szamcio11 Posted October 29, 2013 Share Posted October 29, 2013 Witam Jak w tytule - jak zdemontować tapicerkę klapy tylnej w Foresterze MY06, aby nic nie połamać? Czy potrzebne jakieś specjalne narzędzia/ patenty? Pozd Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredniaq Posted October 29, 2013 Share Posted October 29, 2013 (edited) Nic trudnego. W uchwycie wewnątrz, zamykającym klapa są dwa wkręty. U mnie były jeszcze dwa po bokach, choć nie wiem czy oryginalne. Reszta na zatrzaskach. Delikatnie podwarzać i ładnie wychodzi. Pozdro Edited October 29, 2013 by sredniaq Link to comment Share on other sites More sharing options...
hellrazor Posted October 29, 2013 Share Posted October 29, 2013 Dokładnie jak napisał kolega wyżej. Śrubokręt gwiazdkowy i płaski do podważania. Z wyczuciem i na pewno nic się nie połamie. Zatrzaski są naprawdę solidne i czasem trzeba użyć więcej siły. Forek to prosty sprzęt, bez udziwnień, a demontaż plastików podobny do poczciwego Poldka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ONE_ Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 We francuzie spinki tapicerki były praktycznie jednorazowe, a tu odpinam, zapinam i dalej się trzyma. Co do tapicerki tylnej klapy, to aby ją odpiąć, trzeba lekko szarpnąć lub pociągnąć. Im więcej grzebię w aucie, tym bardziej mi się ono podoba, prostota i myślenie projektantów rulez... no dobra, ale Toyoty juz bym nie kupił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebxyz Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Witam. Prom kosmiczny to to nie jest, i jak napisał kolega _one_ ktoś myślał projektując ten samochód. pozdr sebxyz Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamcio11 Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 Dziękuję za pomoc. obawiałem się jakiegoś "patentu" W wolnym czasie zabiorę się za to. A gdyby ktoś pytał po co - zauważyłem, że ten plastik dość mocno hałasuje uderzając o szybę - chcę to jakoś zlikwidować, zamocować, ewentualnie dołożyć jakąś uszczelkę u góry co by tego nie było pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
torti Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Najpierw okręcamy rączkę, następnie wyjmujemy spinki zewnętrzne (rozpierające), i lekko szarpiemy po bokach. Odchodzi fajnie i zapina się też bezproblemowo. Tak to się robi w MY07, w 06 pewnie bardzo podobnie. Spinki wielorazowego użytku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts