Jump to content

Jakie sprzeglo do Forestera turbo?

guni1

Recommended Posts

Czy ktos z szanownych forumowiczow moglby mi doradzic jakie i gdzie kupic dobre sprzeglo do Forestera turbo? Slyszalem, ze dobre jest Exedy, czy jest ono powszechnie dostepen w hurtowniach motoryzacyjnych (chodzi mi o komplet)?

Pozdrawiam

mozliwe, szukaj np w produtach firmy Sachs.

No chyba, że będziesz miał farta jak ja i w pudełku Sachs'a, był elegancki komplecik Exedy (czyżby w tej samej fabryce robili i ktoś na taśmie się pomylił?).

A na serio to u ciebie jest takie samo sprzęgło jak w GT i WRX czyli tarcza o srednicy 230 mm. Za Sachsa trzeba liczyć lekko 1300 pln (za kpl oczywiście). Zadzwoń do hurtowni Elit (0-42 231 60 40), tam mają właśnie Sachsa za rozsądne pieniądze. Ile kosztuje wymiana to ci nie powiem.

mozliwe, szukaj np w produtach firmy Sachs.

No chyba, że będziesz miał farta jak ja i w pudełku Sachs'a, był elegancki komplecik Exedy (czyżby w tej samej fabryce robili i ktoś na taśmie się pomylił?).

A na serio to u ciebie jest takie samo sprzęgło jak w GT i WRX czyli tarcza o srednicy 230 mm. Za Sachsa trzeba liczyć lekko 1300 pln (za kpl oczywiście). Zadzwoń do hurtowni Elit (0-42 231 60 40), tam mają właśnie Sachsa za rozsądne pieniądze. Ile kosztuje wymiana to ci nie powiem.

TomS ja tez mialem takiego farta :) docisk i tarcza exedy, lozysko NTK, a na napisie exedy byla naklejka Sachs.Mialm u siebie mniejsze sprzeglo(225mm) a zalozylem wieksze: 230mm-pasuje bez problemu. NR Sachs 3000 951 745.A wymienic mozna samemu np, ale trzeba miec dwoch kolegow do zrzucenia i wrzucenia skrzyni ;)

A co sadzicie o tym:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... 0008142136

cena dosc niska jak na exedy (sprzedawca powiedzial, ze pasuje do forysia)

Jest tez na ebay z USA:

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... 0013550508

ale nie sa pewni czy bedzie pasowalo do europejskiego Forestera. Czy ktos sie moze orientuje czy pasuje?

OK, dzieki za info, ale teraz nie jestem pewien czy to sie oplaca skoro, jak mowisz, na Bajecznej calosc kosztuje 1600zl. Czy ten Exedy z Anglii bedzie lepszy niz ten z bajecznej?

brutto czy netto ? :mrgreen:

STIFAN, a wiesz, ze o to sie nie spytalem, ale sadze, ze jest to cena brutto. Ponoc oryginalne sprzeglo ma 230mm, ale 225mm ma tez spokojnie wystarczyc.

[ Dodano: Pią Lip 28, 2006 8:47 am ]

Dziwna rzecz sie dzisiaj wydarzyla. Sprzeglo dzialalo coraz gorzej (w serwisie Subaru powiedzieli, ze jest do wymiany), dzisiaj nie moglem wrzucic jedynki i wstecznego, ale w pewnym momencie (po kilkukrotnym "recznym" wciskaniu i wyciskaniu pedalu sprzegla) nagle wszystkie zle objawy ustapily i sprzeglo dziala jak nowe :D ku mojej uciesze.

[ Dodano: Pią Lip 28, 2006 8:47 am ]

Dziwna rzecz sie dzisiaj wydarzyla. Sprzeglo dzialalo coraz gorzej (w serwisie Subaru powiedzieli, ze jest do wymiany), dzisiaj nie moglem wrzucic jedynki i wstecznego, ale w pewnym momencie (po kilkukrotnym "recznym" wciskaniu i wyciskaniu pedalu sprzegla) nagle wszystkie zle objawy ustapily i sprzeglo dziala jak nowe ku mojej uciesze.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...