaż ma mniejsze opory powietrza niż Forek. Ale w sumie rzadko schodziłem do takich średnich prędkości.... ;)

Wszystko zależy od warunków jazdy i nogi kierowcy. Przy spokojnej jeździe do 100km/h u mnie 9.0-9.5 l/km w trasie 8.3-8.5 jest możliwe.

Dla mnie nieosiągalne...Nawet podczas powrotu z wakacji z podejrzeniem UPG nie zszedłem poniżej 10l.

Generalnie, przy normalnym jeżdżeniu na trasie ok.11l a miasto ok.15. Da sie zejść do 13 ale po co? Żeby się męczyć

Edited by bartol

Przy tym samym silniku moja impreza jeszcze nigdy nie osiągnęła takiego wyniku, chociaż ma mniejsze opory powietrza niż Forek. Ale w sumie rzadko schodziłem do takich średnich prędkości.... ;)

Mi w imprezie 2.5T raz się udało zejść do 10.3 l/100 km. Raz na 155 tańkowań :-) A generalnie jako minimalne spalanie można uznać pewnie 11 l/100 km przy baaardzo spokojnej jeździe...

Miasto przeważnie 13-15 zależy od długości przebiegow i nogi ;). W trasie zapakowany bo przegi z boxem na dachu i głównie do 120, przy wyprzedzaniu szybciej dalo sie zejść do 11,5.

Nie wiem jakim cudem udaje sie Wam zejść poniżej 10 ;)

Do powieszenia nad łóżkiem tudzież przyklejenia w aucie ;) :

Późna wiosna - wczesna jesień (śr. temp. od 15 do 30 st.C):

1. Miasto krótkie trasy -> 13-15 l/100km

2. Miasto długie trasy  -> 11,5-13,5 l/100km

3. Trasa (Krk-Waw)     ->  9,5-12,5 /100km

Późna jesień - wczesna wiosna (śr. temp. od -15 do 10 st.C):

1. Miasto krótkie trasy -> 14,5 do 16,7 l/100km

2. Miasto długie trasy  -> 12,5-14 l/100km

3. Trasa (Krk-Waw)     -> 10-12,5 /100km

Noga średnio ciężka, silnik przez 85% użytkowania w ww. warunkach rzadko widzi 5tys. W zimie i lecie na krótkich trasach jeżdżę delikatnie oczywiście. Jak wynika z opisu nigdy nie zszedłem poniżej 9,5 l/100km oraz nie zdarzyło mi się przekroczyć 16,7 l/100km w normalnych (przeciętnych) warunkach jazdy.