Jump to content

Problem z lampą GC

subarczak

Recommended Posts

Mam problem z lampą w imprezie poliftowej. nie działa regulacja świateł tzn silniczek pracuje ale brak jest jakiegokolwiek ruchu lampy.

Po wyjęciu lampy "coś' w niej "lata".

Słyszałem że to można jakoś naprawiac że, jakieś cięgno spada z jakiegoś przegubu ...

Przerabiał ktoś to ?

Wyciąg lampę i żarówkę. I wyciąg silniczek jeżeli wyjdzie bez problemu to wypiął się z uchwytu. Silniczek powinien mieć cięgno z kulką na końcu a w lampie powinien być uchwyt na to. Musisz włożyć silnik a w miejsce żarówki włożyć palec i spróbować wpiąć wkład lampy w ten uchwyt.

Mam nadzieje ze zrozumiałeś :mrgreen:

Silniczek powinien wyglądać tak:

540x405_silniczek-do-lampy-suzuki-jimny-1537373.jpg

• Upvote 1

Depo do GC, przynajmniej te egzemplarze które miałem, mają za mały otwór na silniczek, kulka nie przechodzi. Jeżeli masz spiłowana kulkę to wtedy wszystko lata i regulacja nie działa, jeżeli rozwiercona lampa to jest OK.

• Upvote 1

• 4 weeks later...

Ja tam nie widzę żadnego pęknięcia,nie wiem czy nie chodzi ci przypadkiem o szparę między odbłyśnikem a obudową odbłysnika,jeśli tak to wszystko jest w porządku to są dwa różne elementy,pozdro.

Depo jest tani - niekoniecznie dobry. Przerabiałem to w innym aucie ale wszędzie rozwiązania są podobne. Silniczek musi się wpiąć w gniazdo. Pytanie czy u Ciebie odbłyśnik ma to gniazdo. Powinien być najprawdopodobniej plastik zaciskany na tylna część odbłyśnika. Skoro coś w lampie lata mógł się zwyczajnie z niego zsunąć i silniczek nie ma się w co wpiąć (zatrzasnąć).

Zerknij przez otwór do montażu silinczka. Nawet jeśli ten plastik jest, może nie być dostosowany do silniczka tzn może być za mały albo za duzy i silniczek się nie zatrzaśnie...

Aha - nic tam nie pękło :) odłbyśnik to jedno a reszta to drugie :) Odbłyśnik może się cofnął i sprawia takie wrażenie pewnie po zaciśnięci silniczka ułoży się prawidłowo...