Zed Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Witam Szanownych, Zaobserwowałem takie coś: od czasu do czasu jak przejadę jakąś dziurę, albo w ciaśniejszym zakręcie, pojawia się dziwny dźwięk dochodzący z tylnej części auta. Początkowo tylko z prawej, teraz dochodzi czasem z lewej, ale rzadziej. Jak opisać dźwięk... Taki odgłos metaliczny, jakby uderzyć aluminiową poziomicą Jest to taki pojedynczy strzał, jakby rozprężająca się sprężyna lub coś takiego... Myślałem, że może właśnie sprężyna klapy bagażnika, albo może coś z amorem... W serwisie szukali, ale w zasadzie nic nie znaleźli. Dodam, że jest to zdarzenie dość sporadyczne, aczkolwiek drażniące... Może komuś się coś podobnego usłyszało? Jakieś sugestie? Pozdr
woyt Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 Miałem podobny objaw - u mnie przyczyna okazał się totalnie zużyty amorek (zaolejony, sprawność 5% ) Po wymianie kompletu nastała cisza. Sprężyny bagażnika (lub raczej obcieranie tych metalowych rurek o siebie) mogą być również problemem - okeiłem je miękką taśmą. Byc może tłumik(i), które lubią spaść z jednego z mocowań. Przyczyn może być wiele
Knurek1111 Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 Chyba wiem o czym piszesz Taki brzdek, cos jak uderzenie sprezyny. Niestety mimo rozpoznania wielu dziwnych dzwiekow w tym samochodzie, zrodla tego nie udalo mi sie namierzyc. Pojawia sie sporadycznie i ma raczej zwiazek z nawierzchnia (niz np. z praca silnika) wiec mnie tam nie przeszkadza Pozdr.
toks Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 U mnie też coś głucho z okolicy tylnej prawej metalicznie stukało - okazało się że to klucz krzyżakowy do kół który dodatkowo wożę w bagażniku - przesunął się i o podnośnik uderzał - wyjmij z bagażnika wszystko co nie jest przykręcone i sprawdź - jeśli dalej stuka to tylko serwis.
polak900 Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 u mnie samochód jak miał przejechane około 200 km wykazywał takiego metaliczne dźwięki z tyłu auta, obecnie jest cały czas na dotarciu i już ma przejechane ponad 500 stuki już się nie pojawiają zobaczymy jak będzie później nie zauważyłem żadnych innych negatywnych zachowań auta podczas jazdy nie było ich jak stukało, nie ma ich jak jest cicho
Guest IRAZU Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 u mnie samochód jak miał przejechane około 200 km wykazywał takiego metaliczne dźwięki z tyłu auta, obecnie jest cały czas na dotarciu i już ma przejechane ponad 500 stuki już się nie pojawiają zobaczymy jak będzie późniejnie zauważyłem żadnych innych negatywnych zachowań auta podczas jazdy nie było ich jak stukało, nie ma ich jak jest cicho Ty masz chyba Chińską klawiaturę , albo nas wszystkich masz w dupie .
polak900 Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 u mnie samochód jak miał przejechane około 200 km wykazywał takiego metaliczne dźwięki z tyłu auta, obecnie jest cały czas na dotarciu i już ma przejechane ponad 500 stuki już się nie pojawiają zobaczymy jak będzie późniejnie zauważyłem żadnych innych negatywnych zachowań auta podczas jazdy nie było ich jak stukało, nie ma ich jak jest cicho Ty masz chyba Chińską klawiaturę , albo nas wszystkich masz w dupie . co ci się nie podoba? chętnie poprawię
emotorsport Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 Ty masz chyba Chińską klawiaturę , albo nas wszystkich masz w dupie . co ci się nie podoba? chętnie poprawię chińska z dużej litery ? to i nasza tradycyjna Polska dupa powinna być Dupą....
polak900 Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 Ty masz chyba Chińską klawiaturę , albo nas wszystkich masz w dupie . co ci się nie podoba? chętnie poprawię chińska z dużej litery ? to i nasza tradycyjna Polska dupa powinna być Dupą.... dobre spostrzeżenie poza tym w necie zawsze pisze posty z małej litery i tak już zostanie
MBO Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Od czterech lat próbuję zlokalizować ten dźwięk. To nie takie proste, wyjąć wszystko z bagażnika. Dźwięk pojawia się sporadycznie i niespodziewanie. Też podejrzewam któryś z tłumików.
Knurek1111 Posted July 4, 2011 Posted July 4, 2011 Znalazłem Tłuką się osłony amortyzatorów o sprężyny. Ponieważ osłony są z harmonijką, podczas uginania zawieszenia pięknie przeskakują po zwojach sprężyn. Jak ktoś nie wierzy, może sobie kontrolnie pobrzdąkać przy wymianie tylnego koła Pozdr.
mcbeth Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Też to czasem mam. Czasem z prawej, czasem z lewej - zależy jakie wyboje. Jeśli u mnie jest ta sama przyczyna, to nie ma co się martwić. Usunięcie tego 'efektu' chyba nie jest tak proste, by było warte zachodu. No chyba, że ktoś ma jakiś genialny pomysł...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.