Jump to content

jak tapicerka klapy tylnej - jak demontować, aby nic nie urwać?

szamcio11

Recommended Posts

Witam

Jak w tytule - jak zdemontować tapicerkę klapy tylnej w Foresterze MY06, aby nic nie połamać?

Czy potrzebne jakieś specjalne narzędzia/ patenty?

Pozd

Nic trudnego. W uchwycie wewnątrz, zamykającym klapa są dwa wkręty. U mnie były jeszcze dwa po bokach, choć nie wiem czy oryginalne. Reszta na zatrzaskach. Delikatnie podwarzać i ładnie wychodzi.

Pozdro

Edited by sredniaq

Dokładnie jak napisał kolega wyżej. Śrubokręt gwiazdkowy i płaski do podważania. Z wyczuciem i na pewno nic się nie połamie. Zatrzaski są naprawdę solidne i czasem trzeba użyć więcej siły. Forek to prosty sprzęt, bez udziwnień, a demontaż plastików podobny do poczciwego Poldka.

We francuzie spinki tapicerki były praktycznie jednorazowe, a tu odpinam, zapinam i dalej się trzyma. Co do tapicerki tylnej klapy, to aby ją odpiąć, trzeba lekko szarpnąć lub pociągnąć.

Im więcej grzebię w aucie, tym bardziej mi się ono podoba, prostota i myślenie projektantów rulez... no dobra, ale Toyoty juz bym nie kupił.

Dziękuję za pomoc.

obawiałem się jakiegoś "patentu"

W wolnym czasie zabiorę się za to.

A gdyby ktoś pytał po co - zauważyłem, że ten plastik dość mocno hałasuje uderzając o szybę - chcę to jakoś zlikwidować, zamocować, ewentualnie dołożyć jakąś uszczelkę u góry co by tego nie było

pozdr

Najpierw okręcamy rączkę, następnie wyjmujemy spinki zewnętrzne (rozpierające), i lekko szarpiemy po bokach. Odchodzi fajnie i zapina się też bezproblemowo. Tak to się robi w MY07, w 06 pewnie bardzo podobnie. Spinki wielorazowego użytku.