Doktorek Posted May 19, 2010 Share Posted May 19, 2010 Mam prośbę czy któryś posiadacz STI 06-07 mógłby zmierzyć na jakiej wysokości zamontowany jest spojler nad szybą(np odległość od górnej uszczelki i dolnej albo odległość od błotnika) bo mam wersje spec d i będę cósik takiego montował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawa Posted May 19, 2010 Share Posted May 19, 2010 Może ta strona Ci pomoże: http://www.iwsti.com/forums/how-install ... -pics.html http://www.iwsti.com/forums/how-install ... r-sti.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doktorek Posted May 19, 2010 Author Share Posted May 19, 2010 TNX zawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian.R Posted May 19, 2010 Share Posted May 19, 2010 Hmmmm... tak poprostu zrobic dziury? To nie jest jakos w oryginale wpuszczone w slupek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinK Posted May 20, 2010 Share Posted May 20, 2010 Hmmmm... tak poprostu zrobic dziury? To nie jest jakos w oryginale wpuszczone w slupek? pewnie jest 'oryginalnie' przykręcone i wszystko... kurnik też tylko przykręcają na dziurę i gra 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted June 20, 2014 Share Posted June 20, 2014 Oświeżę temat, bo dziś udało mi się nabyć oryginalną lotkę nad szybę. Niestety jak widzę w powyższych linkach powygasały zdjęcia a one zapewne były kluczem do sukcesu. Montaż jest dość prosty, wywiercić 4 otwory i przekręcić . Tylko problem gdzie te otwory dokładnie powinny być? Czy jest ktoś kto ma oryginalnie zamontowaną taką lotkę i mógłby podać jakieś wymiary i punkty odniesienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted June 20, 2014 Share Posted June 20, 2014 Noe wierc zadnych dziur! Wystarczy Ci klej do szyb i kleisz lotke. Nawazniejsze w procesie klejenia jest dobrze rozmieszczenie lotki wzgledem szyby a klej jest na tyle mocny ze lotka nie odpadnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 Też się nad tym zastanawiałem, ale czy na pewno przy większej prędkości lotka nie odpadnie? Fabrycznie były przykręcane na 4 śruby. No i właśnie chodzi o dobre umiejscowienie spoilera. Pomoże ktoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 Matsil jak chcesz mogę Ci dzisiaj sprawdzić wymiary... Tylko żonka do domu zjedzie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferdek Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 Też się nad tym zastanawiałem, ale czy na pewno przy większej prędkości lotka nie odpadnie? Fabrycznie były przykręcane na 4 śruby. No i właśnie chodzi o dobre umiejscowienie spoilera. Pomoże ktoś? Tylko,że te śruby wkręcane są do nakrętek, które znajdują się pod poszyciem błotnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariost Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 na pewno przy większej prędkości lotka nie odpadnie? Nie odpadnie, ja mam na kleju do szyb i podłożu dobrze zagruntowanym. Różne prędkości już były i nie zgubiłem Wymiarów nie znam, kleiłem "na czuja" ... i moja to laminat - ale wszystko z nią ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferdek Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 http://www.i-club.com/forums/how-tos-installations-192/oem-sti-roof-vane-install-216877/ to powinno pomóc Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 mariost to raczej nie oryginalny spoiler ...?? Twój się błyszczy a ori powinien być matowy , czy się myl ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferdek Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 Przecież napisał,że to laminat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 (edited) na pewno przy większej prędkości lotka nie odpadnie?Nie odpadnie, ja mam na kleju do szyb i podłożu dobrze zagruntowanym. Różne prędkości już były i nie zgubiłem Wymiarów nie znam, kleiłem "na czuja" 905y.jpg6ogz.jpgd63s.jpg ... i moja to laminat - ale wszystko z nią ok http://www.i-club.com/forums/how-tos-installations-192/oem-sti-roof-vane-install-216877/ to powinno pomóc Dzięki Panowie!Ja bym jednak wolał przykręcić, choć oryginał na pewno miał wspawane tulejki w słupek, widać to po śrubach. a nie wkrętach. Nie chcę niszczyć nadwozia. Przymierzę i zobaczę co da się zrobić. PS. A ta metrówka na zdjęciach to chyba w calach . Stick, gdyby jednak udało Ci się zmierzyć tą wartość w mm byłoby świetnie. Edited June 22, 2014 by Matsil Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 Jak chcesz bardzo to wierć dziury ale to nie jest konieczne. Moja lota też jest z laminatu przykleiłem ją na klej do szyb, odmierzyłem dystans miedzy szybą i lotą przykleiłem i już nie raz budzik zamknąłem a lotka nie odleciała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 Matsil jestem do Twojej dyspozycji , miarkę w ręku mam więc czekam na Twoje dyspozycje , który wymiar Cię interesuje ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 (edited) Matsil jestem do Twojej dyspozycji , miarkę w ręku mam więc czekam na Twoje dyspozycje , który wymiar Cię interesuje ?? Wystarczy mi jeden wymiar, ten który jest na poniższym zdjęciu - od krawędzi szyby do końca lotki. Mając to, reszta już wyjdzie. Dzięki z góry! Przeliczając z cali, powinno być ok. 130mm. Mariost, wydaje mi się, że masz delikatnie niżej niż w oryginale. To tak po tym jak obejrzałem kilka zdjęć . Edited June 22, 2014 by Matsil Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 (edited) Matsil 2-krotne mierzenie pod nadzorem mojej żonki i nie chce inaczej wyjść jak 120 mm ... Edited June 22, 2014 by stick Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 Matsil 2-krotne mierzenie pod nadzorem mojej żonki i nie chce inaczej wyjść jak 120 mm ... Super, dzięki wielkie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stick Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 Polecam się na przyszłość jak by co... Mamy do siebie blisko , jestem z Wyszkowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted June 22, 2014 Share Posted June 22, 2014 To może na jakiś mini spocik wołomiński byś się skusił , zapraszam do odpowiedniego wątku... Na tym terenie jest nas trochę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simon WRC Posted July 8, 2014 Share Posted July 8, 2014 No więc spoiler zamontowany. Kilka uwag dla tych co chcą się tego podjąć, bo nie wygląda to tak różowo jak opisane w linku przez Amerykańców . Problem dotyczy przewiercenia się przez dwie blachy - poszycie i wewnętrzna w tylnym słupku. Niestety nie są do siebie równoległe, więc próba przewiercenia tej w środku od zewnątrz kończy się złamaniem wiertła - poświęciłem 2, które skończyły we wnętrzu nadwozia . Można próbować od środka, ale górna śruba spoilera wypada pod podsufitką, więc moim zdaniem bez sensu. Ja przewierciłem jedynie poszycie wiertłem 5mm i przymocowałem spoiler na 4 nity zrywalne 5x16mm. Po zastosowaniu szerokiej podkładki mocowanie jest bardzo solidne i nie wiem jakiej siły trzeba byłoby użyć, żeby go zerwać. Należy także pamiętać o dobrym zabezpieczeniu przewierconych otworów i podklejeniu stopki spoilera amortyzującą taśmą. Ja użyłem taśmy dwustronnej na jaką klei się emblematy do nadwozia. Już sama taśma na tej powierzchni trzyma bardzo solidnie. Cała operacja przy dwóch osobach nie zajmuje więcej jak pół godziny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
virek1 Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 (edited) Odgrzeję kotleta Jutro zabieram się za montaż, także szybkie pytanko, sam klej wystarczy ? ( szkoda mi rozwiercać karoserie jednak jeśli to konieczne to nie ma problemu) czytałem wiele opinii jednak co "lotkarz" to inna opinia, Jeśli wystarczy to jaki klej ? ( to, że do szyb to już wiem ) Edited January 25, 2015 by virek1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Tak wystarczy sam klej do szyb np Boll. Montowałem u siebie lotkę prawie 2lata temu i wszystko dobrze trzyma 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts