Bluetooth Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Hej, Czy ktoś coś więcej na ten temat słyszał (nie śmiem zapytać o wrażenia z jazdy, bo to chyba nowość). Wygląda conajmniej intrygująco: http://www.acura.com/models/model_index.asp?module=rl 300 osiołków i ten napęd... W reklamach TV pokazują, że np na zakręcie przenosi większość mocy na tylne zewnętrzne koło. Sprytne i chyba fajnie jeździ. Pytanie (bo pewnie większość tej konstrukcji to elektronika) - jak to działa w praktyce, czy nie ma opóźnień (a'la haldex), czy nie głupieje na nierównościach itp.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
WRC fan Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Acura RL to jest odpowiednik nowej Hondy Legend - AFAIK. Co do napędu to sie nie wypowiadam bo nie znam tej kwestii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Napęd jest mega skomplikowany i niewiele technikaliów się pojawiłow necie ale wygląda na to że to bardzo nowoczesne i w teorii dobre rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gal Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Widziałem jedną na drodze (Acura). Szybka i sprawna. Wyglądała :wink: , że się dobrze prowadzi. Przenoszenie napędu między kołami jest również w Twoim H6 (chyba jest z VTD?). Jak zawsze, diabeł tkwi w szczegółach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Przenoszenie napędu między kołami jest również w Twoim H6 (chyba jest z VTD?). Jak zawsze, diabeł tkwi w szczegółach... Honda ma to również ze stronami a nie tylko prżód/tył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiS Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Szybka i sprawna. Wyglądała , że się dobrze prowadzi. To szkoda... :roll: :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gal Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Przenoszenie napędu między kołami jest również w Twoim H6 (chyba jest z VTD?). Jak zawsze, diabeł tkwi w szczegółach... Honda ma to również ze stronami a nie tylko prżód/tył. Kiedyś, na stronie SOA było (teraz już nie mogłem znaleźć) ładne porównanie różnych napędów (Subaru i nie). W/g tego porównania, napęd z VTD przenosił moment obrotowy między osiami i kołami. Co prawda, nie mam pojęcia jak to możliwe w przedniej osi z "luźnym" dyfrem... Pracę sprzęgła hydraulicznego w centralnym dyfrze próbowałem kiedyś wyjaśnić w "Pytaniach do Dyrekcji" - bez powodzenia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gal Posted September 26, 2005 Share Posted September 26, 2005 Szybka i sprawna. Wyglądała , że się dobrze prowadzi. To szkoda... :roll: :? Ona i tak nie była do wzięcia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts