Jump to content

Szczawnica, Pieniny. Nocleg, trasy?

driver.sti

Recommended Posts

Posted

Witam,

Wybieram się do Szczawnicy (Pieniny), aby się trochę odludnić, odstresować będę tam na najbliższy weekend 4 noce, z tego co sprawdzałem, bardzo możliwe opady.

Czy możecie polecić tani nocleg dla dwóch osób 20-30zł, może być bez łazienki w pokoju, koniecznie bez TV, ale by było czysto i ciepło.

Który szlak warto wybrać dla amatora z dobrymi butami i kurtakmi :) i aktywnego fizycznie (siłownia). Najlepiej by nie trzeba było nigdzie daleko dojeżdzać, ewentualnie busik.

Myślałem nad takim planem byśmy fizycznie dali rade 8)

1 Dzień

Przyjazd rano do Szczawnicy, przed południem wyjście trasa lekka ok. 3h w obie strony.

2 Dzień

Może gdzieś w pobliżu aquapark, zjeżdżalnie, termy? ( odległość ok. 50KM?)

3 Dzień

Trasa ciężka :mrgreen: ok. 4-6h, w obie strony

4 Dzień

? Iść ale gdzie? Czy odpoczywać, ale jak? :D

5 Dzień

? trasa ok. 3-4h w obie strony.... Wyjazd dopiero na noc ok. 22

http://www.szczawnica.na-pulpit.pl/inde ... yczne.html

Posted
trasa lekka ok. 3h w obie strony.

to jest spacer po Szczawnicy 8)

k. 4-6h, w obie strony

to jest krótka trasa 8)

polecam : Krościenko- Dzwonkówka- Przełęcz Przysłop- Skałka- Przechyba schronisko PTTK- Polana Koszarki- Leśniczówka Kunie- Szczawnica Zdrój trasa ok 7.30 min :P

Posted
Witam,

Wybieram się do Szczawnicy (Pieniny), aby się trochę odludnić

W długi weekend w Pieninach będzie to na pewno niemożliwe, chyba, że pogoda będzie naprawdę pod psem.

Czy możecie polecić tani nocleg dla dwóch osób 20-30zł, może być bez łazienki w pokoju, koniecznie bez TV, ale by było czysto i ciepło.

Namiot? Za tą kwotę dla dwóch osób to nawet w schronisku będzie co najwyżej "klepisko".

Który szlak warto wybrać dla amatora z dobrymi butami i kurtakmi :) i aktywnego fizycznie (siłownia). Najlepiej by nie trzeba było nigdzie daleko dojeżdzać, ewentualnie busik.

A chcecie chodzić standardy (tłok gwarantowany :roll:)?

A propos aquaparku to najlepiej podążyć w stronę Zakopanego, np. Bukowina Tatrzańska.

Na czwarty dzień polecam odwiedziny "Muzycznej owczarni", najlepiej koncertowo.

Posted
Krościenko- Dzwonkówka- Przełęcz Przysłop- Skałka- Przechyba schronisko PTTK- Polana Koszarki- Leśniczówka Kunie- Szczawnica Zdrój trasa ok 7.30 min

Wygląda ciekawie, tylko czy się wyrobie przed zmierzchem (16.30??). Czyli o 9 trzeba wyjść i byłbym na styk z powrotem :?

Namiot?

Z ceną, może być i drożej, ale nie chce pensjonatu czy hotelu. Musi być kwatera by porozmawiać z góralem "jak żyć..." jak to mówią koledzy którzy jeżdzą oglądać rajdy :mrgreen:

A chcecie chodzić standardy (tłok gwarantowany )?

Może być coś mniej popularnego, ale bym się nie zgubił bo jeszcze STI w życiu nie miałem.

A propos aquaparku to najlepiej podążyć w stronę Zakopanego, np. Bukowina Tatrzańska.Na czwarty dzień polecam odwiedziny "Muzycznej owczarni", najlepiej koncertowo.

:idea:

Posted
polecam odwiedziny "Muzycznej owczarni", najlepiej koncertowo

Ohhh yeaahhh. Magiczne miejsce.

Zonie bardzo sie podobal tez Koci Zamek (restauracja w Szczawnicy). Jak my akurat bylismy, to ogolnie pogoda byla do d... i bylo pusciutko. Nie wiem, czy w ogole jest jeszcze ta restauracja i czy nie stracila przypadkiem na klimacie, ale kilka lat temu bylo super.

Ja polecam jednak standard, dla kogos kto zaczyna, czyli trasa lekka: Wawoz Homole - ladny widokowo, praktycznie zero ryzyka, daje smak Pienin, dobre na rozgrzewke. A potem na Wysoka, jezeli pogoda pozwoli, choc na pierwszy dzien to moze nie dla wszystkich, ale widok bajka. Duzym minusem moze byc spory ruch i malo miejsca na szczycie Wysokiej.

Trasa dluzsza i duzo trudniejsza to ze Szczawnicy, ew. Kroscienka na Sokolice i Trzy Korony, czyli generalnie cala korona Pienin. Wyryp konkretny nawet bym powiedzial, ale jezeli pogoda pozwoli, to wrazenia niezapomniane. Tylko to chyba nieco dluzej, niz 6 godzin zejdzie... Musialbys sprawdzic, bo nei pamietam. Bardzo duzym minusem, a nawet zagrozeniem niestety moze tutaj byc pogoda, wiec trzeba bacznie sledzic prognozy, ew. zapytac o porade. Mozna ew. nie robic "calosci", tylko czesc.

Posted
Przyjazd rano do Szczawnicy, przed południem wyjście trasa lekka ok. 3h w obie strony.

Np. Wąwóz Homole

2 Dzień

Może gdzieś w pobliżu aquapark, zjeżdżalnie, termy? ( odległość ok. 50KM?)

Szaflary, Białka Tatrzańska- obie termy w odległości 40parę km o Szczawnicy.

3 Dzień

Trasa ciężka :mrgreen: ok. 4-6h, w obie strony

Niebieski szlak Krościenko-Sokolica-Trzy Korony-Krościenko

Ostatnio po górach chodziłem ładnych kilkanaście kg temu :lol: wtedy przeleciałbym tą trasę jak odrzutowiec :twisted:

Wybrałem się tam wczoraj to naprawdę lekko nie było

Posted

Giechu, dokladnie 8) Pieniny w pigulce. Nie jest to przy tym jeszcze jakis hard core. No ale wiadomo - zawsze takie trasy lepiej robic przy dobrej pogodzie (Sokolica-Trzy Korony).

Posted

Co do noclegów, to nie pomoge, bo nie korzystam , mam za blisko :D ale jest tego sporo w szczawnicy/kroscienku

Mogę Ci polecić spacer wzdłuż dunajca , na słowacje do leśnicy , jest też tam ścieżka rowerowa , kończy sie Knajpą słowacką z niezłym żarciem :D

O ścieżkach górskich , wiem niewiele bo nie chodzę :twisted: , kiedyś za młodzieńczych lat byłem na trzech koronach i sokolicy.

Jesli chodzi o termy, to tylko Białka Tatrzańska :idea: " Termy Bania " rewelacja :idea: , koniecznie kup bilet open razem z saunarium . ok 35 km od szczawnicy :D

Jesli chodzi o knajpy, to najlepsza z jedzeniem jest karczma przed szczawnicą jadąc od krościenka, jedeyna taka, nie pamietam nazwy. Mozesz tez pojechac do "Walusia" w krościenku , jadąc na termy, ( jest podrodze , bardzo dobre placki po zbójnicku )

Wąwóz homole , rzeczywiscie polecam, jak trafisz na pogode, teraz mamy tu piękną jesień , możesz sie też wybrac na Palenicę, albo krzesełkiem albo na piechote :D

Posted

Mieszkałem w tych rejonach przez tydzień (w marcu) na Słowacji w Czerwonym Klasztorze (świetna baza wypadowa do spacerów i jazdy na rowerze) w takim ośrodku: www.dunajec.sk (po drugiej stronie granicy są Sromowce, dojazd z Polski od Niedzicy). Nie ma tam jakichś luksusów, ale jest, co trzeba. Obsługa w recepcji mówi po polsku i doradza jeśli chodzi o jakieś trasy spacerowo-wypadowe. Do Szczawnicy stamtąd prowadzi fajna ścieżka pieszo-rowerowa, na miejscu klasztor do zwiedzenia, no i nie ma tłoku (przynajmniej wtedy nie było). Ośrodek trochę z boku, jak szukasz spokoju, to powinno być OK.

Posted

Jesli chodzi o knajpy, to najlepsza z jedzeniem jest karczma przed szczawnicą jadąc od krościenka, jedeyna taka, nie pamietam nazwy.

Pewno chodzi o Karczmę Pienińską, najlepszą karczmę z jedzeniem w Szczawnicy. Poza tym wspomniany wyżej Koci Zamek oraz dobre jedzonko jest także w Jaworkach...w Barze Pod Klonem, czy jakoś tak.

Posted

Nocleg zarezerwowany, w dobrej lokalizacji pokój z łazienką i TV za 25zł po negocjacjach :D . W przyszłym tygodniu opisze troche wyjazd+fotki, podam ewentualnie namiary na nocleg jeśli będzie godny polecenia....

Pozdrawiam i dziękuje za porady.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...