Jump to content

Manual Rozrząd

Koniu0739

Recommended Posts

Poratuje numerami czesci:

Napinacz paska rozrządu 21-0706N 334,13

Pasek rozrządu 281YU30 176,40

Rolka prowadząca 13073AA142 górna pod alternatorem, 3 rzędy łożysk 210,00

Rolka prowadząca 22-0702S dolna pod alternatorem, 1 rząd łożysk 61,43

Rolka prowadząca 22-0703S 73,30

Rolka prowadząca paska rozrządu EVR58116 93,35

i wysylam PW :)

T.

• 2 months later...
zapytaj Carfita czy nie ma!

carfit ma :wink: ale tylko oryginał , i jest dość drogi ok 600zł jak pamietam, zamienników japońskich akurat do tego modelu nie ma :cry: bo jest zupełnie inna jak we wszystkich innych

zmieniłem rozrząd bez pompy wody która jest oryginalna. Kupiłem zamiennik ale miał inne mocowanie na termostat :(

Ja tez wymienilem bez pompy. Pamietam, ze gdzies pojawilo sie info, ze pompy sie nie wymienia. Nie pamietam uzasadnienia.

W sumie koszt pompy przewyzsza koszt robocizny, wiec ma to jakis sens ;)

T.

Pompa wody to odwieczny temat, jedni mówią wymieniać zawsze , drudzy nie koniecznie :roll: a ja mam na ten temat swoje zdanie :roll:

Jeśli jest to pierwsza wymiana rozrządu czyli 105k , a auto nie jest stare , typu powyżej 5-7 lat , i regularnie serwisowane i był wymieniany płyn chłodniczy np, na 60k , to nie ma sensu wymieniac pompy wody , chyba ze ktoś chce . Jesli natomiast auto ma 8, 10 czy i wiecej lat i też przebieg 105k i nie wiadomą historię , to bym wymienił , bo wiek to jednak wiek :roll:

Trzeba zwyczajnie podejść do tego tematu zdroworozsądkowo, bo FHI nic mówi w interwałach co ile pompę wymienac :roll:

rozrząd zmieniałem sam z moim kolegą. Ze względu na to ze temat z pompą jest jaki jest, ucho fachowca stwierdziło, że pompa nie hałasuje i nie posiada luzów i jest oryginalna więc postanowiliśmy jej nie zmieniać. Wiadomo, gdyby była możliwość dostać taką pompę w sklepie i przystępnej cenie została by ona zmieniona. Koszt rozrządu 800zł + wymiana 150 8)

-- Pt gru 23, 2011 8:57 am --

dodam jeszcze ze auto jest z 2005 roku i 200tys przebiegu ale serwisowane przez poprzedniego właściciela w ASO praktycznie do końca:)

dodam jeszcze ze auto jest z 2005 roku i 200tys przebiegu ale serwisowane przez poprzedniego właściciela w ASO praktycznie do końca:)

hmmm, to nic dobrze ...,że tej pompy nie wymieniłeś. Subaraki mają dobre pompy, ale przy drugiej wymianie rozrządu przy około 200-210kkm to i ASO zaleca jej wymianę...

• 3 months later...