Elcubano Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Witam Przymierzam się właśnie do zakupu Forrestera i szczerze mówiąc mam niezłą zagwozdkę. Rozumiem różnice w cenach na terenie Polski tego samego modelu/rocznika wynikające z historii i stanu auta, lecz tutaj mam cztery praktycznie nowe Forki ze sporą różnicą cenową na niekorzyść mocniejszej wersji amerykańskiej i to w jednym komisie: Z USA: http://otomoto.pl/subaru-forester-f-vat-automat-skora-szyberd-C17132490.html http://otomoto.pl/subaru-forester-skora-automat-4x4-wielofunk-C24579176.html Szwajcaria: http://otomoto.pl/subaru-forester-diesel-symmetrical-awd-hak-nav-C21399135.html http://otomoto.pl/subaru-forester-diesel-symmetrical-awd-4x4-hak-C23313485.html Z info uzyskanej przez telefon od komisu autoauto dowiedziałem się, że: " No bo samochody w Europie są droższe" - to wiadomo. Oraz że wersje Amerykańskie nie są co prawda zarejestrowane ale już mają zamontowane niesymetryczne europejskie ksenony - co też jest trochę dziwne. Oczywiście przez telefon otrzymałem info, iż samochód można sprawdzić w dowolnej stacji ze wskazaniem na Dukiewicz - bo jest blisko a samochód nie ma jeszcze tablic. Czy któryś z szanownych kolegów mógłby wyjaśnić, o co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul_78 Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Zapytaj o zdjęcia tych amerykańców sprzed naprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elcubano Posted September 14, 2012 Author Share Posted September 14, 2012 Myslisz że były walone? W weekend postaram się podjechać i sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości. Choć tak jak patrze to niby po tyle te amerykańskie wersje chodzą: Chociażby ta najmocniejsza z 2008: http://otomoto.pl/subaru-forester-xt-230km-C24425835.html Pytanie czy badanie w ASO w 100% wykluczy ewntualną ciemną historię takiego auta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul_78 Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Myslisz że były walone? Jak to amerykańce Link to comment Share on other sites More sharing options...
tejfun Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Myslisz że były walone? Jak to amerykańce Zawsze w czasie sztormu się w kontenerze poobija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iron Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Myslisz że były walone? Samochody z USA zazwyczaj są powypadkowe. Poproś o VIN i sprawdź jego historie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzioba Posted September 14, 2012 Share Posted September 14, 2012 Amerykanskie nowe auta sa zalozenia tansze do 30% To nie sa tae same auta co w europie. Ameryka chce tanio to się robi tanio i dostosowuje do tego normy (np szyby) Świeże amaryki nie maja gwarancji w europie i odpadaja z plejad :wink: Po VIN mozesz sprawdzic czy ameryckie auto bylo bite ale i tak prawie 100% się potwierdzi. Szwajcarskie tez będzie raczej bite Jak to sie ironicznie mowi "od dziadka albo ksiedza ze szwajcari pochodzi polowa używanych aut w Polsce" A ten dziadek ma sklad z ubezpieczalini Link to comment Share on other sites More sharing options...
kitewinger Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Ze Szwajcarii to się nie zgodzę do końca - z tamtąd jak w dobrej cenie to idą naprawdę ładne Subaraki i łatwo sprawdzić ich historię (podobnie jak w USA). Poszukaj usera Piter35 (chyba) na kresce - on zaopatruje dużą rzeszę forumowiczów pięknymi Subarkami ze Szwajcarii. Co do USA to zgadzam się w pełni - jak szukałem poprzedniego Forka oglądałem 6 xt z USA - każdy walony potwornie (poprzestawione napędy, dachowania itp). Ale np na alledrogo zdarzają się wyjątki i są forki pojedyńcze, które jako nówki były kupione w USA i ściągnięte tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzioba Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Poszukaj usera Piter35 (chyba) na kresce - on zaopatruje dużą rzeszę forumowiczów pięknymi Subarkami ze Szwajcarii Doktorek i cala wspolnota z okolic Garwolina. :wink: łatwo sprawdzić ich historię (podobnie jak w USA). tylko przy szkodzie calkowitej i poziom nie jest taki jak w USA. Osobiscie nie znam nie bitego ze szwajcari; Przynajmniej mocna "kosmetyka" Link to comment Share on other sites More sharing options...
sierot Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Mój szwajcarski Forester był reklamowany przez sprzedawcę na Allegro jako 100% bezwypadkowy. Już wstępne oględziny wykazały, że to nieprawda. Ale jako że jeździł prosto i serwis nie dopatrzył się niczego podejrzanego - wziąłem. Ostatnio w Prusach usłyszałem, że znaczna większość pojazdów ze Szwajcarii jest po przejściach Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukass Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 A ja miałęm WRXa z Szwajcarii i był 100% bezwypadkowy, ale fakt że okazja cenowa to to nie była :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tejfun Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 ale fakt że okazja cenowa to to nie była :wink: Spoza UE to tanio nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts